Ez a 7 legegészségesebb zöld levelű saláta

A zöld levelű saláták köztudottan nagyon egészségesek, de néhányan közülük igazi nagyágyúk a tápanyagok tekintetében.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz napi két-három bögre zöldség fogyasztása ajánlott, amit a szendvicsbe gyömöszölt salátalevélke, vagy muszájból megevett pár brokkoli nem fedez. Azonban nem minden zöldség, és nem minden zöld levelű egyforma tápanyagtartalmát tekintve.

Az amerikai Centers of Disease Control and Prevention a zöldségeket és gyümölcsöket vizsgálta, hogy megállapítsák, melyek képesek csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát, ezért 17 alapvető tápanyag szempontjából értékelték őket. Minden vizsgált étel kapott egy tápanyagsűrűségi pontszámot, az eredmények 10,47 és 122,68 pont között alakultak. A zöld levelű saláták közül az alábbiak teljesítettek a legjobban.

Receptajánló:

Vízitorma

Spenót

Popeye óta mindenki tudja, hogy sok spenótevéstől lehet nagynak és erősnek lenni. Sok más rajzfilmes fordulattal ellentétben ennek azonban van valóságalapja, a spenótban ugyanis rengeteg kalcium, rost, folsav, valamint az A- és C-vitamin van. A pontszáma is nagyon magas, 86,43 lett. Ha nem vagy oda a spenót ízéért, nem feltétlenül kell főzeléket enned belőle. Próbáld ki smoothie-ban vagy más kreatív módokon.

Fejes saláta

Klasszikus, mégis remek alap egy nagy tál zöldségbombához a fejes saláta, hiszen végtelen módon lehet kombinálni és ízesíteni, vagy mehet szendvicsbe és hamburgerbe is. Friss, könnyed íze mellett azért is érdemes fogyasztani, mert nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, karotint, B-vitamint, meszet, foszfort és vasat, valamint a gyomorfájdalmat is képes enyhíteni. A tápanyagsűrűségi skálán 70,73 pontot kapott.

Római saláta

Fodros kel

Rukkola

Jégsaláta

A jégsaláta híre nem feltétlenül a legjobb, és az egyik legalacsonyabb eredményt, 18.28 pontot ért el, de egyértelműen az egyik legnépszerűbb salátaalap roppanós leveleinek köszönhetően. A legjobb, ha frissen veszed, és nem csomagoltan. Van benne béta-karotin, nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és káliumot. A hamburgerbe rejtve friss, zamatos élményt ad a húsos ételnek, de mexikói ihletésű kukoricasalátába is teheted.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlap kép: Getty Images

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.