Nosalty Logó

Sült céklás rizottó rukkolával és kecskesajttal

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Szikszai Anna
Sült céklás rizottó rukkolával és kecskesajttal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 616 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2462 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 105 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1757.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    261 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    1099 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    176 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    202 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    411 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    893 micro
Összesen 616 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    65.3 g

Zsír

  • Összesen
    89.4 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    166 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7029.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    1046 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    276 mg
  • Foszfor
    1215 mg
  • Nátrium
    4395 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    290.1 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    703.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    807 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    130 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1180 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    669 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1642 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3572 micro
Összesen 2462 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 105 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megpucolt, félbevágott céklákat helyezzük egy sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, akár ízesíthetjük is egy kis sóval, borssal vagy friss kakukkfűvel is. Mehet a sütőbe egy 50-60 percre. Érdemes néha megforgatni a darabokat, hogy egyenletesen sülhessen. Akkor jó, ha a kés könnyedén átszalad a cékladarabon. Ha megsült, akkor egy késes betétű robotgép segítségével aprítsuk fel.
  2. Forrósítsunk egy kis olívaolajat lehetőleg egy vastag fenekű lábosban. Dobjuk rá a hagymát, főzzük egy pár percig, majd jöhet a fokhagyma. Ezután következhet a rizs, amit folyamatosan kevergetés mellett pirítsunk egy kicsit, majd adjuk hozzá a vörösbort.
  3. Ha úgy látjuk, hogy kezdi elfőni, elkezdhetjük adagolni az alaplevet. Adagokkal dolgozzunk, egyszerre mondjuk csak egy merőkanálnyit adjunk a rizshez, és közben folyamatosan kevergessük. Addig folytassuk ezt, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, a szemek pedig al dentére, vagy ha úgy jobban szeretjük, akkor puhára főnek. Közben amikor már érezzük, hogy puhulnak a rizsszemek, adjuk hozzá a céklát is.
  4. Sózzuk, borsozzuk, amennyiben szükségesnek érezzük, keverjük bele a parmezán sajtot és a vajat is, fedjük le egy pár percre, majd tálaljuk friss rukkolával és kecskesajttal a tetején.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 36
  • Össznézettség: 45207
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 07.

Ajánló

A feltéteket bátran variálhatjuk, jöhet pirított fenyőmag, kecskesajt, rukkola vagy kapor, sőt akár egy kis sült hús, például bárány is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Szikszai Anna 35 recept

Meg kell valljam, hogy amikor először találkoztam ezzel az étellel, nem gondoltam volna, hogy a kedvencek között ilyen előkelő helyet birtokol majd. Két évvel ezelőttig a cékla leginkább csak mint savanyúság szerepelt nálam az étlapon, a rizottóval pedig eléggé viszontagságos volt a kapcsolatom az évek során. Már a sok rizottónak álcázott rizses hús is elég elkeserítő volt, egy rosszul elkészített gombás változat azonban végleg betette a kaput. Egy ideig meg voltam győződve róla, hogy velem van a gond. Nem szeretem a rizottót és pont. Aztán persze, amikor végre egy igazán jót, vagy mondhatnám úgy is, hogy igazi rizottót kóstoltam, akkor rádöbbentem, hogy nem arról van szó, hogy nem szeretem, egyszerűen csak még nem ettem jót. Aztán egy, a konyhájáról igen híres, francia étteremben tartott karácsonyi buli alkalmával az egyik kollégám előétel gyanánt választott egy céklás rizottót, ami annyira sikeresnek bizonyult, hogy végül az asztaltársaság közösen fogyasztotta el. Azon a télen még párszor volt szerencsém belefutni ebbe a remek fogásba, a következőn pedig már magam készítettem.

Hozzászólások

ZilkaZil

Szia Anna! Csodás recept, ahogy a többi is az oldaladon! Én nyers, reszelt céklával is szoktam készíteni majdnem ugyanígy. Legutóbb kéksajtot kevertem bele vaj és parmezán helyett, amit?l remek íze és állaga lett, bár a színének sajna nem tett jót...mindegy, rajtam kívül senki nem látta :) üdv, Zilka

Szikszai Anna

Szia Zilka, Köszönöm! :) Én is gondolkodtam rajta, hogy úgy is ki kellene próbálni, ahogy te készíted, úgyhogy most akkor mindenképp meg is lépem már :) Néha elég az, ha az íze leny?göz, a látvány már nem is lényeges annyira ;) Én a kéksajttól mindig tartok egy kicsit, nehogy eluralkodjon az íze az egész kaján. Ellenben magában például, egy kis friss bagettel, vagy egy salátában..hmm :) Kihagyhatatlan. Szép napot! :)

ZilkaZil

Nahát, örülök! Ahhoz a mennyiséghez, amit itt megadtál, szerintem elég kb. 3-5 dkg kéksajt, és úgy éppen csak egy kis háttérízt fog adni, ami szerintem remek a cékla földességével. És ha szereted a süt?tököt, próbáld ki ezt a receptedet azzal is (itt is lehet sülten és nyersen is használni) neked is szép napot!

Szikszai Anna

HMm, igen, a süt?tökös is nagy kedvenc :) A kéksajtost változatot pedig kipróbálom!

csimu55

Most eszem, mennyei! Én a reszelt kemény kecskesajtra friss koriandert vágtam apróra, hát kész íz-kavalkád! Köszönöm a receptet! Zsuzsa

atarkoi

Kedves Anna, hianyos a cikk cime:" A cekla menybe menetele"...ha' kimaradt a mi menybe menetelunk!!!! :)) Hihetetlen finom!!! Kecskesajt, kakukkfu, es a vaj helyett egy fel doboz mascarpone kerult bele,(maradek volt) persze a cekla melle. Csoda, like es mit tudom en meg mit lehetne irni rola-hozza!:)) Lehet, ebben az oromkodesben az is benne van, h most eloszor sikerult jo rizottot csinalnom. A rizs pont megfeleloen lett kemeny, es filmekben latom ezt az allagot, amit az en most elkeszult rizottom mutat. Szoval Koszonom:))) Andrea

Törölt felhasználó

Rég nem örültem így receptnek, a nagy Pastramis kedvenc! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek