Készíts egyszerűen növényi tejet otthon te is!

Kipróbáltunk egy szuper növényitej-készítő gépet, aminek segítségével tényleg nagyon egyszerűen juthatunk tejmentes italainkhoz. (X)

Amikor az első kisfiamnál megkezdtük a hozzátáplálást, gyermekorvosi ajánlásra tehéntejet 2 éves koráig nem kapott, mert ekcémára hajlamos volt. Ebben az időszakban az ételeihez rizstejet használtam. Nálunk ugyan már nincs erre szükség, de hazánkban is sokan élnek tejfehérje-allergiával vagy laktózérzékenységgel, és egyre többen vannak, akik nem fogyasztanak tehéntejet valamilyen egyéb okból. Nekik jöhet jól a Vegan Star növényitej-készítő gép, amelyet most a készüléket forgalmazó cég támogatásával tesztelhettem.

Vegan Star - a növényi tejkészítő gép

A Vegan Star

A Vegan Star egy, a háztartásokban használható növényi tejkészítő gép, azoknak akik szeretik a gyors, egészséges és modern megoldásokat a konyhában. Ajánlható mindenkinek, aki valamilyen okból kerüli a hagyományos tejtermékeket, pl. laktózérzékenység vagy tejfehérje-allergia, speciális étrendek miatt, vagy épp kisbabájukat szoptatják, esetleg van a családban érzékenységre hajlamos kisgyermek. A készülék segítségével nem csak növényi alapú tejeket, hanem tejszínt, kásákat, krémleveseket, bébiételt, turmixokat és tofut is készíthetünk.

A Vegan Star rozsdamentes acéltartállyal és késekkel rendelkezik, 5 egyszerű program segítségével tudjuk elkészíteni ételeinket, italainkat. A készülék egyik programja az ún. bio program, amelynek előnye, hogy alacsony hőfokon készíti az italt, így jobban megmarad az eredeti alapanyagok vitamin- és tápanyagtartalma. Kifejezetten ajánlott rizs-, mandula- vagy diótejhez, krémlevesekhez és bébiételekhez.

A készülékhez jár egy kis műanyag mérőpohár az alapanyagok adagolására, egy kis szűrő, egy nagyobb műanyag edény a kész italok tárolására. A gép könnyen kezelhető, az egyes italokat a géphez csatolt útmutató iránymutatási szerint lehet elkészíteni.

Olvastad már?

Házi malmot teszteltünk. Nagyon tetszett!

Diótej, szójatej, rizstej

A gép tesztelése során diótejet, szójatejet és rizstejet készítettem.

A diótejhez 2 mérőpohárnyi (kb. 70 g) tisztított, előzőleg kicsit megpirított diót tettem a gépbe kb. 6 dl vízzel. A meleg diótej 15 perc után lett kész, kihűlés után mézzel, fahéjjal és egy kevés szerecsendióval ízesítettem, a dió karakteres ízét kicsit enyhítendő.

A diótej tisztára olyan, mint egy habos kávé, nem?

A szójatejhez szintén két mérőpohárnyi, előző este beáztatott szójababot használtam. Itt is gyorsan készen volt a selymes szójatej, ránézésre, ízre nem különbözött az általam ismert bolti változatokról.

A rizstejhez a natúr fehér rizst 2 órára beáztattam, utána vízzel felengedve készült el a rizstej. Mivel a rizs magas keményítőtartalmú alapanyag, ezért itt a végeredmény kicsit sűrűbb, mint a dió- vagy a szójatej esetében, de megfelelően hígítva, vagy így krémesen levesekbe, kásákba kiválóan alkalmas tejhelyettesítő.

Balra a szójatej, középen a fűszeres diótej, jobbra a rizstej

Az otthon készített növényi tejek előnye, hogy friss és ellenőrzött alapanyagokból készülnek, tehát biztosan nincsenek benne adalékanyagok, ráadásul az alapanyagokat számolva a kész ital ára töredéke a bolti árának (pl. 1,3 liter rizstej elkészítéséhez felhasznált alapanyagok kb. 70 forintból jönnek ki). Egyes italok akár 7 perc alatt is elkészülnek, ráadásul a gépben nincs szűrő - ami azért lássuk be, igencsak megkönnyíti a mosogatást. Itt a szűrést egy külön, a készülékkel együtt járó, egyszerűen tisztítható hagyományos szűrővel oldjuk meg.

Én korábban ilyen típusú gépet még sosem használtam, örömmel tapasztaltam, hogy milyen egyszerű a gép használata, és a bekészítésen, szűrésen és a mosogatáson kívül más dolgom nem nagyon volt. Ajánlom mindenkinek, aki napi szinten fogyaszt növényi tejeket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.