Ezeket a főzelékeket imádni fogod!

Főzelékeket enni nyáron a legjobb, ám mielőtt chipsekbe és rántott húsba fojtanánk a bánatunkat, jó, ha körbenézünk a mélyhűtőkben és a zöldségeseknél!

A november, sőt a még ínségesebb téli hónapok is tartogatnak meglepetéseket!A sütőtökről talán ritkán vagy soha nem jut eszedbe, hogy főzeléket készíts vele, valóban, nem egy klasszikus főzeléknövény, de ha arra buzdítunk, hogy süsd meg és isteni fűszerekkel – mint gyömbér, szegfűszeg, fahéj – turmixold össze, natúr joghurttal higítsd, és voilá! Eddig nem ismert ízek, feltétként jöhet egy kis frissensült hozzá. A finomfőzelékkel kapcsolatban sokaknak averziója akad... gyanítjuk, hogy emögött a iskolai menzán szerzett élményeknek nagy mértékben van szerepük. A titok a lassú összefőzésben rejlik, abban, hogy hagyjuk kibontakozni az ízeket.

3 fogásos őszi csemegék >>

A sárgarépát a sütőtökhöz hasonlóan készíthetjük el, joghurt helyett akár tejjel is krémesíthetjük a kapott pürét. A káposztaszezonban nem is lehetne aktuálisabb egy jó kelkáposztafőzelék, aki ezt nem szereti, annál nem nagyon van mese: valószínűleg semmilyen formában nem tudod majd megkedveltetni, bár egy kis füstös íz, mondjuk kolbász formájában talán formálhat valamit az ízlésen. Ha már unod a brokkolit levesként, akkor ne habozz főzelékként kipróbálni!

Mennyei malacságok mangalicából >>

Nagy és megosztó befutók a sóska és a spenót, melyekből – a zöldpártiaknak jó hír – még mindig kapható friss, zsenge szabadföldi termés a zöldségesnél. Fogyókúrázóknak az ízletes tökfőzeléket ajánljuk, csepp citrommal vagy almaecettel savanyítva fanyar finomság lesz belőle. A nagy öregek: bab, lencse, sárgaborsó, burgonya, zöldborsó – ezek tökéletesen laktatnak, egy hátrányuk: hogy minimum nyolcórás, előzetes áztatást igényelnek. Ha habarást alkalmazol, a türelmesség ismét eredményre vezet: várd meg, míg az étel cseppet lehűl, és már lekapcsolt platnin vagy alacsony lángon sűrítsd a lisztes tejföllel a főzelékedet.

Nektek melyik főzelék a kedvencetek?

További főzelékekért kattints ide >>

Márton-napi ludaskása >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek