A cékla mennybemenetele

A céklával a szerelem még elég újkeletű, de igyekszem minél jobban elmélyíteni. Közelebbi kapcsolatunk generátora egy rizottó volt, amit most el is készítettem nektek.

Sült céklás rizottó recept

Céklás rizottó. Meg kell valljam, hogy amikor először találkoztam ezzel az étellel, nem gondoltam volna, hogy a kedvencek között ilyen előkelő helyet birtokol majd. Két évvel ezelőttig a cékla leginkább csak mint savanyúság szerepelt nálam az étlapon, a rizottóval pedig eléggé viszontagságos volt a kapcsolatom az évek során. Már a sok álcázott rizses hús is elég elkeserítő volt, egy rosszul elkészített gombás változat azonban végleg betette a kaput. Egy ideig meg voltam győződve róla, hogy velem van a gond. Nem szeretem a rizottót és pont. Aztán persze, amikor végre egy igazán jót, vagy mondhatnám úgy is, hogy igazi rizottót kóstoltam, akkor rádöbbentem, hogy nem arról van szó, hogy nem szeretem, egyszerűen csak nem ettem még jót.

Cékla

Aztán egy a konyhájáról igen híres francia étteremben tartott karácsonyi buli alkalmával az egyik kollégám előétel gyanánt választott egy céklás rizottót, ami annyira sikeresnek bizonyult, hogy végül az asztaltársaság közösen fogyasztotta el. Azon a télen még párszor volt szerencsém belefutni ebbe a remek fogásba, a következőn pedig már magam készítettem el. A tökéletes rizottó titkáról már Petra és Kitti is írt korábban, a cikkeikből mindent megtudhattok, amire szükségetek lehet. A lényeg, hogy keverjük, vigyázzunk rá, és a lehető legjobb alapanyagokat használjuk. Ja, és ne felejtsünk kesztyűt húzni a céklához!

Sült céklás rizottó recept

A legfontosabb, hogy rizottó rizsből készítsük, semmilyen más típusú rizs nem alkalmas hozzá. Ezek a kerek, magas nedvszívó képességű, kemény, de mégis tapadós textúrájú szemek kellenek ahhoz, hogy valóban sűrű, krémes állagú, és legfőképpen "valódi" legyen a rizottónk. A feltéteket bátran variálhatjuk, jöhet pirított fenyőmag, kecskesajt, rukkola vagy kapor, sőt, akár egy kis sült hús, például bárány is. Mennyei lesz!

A sült céklás rizottó receptjét itt mentheted el

A tökéletes rizottó nyomában

A rizottó titka

Hozzászólások (1)

Gergely Zoltánné

Elkészítem!

Szikszai Anna

Remélem sikere lesz! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek