Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért olyan eszméletlenül egészséges a természetes savanyúság

A fermentálás egy ősi módszer, ami újra divatba jött: nemcsak mert finom, hanem mert nagyon egészséges, sőt, több betegség gyógyszere is lehet.

Az utóbbi évek legmenőbb házi savanyúsága laktofermentálással készül. Persze már tudjuk, hogy a módszer ősi, a legősibb, amit ismerünk, ráadásul a legegyszerűbb és a legegészségesebb is.

Gyógyít

Az, hogy egészséges, nem is elég kifejezés: egyre többen állnak neki otthon zöldségeket erjeszteni azzal a céllal, hogy különböző népbetegségekből gyógyuljanak. A fermentálós közösségekben napról napra többen esküsznek rá, hogy ezeknek az erjesztett zöldségeknek, üdítőknek és egyéb élelmiszereknek fantasztikus hatása van olyan problémákra, mint a reflux, a puffadás, a székrekedés és egy csomó más hétköznapi, ám annál kellemetlenebb tünet.

De hogyan lehet ez, és mi az a laktofermentálás?

 

Hogyan történik?

A fermentálás egy latin kifejezés, azt jelenti, erjesztés. A lényeg, hogy különböző mikroorganizmusok ellenőrzött körülmények között bontják le a szerves anyagokat. Itt nem arra kell gondolni, mikor megromlik az étel, hanem épp ellenkezőleg, tovább fejlődik, egészségesebb, ízesebb lesz. Ezzel a folyamattal készül a kovász és belőle a kenyér, de erjesztés eredménye az ecet és sok tejtermék is, például a kefir, a joghurt és a sajtok.

Jótékony baktériumok

Ahogy azt már tudjuk, a baktériumok nagy része nem rosszindulatú, sőt: ilyen jótékony baktériumok élnek a zöldségekben is. Mivel ezek főleg az úgynevezett lactobacillus fajhoz tartoznak, ezért nevezik laktofermentálásnak, más néven tejsavas erjesztésnek azt a folyamatot. A tej itt csak nyelvtani formula, a tejhez valójában semmi közük ezeknek a remek bacilusoknak.

Só, víz, meleg

Amikor a zöldségeket sós vizes környezetbe helyezzük, és egyenletes melegben tartjuk, ezek a bacilusok szaporodni kezdenek. Táplálékuk a zöldségekben található szénhidrát, illetve az ebből előállított cukor – ennek segítségével állítják elő a tejsavat. Az erjedés tulajdonképp előemésztés, tehát ha fermentált ételeket eszünk, könnyebben jutunk hozzá a zöldségekben található tápanyagokhoz.

Ezt olvastad már?

Élesztő helyett használj erjesztett gyümölcsvizet – megmutatjuk, hogyan készül

Sérült bélflóra

A bélrendszer egészségét – amely az egész szervezet egészségével és védekező képességével szoros kapcsolatban áll – rengeteg mikroorganizmus tartja fenn. Ezek a baktériumok, amelyek a belekben élnek, a nyugati életmód hatására – a rostszegény, cukorban és finomított élelmiszerben, adalékanyagokban gazdag táplálkozás, stb. miatt – sérülnek. A bélflóra felborult egyensúlya pedig gyulladáshoz vezet, és ezek a kisebb-nagyobb emésztőrendszeri gyulladások vezetnek sok népbetegséghez. Ilyenek az elhízáson és emésztési bajokon túl a különböző ízületi gyulladások, allergiák, de már pszichológiai problémákkal is összekapcsolták a bélflóra sérülését.

Mikroorganizmusok etetése

Ezeket a hasznos, a bélfóra egyensúlyát visszaállító mikroorganizmusokat etetni kell – erre a célra pedig a legjobbak a fermentált élelmiszerek. Nemcsak a gyomornak segítenek az emésztésben, de csökkentik a zöldségek puffasztó hatásait, és sokkal hatékonyabban tudjuk belőlük felvenni a bennük rejlő tápanyagokat.

Ezt olvastad már?

FERMENTÁLÁS – a menő konyhai trend, amit szinte biztos, hogy már kipróbáltál, csak nem tudsz róla

Óvatosan

Arra azonban vigyázni kell, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen állapotú emésztőrendszerrel állunk neki a fogyasztásuknak. Alapvetően tilos Chron-betegség, fekély, légúti allergiás tünetek alatt ilyen ételeket enni, más emésztőrendszeri problémák, gyulladások, pajzsmirigy gondok, epével kapcsolatos és táplálékallergiás bajok esetén pedig fontos orvossal konzultálni az alkalmazásukról. Sok esetben ezen utóbbi eseteken is segíthetnek a fermentált ételek, csak nem mindegy, hogyan alkalmazzuk őket, és melyeket választjuk közülük.

A szakértők szerint kisebb zavarok esetén is jobb apró adagokban bevezetni az étrendünkbe ezeket a fermentált ételeket, vagy azok leveit.

Ezeket olvastad már?


via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!