Chutney-t a kamrába: így főzheted meg a fűszeres zöldséglekvárt

A nyári befőzőszezonban általában a lekvárok kapják a rivaldafény nagy részét. Ez nincsen így rendjén, az évszak gyümölcseiből és zöldségeiből annyi minden mást is készíthetünk. Például a chutney is ilyen, ami meglepően közel áll egy lekvárhoz. Nézzük, mit tud!

A lekvárokhoz hasonlóan a chutney alapreceptje is azon elv mentén működik, hogy szinte bármilyen gyümölcsből, sőt, ebben az esetben zöldségből is főzhetjük. A chutney ugyanis egy édes, sós és savanyú ízekkel gazdagított készítmény, amit sült húsok, indiai ételek és más fűszeres raguk mellé párosíthatunk. A megszokott, klasszikus ízek mellett idén főzzünk néhány üveggel, itt megtaláljuk hozzá a chutney alapreceptjét.

Cutney-t a kamrába: így főzheted meg a fűszeres zöldséglekvárt

Miből áll egy chutney?

Minden chutney nagyon komplex ízeket hordoz magában. Nem véletlen, hogy általában csak néhány kanállal kell belőle a főfogás, szendvics vagy hidegtál mellé. Erőteljes fűszerezés, édes-savanyú kettősség és különböző textúrák jellemzik.

Ezeket a tulajdonságait a következő kötelező alapanyagoktól kapja:
gyümölcs és zöldség+ecet+cukor+fűszerek.

Ne tévesszen meg minket, hogy csak öt alapanyag került bele a felsorolásba. Amikor egy konkrét receptet veszünk a kezünkbe, a hozzávalók listája néha igen hosszadalmas tud lenni. Ez elsősorban a fűszerek miatt van: előfordulhat ugyanis, hogy akár 6-7 féle ízesítő is kerül a chutney-ba.

Nem kell mindig túl különleges fűszerekre gondolni, a legtöbb valószínűleg a mi konyhánkban is ott lesz. Gyakori szereplő a kömény, koriander, fahéj, szegfűszeg, mustármag, fokhagyma, gyömbér és a chili is.

Az ízek párosítása

Kezdetben a legegyszerűbb, ha keresünk, és megismerünk néhány receptet. Miután már megfőztünk 3-4 fajtát, észre fogjuk venni, hogy eléggé egy kaptafára megy a chutney készítése, ekkor indulhat az improvizálás.

Az ízek kiválasztásánál az egyik legfontosabb tényező a megfelelő ecet. Mivel elég sok kerül belőle a fazékba, meghatározó íz lesz a kész főzetben. Az alapecetek közül ezek a leggyakrabban használtak: ételecet, almaecet, fehér- és vörösborecet, balzsamecet.

Egy érdekes szabályt fedezhetünk fel a chutney-k világában: a világos gyümölcsökhöz, zöldségekhez a világos színű ecetek illenek, míg a sötétekhez, a sötét színű ecetek.

Egy kis segítség a választáshoz:

  • almaecet, ételecet, fehérborecet: barack, mangó, répa, alma, rebarbara, körte, ananász
  • vörösborecet, balzsamecet: meggy, cseresznye, szilva, cékla, füge, bogyós gyümölcsök, paradicsom

Ezen kívül határozhatunk arról is, hogy fűszerezésben milyen legyen a chutney: „édeskés” (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió), „sós” (kömény, koriander, mustármag, babérlevél), csípős, esetleg a három keveréke.

Így főzd a chutney-t

Maga az elkészítés szinte semmilyen komoly feladattal nem jár. A kiválasztott zöldségeket, gyümölcsöket tisztítsuk meg, és vágjuk egyenletes darabokra.

Az ecetet forraljuk fel a cukorral és a fűszerekkel. Ha a cukor elolvadt, és a keverék felforrt, öntsük bele a felvágott alapanyagokat. Főzzük addig, míg enyhén szirupos nem lesz (mivel nem használunk semmilyen sűrítőanyagot, nem fog bezselésedni, mint egy lekvár). Kanalazzuk sterilizált üvegekbe.

Amíg vákuumban van, akár egy évig is eláll. Felbontás után tároljuk a hűtőben, és legkésőbb két hónapon belül fogyasszuk el. A benne lévő ecet és cukor miatt szerencsére nem romlik könnyen.

Mi mindenhez jó?

A komplex chutney képes ellensúlyozni és kiegészíteni: sült húsok sós ízét, sajtok karakteres aromáját, zöldséges raguk tüzes erejét.

Kínáljuk egy külön kis tálban sajttálakon, kenjünk egy keveset a szendvicsekbe, kanalazzuk egytálételek mellé, izgalmas kísérő lesz belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nyár tele van ízekkel, legyen tele velük a konyha is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek