Nyáríz egész évben: fagyaszd le a kukoricát: két módszert is mutatunk

A nyár nem tart örökké. És sajnos ugyanez igaz a kukorica és más nyári zöldségek szezonjára is. Szerencsére a modern konyhatechnológia rengeteg módot biztosít számunkra, hogy megőrizzük ezeket a kincseket. Ilyen a fagyasztás is, amit most a kukorica szemszögéből fogunk megvizsgálni.

Amikor a meleg hónapok a végük felé közelednek, egyre inkább elkezdünk gondolkozni a zöldségek és gyümölcsök eltevésén. Így a lekvárok és befőttek után előbb-utóbb sor kerül például a kukorica elraktározására is. De hogyan kezdjünk neki? És milyen módszert használjunk? A legegyszerűbb, ha a mélyhűtő felé kacsintgatunk, és – a megfelelő módon – lefagyasztjuk a kukoricát.

Nyáríz egész évben: fagyaszd le a kukoricát, két módszert is mutatunk

Lehetséges módszerek

Attól függően, hogyan akarjuk majd a jövőben felhasználni a kukoricát, különböző fagyasztási folyamatok közül választhatunk. Szerencsére ezt a sokszínűséget a zöldség szerkezete is lehetővé teszi.

Eltehetjük az egész csövet, de csak a szemek lefagyasztására is van lehetőség.

Például, ha egyszerű főtt kukoricát szeretnénk rágcsálni télen, akkor válasszuk az egészben fagyasztás technikáját. Ezzel szemben, ha levesben, salátában lesz szükségünk a zöldségre, külön szemenként fagyasszuk.

Egészben fagyasztva

Mivel az egész kukoricát a későbbiekben, a kiolvasztás után fogjuk rendesen megfőzni, ezért a mélyhűtőbe tevés előtt csupán elő kell készítenünk. Ezt blansírozással tehetjük meg.

Mint a legtöbb zöldség esetében, a fagyasztás előtti blansírozás hozzájárul, hogy ne következzen be minőségi romlás az extrém hideg következtében. Az előfőzéssel „bezárjuk” az ízeket, kissé a színt is, hogy a kiolvasztott alapanyag szinte ugyanolyan legyen, mint a friss.

Ehhez tisztítsuk meg a kukoricacsöveket minden levéltől és hajtól. Engedjük a csöveket lobogó vízbe, nagyjából 4 percig, majd azonnal tegyük át egy nagy tál jeges vízfürdőbe. Töröljük szárazra a kukoricát, csomagoljuk frissen tartó fóliába, és mehet is egy fagyasztózacskóban a mélyhűtőbe.

Amikor fel szeretnénk használni, fóliával együtt tegyük a mikróba 3-4 percig, vagy kicsomagolva főzzük forró vízben 4-5 percig, és már élvezhetjük is a nyári érzést, hónaptól függetlenül.

Szemekben fagyasztva

Más úton jutunk el a fagyasztott szemes kukoricáig. Ennél a módszernél mindenképpen főtt zöldséggel kell dolgoznunk. Ezért először főzzük, süssük vagy pároljuk meg az egész csöveket.

Ha ez megvan, távolítsuk el a szemeket egy kés segítségével. Ehhez vegyünk elő egy nagy tálat, aminek a közepére állítsunk fejjel lefelé egy kisebbet. Ez a kis tál lesz a talapzat, amire a kukoricát ráhelyezhetjük, így könnyebb lesz a szemeket levágni.

A kukoricaszemek levágása

A késsel óvatosan, lefelé vágva távolítsuk el az összes kukoricaszemet. Ezek a tálban fognak összegyűlni, ahonnan könnyen kiszedhetjük őket, nem lesz az egész konyhapult egy katasztrófaövezet.

Egyengessük el a szemeket egy tepsin, tálcán, és fagyasszuk így egy óráig. Ezután szórjuk légmentesen zárható zacskóba vagy dobozba, és tegyük vissza a mélyhűtőbe. Mindkét módszerrel fagyasztva akár egy évig is megőrizhetjük a nyári kukoricákat.

Mivel előre már megfőztük a zöldséget, felhasználás előtt nem szükséges kiolvasztani, vagy sokáig melegíteni. Egyszerűen fagyasztott állapotban öntsük a levesbe, raguba, ahol fel tud olvadni. Saláták esetén enyhén pároljuk meg a zöldséget, amíg ki nem olvad.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a nyári trükköket is nézd meg:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!