Így készíts ketchupot!

Már jó párszor írtunk a paradicsomról a NoSalty rovataiban, de most egy olyan receptet szeretnék bemutatni, amiről talán nem is gondolnád, hogy házilag is érdemes nekilátni. 

Ketchup házilag Kittitől

Ez a recept nagyon ősi, nagymamai ágról megőrzött leírás, amit először én is hitetlenkedve fogadtam: a bolti ketchup – még ha biot is veszek – valahogy annyira kézenfekvő, nem is gondolkodunk, és leemeljük a polcról. Kiderült viszont, hogy valódi paradicsomot keveset, cukorból viszont annál többet tartalmaznak a késztermékek, meg egyéb sűrítő- és tartósítóanyagok is sorakoznak a flakon címkéjén a leírásban. Ennek apropóján az otthoni reprodukálás biztató ötletnek tűnt, tavaly óta most már másodszorra főztem meg, és az idei még sokkal jobb lett, mint a tavalyi.

Ketchup házilag Kittitől

Semmiképp sem javasolnék mást, csak lucullus paradicsomot, abból is ugye rögtön három kilót. Az eredeti recept bogyiszlói erős paprikát ír, ennek híján a szimpla hegyes erős is megteszi. Olajból jó két deci kell, ebből érdemes minőségi olívát használni, mert jelentős részét fogja alkotni a ketchupnak, így nem mindegy, hogy milyen ízű lesz tőle a piros szósz. Nem mellesleg ez lesz az az összetevő, ami tartósítani fogja a ketchupot: nem csalás, tényleg nem kell tartósítószer bele, mert a paradicsomos finomság tetejére, az üvegbe töltés után, ki fog ülni az olajréteg, s ez lesz az, ami megvédi a romlástól a ketchupot. Az ecetet illetően: a hagyományos, zöld flakonos ecetsav helyett én borecetet használtam, mert ez legalább biztosan biológiai erjesztésű, természetes verzió. Az alapanyagokat gondosan tisztítsd meg, a paprikák magházát vágd ki – nem kell szabályos formákra törekedni a szeletelésnél, elég hektikusan, ahogyan jól esik. A fokhagymagerezdek maradhatnak egészben.

Tipp

Egész télre megoldva a ketchupkérdés, szendvicsekre, pirítósra, pizzára nyakló nélkül adagolom. Isteni. Ha nagy a família, érdemes rögtön dupla adagot főzni.

Ketchup házilag Kittitől

Háromórás művelettel kell számolni: ennyi időre van szükség, hogy a nedvesség egy része elfőjön, és sűrű massza maradjon vissza, a főzéshez közepesnél valamivel alacsonyabb lángot válasszunk, és lehetőleg minél nagyobb fazekat, mert a paradicsom és a paprika elég sok levet fog ereszteni. Aki szereti, nagy csokor bazsalikommal fokozhatja az ízeket. A szűréshez nagyobb lyukú tésztaszűrőt használtam, ezen a paradicsom húsa, a ketchup veleje is átpasszírozható, egy kisebb lyukú szűrőn viszont ez fent maradna, így csak paradicsomlé lenne a végeredmény. Ezután még egyszer felfőzöm alacsony lángon a kész ketchupot, így még sűrűbbé válik, majd alaposan elmosott üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba tekerem.

Címlapról ajánljuk

Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Még a legegyszerűbb torta vagy piskóta is elrontható akkor, ha nem sütjük elég ideig a masszát – az átsülés helyzetét pedig kívülről bizony nem mindig tudjuk megállapítani egyértelműen. A Napi Tipp segít ebben, pontosabban az alulsült tészták felismerésében.

Lakos Benedek

További cikkek