6 szerb finomság

Garantáltan minden érzékünkre ható, szenvedélyes, pikáns konyhát visznek a szerbek: karakteres húsok, halmozottan édes desszertek – mindezekhez pálinka és isteni borok.

Gibanica Klaudiától

Gibanica a tradicionális szerb nemzeti konyha egyik kedvelt étele, nem más, mint a szerb túrós rétes. Könnyen elkészíthető túrós finomság, fogyasztható reggelire, uzsonnára vagy akár ...

Talán nincs még egy olyan konyha a közelben, ami annyira hasonlítana a magyarhoz, mint a szerbeké. A balkáni, török hatásokat magában hordozó ízvilág nem fél a kalóriáktól és az étel élvezetétől: rengeteg hús, erős fűszerezés, markáns pálinkák jellemzik – a szerbek igazán tudnak élni és élvezni az ízeket, érdemes tőlük tanulnunk!

Csevap Évi néni konyhájából

Régen a közértek mélyhűtőpultjában készen kapható, jó ízű csevap rudakat találtunk, amit néhány perc alatt kisüthettünk, és ehettünk. Ez jutott eszembe a húsvétról (pedig ...

Montenegrói tepsis krumpli

Mindig is szerettem a tepsiben sült krumplit. Édesanyám és nagymamám is nagyon sűrűn készítették. Azonban ilyen formában eddig csak Montenegróban ettem. A kukoricadara ropogós bundát ...

A szerb konyha nem a könnyű salátákról és szárnyashúsokról híres, bár ez utóbbiakat is használja, elsősorban a vadon élő állatokét. A birkahús a jellegzetes szerb húspogácsák alapanyaga, szabad, hegyvidéki állattartásból fakadóan ugyanis rengeteg, egészséges húsú birka él a magaslatokon, húsuk így viszonylag könnyen beszerezhető. Készülhet belőle marha- és sertéshús hozzáadásával csevap, ami az egyik legjellegzetesebb szerb étel, sikere a megfelelő húsokban és azok arányában rejlik: a darált húsokat keverd össze sok fokhagymával, pirospaprikával, sóval, borssal, csöpp szódabikarbónával – tedd félre a hűtőbe, s takard le, másnap csak elő kell kapni és mehetnek is a grillre az apró rudakká formázott húshengerek. A pljeskavica elkészítési módja kísértetiesen hasonlít a csevapra, annyi különbséggel, hogy ezt húspogácsa formában készítik, de abban megegyeznek, hogy mindkettőhöz bőségesen kínálnak ajvárt és hagymát.

Erdély kedvenc ízei >>

Pljeskavica Újvidékről

Ezt a receptet egy Újvidékről származó barátunktól tanultuk. Az ő elmondása szerint az igazi pljeskavicába legalább háromféle hús kell. Így lesz csak igazi jó íze. Állítása ...

Ajvár padlizsánnal

Kiskertemben bőven terem a paprika, a paradicsom, a padlizsán. A kerti sütés-főzés is a nyári, őszi programok közé tartozik, ezért az ajvár sem hiányozhat az éléskamra polcáról.

Szerb gyuvecs

A bolgár gyuvecsnél megígértem, hogy közzéteszem a szerb változatot is. Ez sem ördöngősség, remek alkalom maradék pörkölt és párolt rizs felhasználására. Én személy szerint ...

Minden sülthöz kínálnak friss salátákat, a zsíros húsokat ezekkel próbálják kompenzálni, étvágygerjesztőként pedig a már-már nemzeti jelképnek tekintett sligovicával, azaz szilvapálinkával ágyaznak meg az ételnek, de készül házi pálinka körtéből, almából is. Az egyik leglaktatóbb egytálétel a gyuvecs, ami hasonló alappal készül, mint a mi lecsónk, a sok paradicsom és paprika megegyezik, de a szerbek hússal és rizzsel gazdagítják, ami így leginkább valamilyen rakott ételhez hasonlít, s az biztos, hogy gyomor nem marad félig üresen utána. Használnak olívaolajat és a birkatenyésztés termékeként sok-sok juhtúrót zöldfűszerekkel, akár reggelire vagy előételként is.

Varázslatos szlovák konyha >>

Gyakran kerül az asztalra tartalmas zöldségleves, szerencsére bőséggel terem mindenhol az alapvető idényzöldségekből. Bureket húsos, zöldséges és édes verzióban is sütnek, ha desszertre kerül a sor, nem wellness irányelvek vezérlik őket: a baklava az elképzelhető egyik legcukrosabb, omlós tésztalapokból álló édesség, a gibanica pedig a szerb túrós rétest takarja, rengeteg túrós tésztaréteget egymásra lapolva.

Ízutazás: imádjuk a thai konyhát ! >>

Medeno srce - Mézes szív

Egy régi osztálytársamtól kaptam ezt a receptet, még évekkel ezelőtt. Finom, szaftos kalács, és ami nagyon fontos, hihetetlenül gyorsan elkészül! Habár nincs benne méz, a nevét egy ...

Szerb krumplisaláta

Mr. Smith gyerekkorát az akkori Jugoszláviában töltötte, mint már egyszer említettem. Természetesen az ott szerzett receptek még mindig használatban vannak, pláne, ha ilyen egyszerű ...

Ajvár

A padlizsánkrémhez hasonlóan az ajvár tekintetében is igaz: ahány ház, annyiféle készítési mód. Létezik padlizsános változata, olyan is, amibe a hagymák dinsztelve kerülnek, van ahol ...

Mindezekhez szuper borokat, gyümölcsöket, mézeket párosítanak, a tradicionális szerb konyha kiaknázza a természeti adottságokban rejlő opciókat. S mivel a magyar szájízhez nagyon is hasonló ételeket főznek, az újdonság erejével hathat, ha kipróbálunk pár fogást, a jó idő beálltával például a kerti sütögetés jegyében az egyik legismertebbet, a csevapot!

A szerb konyha finomságaiból itt válogathatsz >>

Olvasnál még? Kattints a Világkonyha korábbi cikkeiért! >>

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...