Csomagolásmentes kamra: 4 készítmény, amit mindenképpen tegyél el nyár végén

A nyár vége és az ősz kezdete mindig elhozza azt az érzést, hogy fel kell készülnünk a hidegebb hónapokra, és el kell raktároznunk minél többi napfényes ízt és alapanyagot a kamránkba. Tegyük ezt idén csomagolásmentesen, jöjjenek a legjobb tippek.

Amikor feltöltjük a raktárainkat télire, nem mindig a bolygó épségét tartjuk szem előtt, hanem a saját érdekeinket. Egy csomagolásmentes kamrában mindkét szemlélet egyesülhet, szerencsére rengeteg módja van annak, hogy magunknak és a Földnek is jót tegyünk, mielőtt beköszönt a hideg. A lenti néhány termék házilag sokkal finomabb, ráadásul elkészítésük se nem drága, se nem bonyolult, és nagyszerű alapját képezhetik egy csomagolásmentes kamrának.

Csomagolásmentes kamra: 4 készítmény, amit mindenképpen tegyél el nyár végén

Zöldségkrémek

A legtöbb szezonális zöldség ilyenkor az évszakváltás idején érhető el a legérettebb és legolcsóbb formájában. A padlizsán, a paprika, a cukkini és a paradicsom mind ebbe a kategóriába tartoznak.

Készítsünk ezekből különböző zöldségkrémeket, amelyek üvegben eltéve akár fél évig is elállnak a kamrapolcon.

Persze csak akkor, ha megfelelően hőkezeljük őket, és tiszta tárolóban tesszük el a krémeket. Sterilizáljuk a befőttesüvegeket, a készítményeket pedig minden esetben forrón öntsük bele. Vákuumzár alatt nem fognak megerjedni, megromlani.

Készítsünk padlizsánkrémet, ajvárt vagy egyszerű sültpaprika-krémet. A cukkiniból főzhetünk „vajat”, ami szendvicseken, de akár tésztákon is nagyon finom.

A sokszínű paradicsom

Lássuk be, a télen vett bolti paradicsom szinte semmit nem ad vissza a nyári, napfényes ízből, ami miatt annyira szeretjük. Ezt a számunkra kedves, édeskés ízt több különböző formában is megőrizhetjük, ráadásul hulladék nélkül.

Darabolva vagy egészben befőzhetjük, készíthetünk belőle szószt vagy sűrítményt. Tiszta üvegekbe töltve díszíthetik az éléskamrát. És ha egy fokkal kalandvágyóbbak vagyunk, alkothatunk pár kis üveg „szárított” paradicsomot is a sütőben. Olajban tárolva sokáig elállnak.

Szintén ide tartozik a ketchup, amit az áruházakban nagyon ritkán (és drágán) találhatunk üvegben. Pedig mi sem egyszerűbb a befőzésénél: paradicsom, só, bors, cukor és ecet kell hozzá, ezekből a saját ízlésünknek megfelelő édes-savanyú szószt hozhatunk létre. Semmi műanyagflakon, rengeteg íz.

Fagyasztott zöldségek

Ugyan ehhez lehet, hogy egy fokkal nagyobb fagyasztó kell majd, de megéri belekezdeni a projektbe. Az ilyenkor bőségesen kapható zöldségek (pl. kukorica, zöldbab, tök) friss formájukban a legfinomabbak, de a fagyasztás egy elfogadható kiskapu lehet, ha egész évben élvezni szeretnénk az ízüket.

Ugyan a boltokban mindig hozzájuthatunk, a fagyasztott zöldségek nagy része műanyagba van csomagolva, és nem is olyan finom, mint a házilag eltett verzió.

Mindig tiszta, megfelelően előkészített zöldséget fagyasszunk le. Kerüljük a penészes, rohadt vagy más módon sérült részek felhasználását.

Chutney, gyümölcskészítmények

Az nem is kérdés, hogy a házi lekvár sokkal finomabb, mint a bolti cukros-zselés imitáció. És ha már egyszer belekezdünk a gyümölcsök feldolgozásába, miért is állnánk meg a lekvárnál?

Készítsünk chutney-t, ami a lekvár fűszeres, édes-savanyú kistestvére. Gyakran párosít különböző zöldségeket, gyümölcsöket és aszalványokat is, felhasználására pedig alig vannak határok: sült húsok, sajtok vagy zöldségek, fűszeres indiai raguk mellé kiválóan illik. Mivel Magyarországon elég ritka, nehéz megtalálni még a legnagyobb áruházakban is, főzzünk magunknak otthon.

Ezen kívül persze csak a fantáziánk szab határt a különböző készítményeknek: gyümölcsből főzhetünk ketchupot, szószt és „vajat” is, amelyek mind hozzátesznek egy új ízt és élményt a kamránkhoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tegyünk együtt a bolygóért, itt van hozzá néhány tanács:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek