6 szerb finomság

Garantáltan minden érzékünkre ható, szenvedélyes, pikáns konyhát visznek a szerbek: karakteres húsok, halmozottan édes desszertek – mindezekhez pálinka és isteni borok.

Talán nincs még egy olyan konyha a közelben, ami annyira hasonlítana a magyarhoz, mint a szerbeké. A balkáni, török hatásokat magában hordozó ízvilág nem fél a kalóriáktól és az étel élvezetétől: rengeteg hús, erős fűszerezés, markáns pálinkák jellemzik – a szerbek igazán tudnak élni és élvezni az ízeket, érdemes tőlük tanulnunk!

A szerb konyha nem a könnyű salátákról és szárnyashúsokról híres, bár ez utóbbiakat is használja, elsősorban a vadon élő állatokét. A birkahús a jellegzetes szerb húspogácsák alapanyaga, szabad, hegyvidéki állattartásból fakadóan ugyanis rengeteg, egészséges húsú birka él a magaslatokon, húsuk így viszonylag könnyen beszerezhető. Készülhet belőle marha- és sertéshús hozzáadásával csevap, ami az egyik legjellegzetesebb szerb étel, sikere a megfelelő húsokban és azok arányában rejlik: a darált húsokat keverd össze sok fokhagymával, pirospaprikával, sóval, borssal, csöpp szódabikarbónával – tedd félre a hűtőbe, s takard le, másnap csak elő kell kapni és mehetnek is a grillre az apró rudakká formázott húshengerek. A pljeskavica elkészítési módja kísértetiesen hasonlít a csevapra, annyi különbséggel, hogy ezt húspogácsa formában készítik, de abban megegyeznek, hogy mindkettőhöz bőségesen kínálnak ajvárt és hagymát.

Erdély kedvenc ízei >>

Minden sülthöz kínálnak friss salátákat, a zsíros húsokat ezekkel próbálják kompenzálni, étvágygerjesztőként pedig a már-már nemzeti jelképnek tekintett sligovicával, azaz szilvapálinkával ágyaznak meg az ételnek, de készül házi pálinka körtéből, almából is. Az egyik leglaktatóbb egytálétel a gyuvecs, ami hasonló alappal készül, mint a mi lecsónk, a sok paradicsom és paprika megegyezik, de a szerbek hússal és rizzsel gazdagítják, ami így leginkább valamilyen rakott ételhez hasonlít, s az biztos, hogy gyomor nem marad félig üresen utána. Használnak olívaolajat és a birkatenyésztés termékeként sok-sok juhtúrót zöldfűszerekkel, akár reggelire vagy előételként is.

Varázslatos szlovák konyha >>

Gyakran kerül az asztalra tartalmas zöldségleves, szerencsére bőséggel terem mindenhol az alapvető idényzöldségekből. Bureket húsos, zöldséges és édes verzióban is sütnek, ha desszertre kerül a sor, nem wellness irányelvek vezérlik őket: a baklava az elképzelhető egyik legcukrosabb, omlós tésztalapokból álló édesség, a gibanica pedig a szerb túrós rétest takarja, rengeteg túrós tésztaréteget egymásra lapolva.

Ízutazás: imádjuk a thai konyhát ! >>

Mindezekhez szuper borokat, gyümölcsöket, mézeket párosítanak, a tradicionális szerb konyha kiaknázza a természeti adottságokban rejlő opciókat. S mivel a magyar szájízhez nagyon is hasonló ételeket főznek, az újdonság erejével hathat, ha kipróbálunk pár fogást, a jó idő beálltával például a kerti sütögetés jegyében az egyik legismertebbet, a csevapot!

A szerb konyha finomságaiból itt válogathatsz >>

Olvasnál még? Kattints a Világkonyha korábbi cikkeiért! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.