Ezért kellene sokkal több CÉKLÁT enned – és tévhit, hogy csak savanyúságként finom!

A folsav szülőanyja, origója, forrása - és ezen kívül még nem egy indokunk van, amiért ennünk kellene, és ha lehet, nyersen! Ne aggódj, finom lesz!

Igen, mindenkinek megvan az emlékezetében a menzán, a nagyinál vagy anyunál a pörkölt mellé kis tálkákban kihelyezett ecetes, esetleg tormás cékla, mint savanyúság, de mára ildomos lenne kicsit túllépni ezen a megoldáson, és végre sűrűbben használni nyersen, salátákba, reszelve, sütve, sültek mellé, vagy akár levesekben, sütikben is!

A CÉKLA ÉLETTANI HATÁSAI:

  • Alacsony energia-, magas élelmi-rosttartalom
  • fogyókúrázóknak, egészségesen élni vágyóknak kitűnő választás
  • bár a zöld, leveles zöldségeket szoktákjellemzően folsav-beviteli forrásként ajánlani, de láthatjuk, hogy megy ez azért lilában is – egy közepes cékla elfogyasztásával már majdnem a teljes napi szükségletet biztosítottad
  • a folsav után a káliumtartalma a legjelentősebb
  • de C-vitamin- és magnéziumtartalma is kiemelkedik! (Előbbi nyersen 100%-ban megmarad!)

Nézzük mindezt egy képbe sűrítve:

RECEPTAJÁNLÓ CÉKLÁVAL:

Ezért is ajánljuk minél szélesebb körű konyhai felhasználását, így természetesen azt is, hogy levesekbe tedd, isteni lesz, hidd el:

...de egy reggelit is feldobhatsz vele, mondjuk zuttyanthatod a hummuszodba is:

Aztán következzenek az isteni céklasaláták az ecetessavanyúságon túl, amelyeknek feledhetetlen színt ad bíborvöröses-rózsaszínes céklánk:

Tudtad, hogy még az olaszos konyha fogásaiban is szuperül érvényesül? kerülhet rizottóba, gnocchiba, spagettibe is, gyönyörű!

Azért egy ropogós, sült céklatócsnira sem mondanánk nemet - ugye te sem?

...a sort lassan a húsételek és halételek zárják, amik mellé sütőben, serpenyőben, kockákban kisütve isteni köret készülhet, de akár pürésíthetjük vagy főzhetjük is:

....vééégül pedig egy céklás csokitortával zárjuk a sort, de akár sütibe vagy rétesbe is kerülhet ám! Sósszájúak nasijaként pedig csipsznek sem utolsó...

Szóval nincs mese, a céklával sokkal szorosabbra kell fűznöd a barátságot!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

A cékla mennybemenetele

A céklával a szerelem még elég újkeletű, de igyekszem minél jobban elmélyíteni. Közelebbi kapcsolatunk generátora egy rizottó volt, amit most el is készítettem nektek.

Szikszai Anna

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek