3 zseniális módszer a tökfélék lefagyasztására

Ezt a problémát lehet, hogy nem fogja mindenki átérezni, de egy idő után nem lehet mit kezdeni a kiskertben növő tökfélékkel, olyan sok van belőlük. Persze ez a helyzet akkor is előállhat, ha túlvásároltuk magunkat. Mindkét esetben egy biztos megoldás van: a fagyasztás.

A tökfélék fagyasztása egy nagyon jó módszer arra, hogy a nyáron friss és zsenge zöldségeket valamilyen formában megőrizzük a későbbi hónapokra is. Ezek a zöldségek egészen jól bírják az extrém hideget, és a fagyasztás folyamata sem olyan macerás, mint más alapanyagok esetében. Akár három különböző formában is lehetséges a tökfélék fagyasztása, lássuk, melyek ezek.

3 zseniális módszer a tökfélék lefagyasztására

Nagyobb darabokban

Bizonyos szempontból ez a legegyszerűbb fagyasztási módszer, azonban ennek is megvannak a maga komplikációi. A három módszer közül ugyanis ennél mindenképpen érdemes a zöldséget blansírozni, mielőtt a mélyhűtőbe tesszük.

A blansírozás folyamata „bezárja” az ízeket és hozzájárul ahhoz, hogy a kiolvasztott zöldség finomabb és harsányabban zöld lesz.

A darabokat dobjuk 1 percre lobogó vízbe, majd az idő lejártával rögtön tegyük át egy jeges vízfürdőbe, hogy megakadályozzuk a túlfőzést. Szárítsuk meg, és tálcán vagy tepsin, egy rétegben tegyük a mélyhűtőbe. Ha megfagyott, tároljuk zárható fagyasztózacskóban.

Kiolvasztva használhatjuk ragukban, tésztaszószokhoz vagy levesekben. Egészen jól tartja az alakját, de vigyázzunk vele, könnyebben szétfő, mint a friss.

Lereszelve

A cukkinit, tököt vagy patisszont akár reszelve is eltehetjük a fagyóba. Itt annyival könnyebb dolgunk lesz, hogy egyáltalán nem kell blansíroznunk. Félő ugyanis, hogy az apró szálak a forró vízben teljesen szétfőnének.

A tálcán fagyasztással sem kell bajlódnunk, elég, ha az egészet egy dobozban vagy zacskóban betesszük a mélyhűtőbe. Annyit tegyünk meg előtte, hogy nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, egy konyharuha segítségével. Így kevésbé lesz vizes a kiolvasztás után.

Főzhetünk belőle főzeléket, krémlevest, de a reszelt cukkiniból készülhet sütemény, kenyér is.

„Tésztaként”

Egyre több konyhában megtalálható már az az okos konyhai alkalmatosság, ami képes „tésztává”, vagyis vékony, hosszú spirálokká alakítani a cukkinit és más hosszúkás, puha zöldségeket. Például a tököt is eltehetjük ilyen formában (a patisszont mondjuk nehéz lenne).

A zöldségtésztát se merítsük forró vízbe a fagyasztás előtt. Viszont érdemes szétterítve betenni a mélyhűtőbe, hogy a szálak minél kevésbé ragadjanak egymáshoz. Amikor keményre fagyott, helyezzük át egy zacskóba.

Kiolvasztva sajnos nem fogjuk ugyanazt az eredményt elérni vele, mint frissen, ez azonban ne tartson vissza minket. Lehet, hogy pár helyen eltörik majd, de ugyanúgy főzhetünk belőle szaftos tésztaételeket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai segítség:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek