Ezekben a boltokban kimaxolhatjuk a bolygóbarát, csomagolásmentes bevásárlást

Ami a konyhai hulladéktermelést illeti, egyértelműen a különféle csomagolásokkal termeljük a legtöbb hulladékot. A csomagolásmentes boltok valódi alternatívát jelentenek, lássuk, merre keressük őket Budapesten és a főváros környéki településeken.

A műanyagmentes július keretein belül nagyító alatt szemléljük vásárlói szokásainkat és megnézzük, milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb hulladékot termeljünk. Gondoljunk csak bele: ha hetekig nem vinnék el a szemetünket, akkor talán más fényben látnánk, mennyit is ártunk valójában a bolygónak. Ezen tényleg nincs mit szépíteni: lehet, hogy a műanyag sok mindenben megkönnyítette az életünket, a kezünk közé kerülő műanyagok zöme mégiscsak egyszer használatos (lásd csomagolások, műanyagpoharak, elviteles kávés poharak, és még sorolhatnám). Pillanatnyi hasznosságukhoz képest sosem bomlanak le igazán, és sokukat még csak újra hasznosítani sem lehet.

A problémán felbuzdulva sok csomagolásmentes bolt nyílt az elmúlt években országszerte. Sokan korholó kritikával illetik ezeket a boltokat az árak miatt, de én azt tapasztalom, hogy a fogyasztásunk optimalizálásával a mi háztartásunk költésében nincs számottevő változás. Jelen cikkben első körben a budapesti és a fővároshoz közeli csomagolásmentes boltokat gyűjtjük össze.

Ligeti boltok – 3 helyen (Újlipótváros, Újbuda, Deák tér)

Budapest első csomagolásmentes boltja három helyen is várja a vásárlókat, a Katona József utcában, a Budafoki úton és a belvárosi Király utcában. A termékpaletta igen széles, minden alapvető élelmiszer elérhető (pl. fűszerek, cukrok, méz, só, olajok, lisztek), mindemellett magvak, gabonafélék és hüvelyesek, valamint tészták és tisztítószerek is kaphatók. A termékek listája online is megtalálható, ha csemegéznénk. A pandémia óta online is lehet rendelni, persze környezettudatosan. Nemigen tétlenkednek, ugyanis nemrégiben még kávézót is nyitottak.

Boldog Föld csomagolásmentes bolt (Wekerle, Pannónia út 32.)

2020. október 10-én, egy szép kerek dátumon nyílt meg Wekerle első csomagolásmentes boltja. A kínálat hasonlóan széleskörű: élelmiszerek, finomságok, aszalványok, hüvelyesek, tisztítószerek, ápolószerek és textilek széles tárháza elérhető. Kapható friss kenyér is!

Lemérem (Tétényi út)

Szintén egy újabb szereplő a piacon a Lemérem, amelyet Bikás Park egyik szegletében találunk.  A környéken nincs hasonló üzlet, ezért is szuper, hogy megnyitottak. Egyik barátnőm szerint a gyereksarok is csodás, az egyik kópéja esküszik rá.

Naeked (Déli pályaudvar)

Nemcsak bolt, hanem kávézó is egyben. A tavaly nyáron nyílt üzlet a Déli pályaudvar környékén élőknek jó lelőhely. A megszokott tételek mellett Polcz készételek, tejtermékek is kávé is kapható kimérve.

Ne pazarolj – zero waste shop & café (Bem tér)

Így van, szintén bolt és kávézó egyben. Ecet is kapható kimérve, illetve WC-papírt is vehetünk gurigára. Előbbinél érdemes telefonálni, hogy van-e belőle, nehogy potyára menjünk el érte. Ezenfelül a teakínálat is szuper. Személyes kedvencem a zero waste Túró Juci (ez az étcsokis verzió), de üvegben kefír és magtej is kapható. A friss zöldségeket és gyümölcsöket Horváth Boldizsár, a Farm2Fork termelői hálózat megálmodója szállítja.

Júliusban a műanyagmentes július tiszteletére ingyenes a házhozszállítás.

Pancsbolt (Tompa utca, Jászai Mari tér, Óbuda)

A már sokak által ismert és közkedvelt PANCS gasztroplacc boltosított verzióval állt elő a pandémia alatt, és rövid időn belül már négy egységben is megtaláljuk őket. Az első bolt a vasárnapi piactól nem messze, a Tompa utcában, míg a többi üzlet Újlipócia szélén, a Jászai Mari téren, Óbudán, a Pacsirtamező utcában, a negyedik pedig a Bartók Béla úton található meg található meg. A kínálatban helyet kapnak a piacon is megszokott termelői finomságok, illetve tojás, tisztítószer, miegymás is.

Szatyorbolt (VIII. Kerület)

Egyik kedvenc helyem, mivel pár utcára lakom tőle. Nem hirdetik magukat zero waste boltnak, ellenben a termékek zömét gyakorlatilag hulladékmentesen vihetjük haza. Termelői finomságok, zöldségek, és gyümölcsök tárháza vár minket hétről hétre. Online is leadhatjuk rendelésünket, amit aztán a boltban átvehetünk, vagy akár házhoz is szállítják nekünk. Sok minden kapható kimérve. Ajánlom a termelő tejtermékeket és húsokat is. Ezek csomagolva vannak, viszont mellettük szól, hogy 100%-ig visszakövethetőek. Újabban pár termelő lebomló csomagolásra váltott, ami remek hír.

Hamarosan! – Újratöltve (Múzeum körút)

Legutóbbi belvárosi sétámon vettem észre, hogy rövidesen új bolt nyílik a Múzeum körúton. A nyitás július végén várható. Az eddigi képek alapján a már megszokott termékpaletta várható. Örülök neki, elfér még a környéken.

+ 1: Kimérős boltok piacokon

Van ilyen többek között a Fővám téri, a Rákóczi téri és a Hunyadi téri vásárcsarnokban is. Eddig minden helyen nyitottak voltak a saját zacsikra/üvegekre, viszont a Fővám téri magosnál például csak üvegbe kérhetünk a szárazáruk széles kínálatából. A termékek szerteágazóak, magok, aszalványok, rizsfélék, hüvelyesek, egyéb gabonafélék, akár lisztek is kaphatók.

Budapesten túl

Örömteli, hogy egyre több környékbeli településen is felbukkanak zero waste boltok. Budaörsön található a Gramm, Solymáron Nyom nélkül néven keressük a kimérős boltot, Szentendrén az Életerő Életmód központ nyitott csomagolásmentes üzletet. Ezenfelül kutatásunk nyomán egy gödöllői boltra is bukkantunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod, ha szeretnéd lecsökkenteni a műanyaghasználatot:

címlap: Unsplash

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek