r
Nosalty Logó

Pljeskavica Újvidékről

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Pljeskavica Újvidékről
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 472 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5671 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 172 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.2 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2179.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    460 mg
  • Nátrium
    1569 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 472 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    541.9 g

Zsír

  • Összesen
    355.7 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    163 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    1744 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    26155.6 g
  • Cink
    81 mg
  • Szelén
    661 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    641 mg
  • Foszfor
    5525 mg
  • Nátrium
    18829 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    2246.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    14 mg
  • B12 Vitamin:
    64 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    180 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    163 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    274 micro
  • Kolin:
    1598 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 5671 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    793.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    571 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 172 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsokat a felhasználás előtti napona sóval, borssal, valamint a szódabikarbónával jól átgyúrjuk. Akkor csináljuk jól, ha úgy dolgozzuk át, mintha tésztát dagasztanánk, szinte egymásba préselődjenek a különböző húsok, s eltűnik a darált jellege a húsnak.
  2. Mikor megvagyunk, beleszórjuk a vöröshagymát, és ezt is beledolgozzuk, de ezt már nem nyomkodjuk nagyon szét, csak elkeverjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen a masszában. Egy éjszakára, vagy 12 órára hűtőszekrénybe tesszük jól lefedve, hogy minél kevesebb levegő érje a felületét a masszának.
  3. A felhasználás napján egy kis tálkába olívaolajat teszünk, amibe belemártjuk a kezünket és kiveszünk egy adag masszát (kb. őszibarack nagyságút), és a kezünkkel hamburger formájú húspogácsát készítünk belőle, kb. 15 cm átmérőjű, és 2-3 cm vastag pogácsáról van szó. Egy olajjal lekent tálcára, vagy tepsire helyezzük, és a masszával addig folytatjuk a műveletet, amíg el nem fogy.
  4. Ezután két lehetőség van, vagy faszénparázs felett grillezzük - ez a legjobb választás, vagy olívaolajjal kikent grill-, vagy sima serpenyőben közepes tűz felett szépen átsütjük mindkét oldalán kb. 7-10 perc alatt. Akkor jó, ha már nem folyik ki belőle lé, de rugalmas még a húspogácsa.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 50
  • 7 napos nézettség: 362
  • Össznézettség: 184939
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 18.

Ajánló

Ajánlunk köretnek hozzá szerb krumplisalátát, sült paprikát, vagy ajvárt, kockára vágott lilahagymát utóbbi esetben, előző esetben karikára vágottat, illik mellé a pita, vagy szabad tűzön sütött lepényke is. Mindenféle saláta is finom hozzá, és a sült krumpli is szükség esetén. pH besorolás: erősen savasít

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a receptet egy Újvidékről származó barátunktól tanultuk. Az ő elmondása szerint az igazi pljeskavicába legalább háromféle hús kell. Így lesz csak igazi jó íze. Állítása szerint egyes vidékeken még plusz szamárhús is kerül bele, de mivel elég humoros ember az illető, soha nem voltam biztos benne...Ha valaki tud erről valamit, szívesen veszem! Általában kerti partykon igen nagy előszeretettel és sikerrel sütött receptünk ez. Most is egy ilyen nap alkalmával került terítékre.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia.Tegnap jöttem haza szebiábol Apatinból,És aznap megkostoltuk ezt az ételt nagyon izlett.Nagyon jó recept, azt szeretném megkérdezni h a tésztát hogy kell megcsinálni? Válaszod el?re is köszönöm. Üdv. Dóra

Törölt felhasználó

Kedves Csepregi Dóra! Nagyon örülünk, hogy ízlett, és tetszik a recept!:) Ha a pitára gondolsz, azt így szoktam én is készíteni: http://www.nosalty.hu/pita_4_recept_22366 csak szabadt?zön sütöm, ha van rá lehet?ségem. Remélem, tudtam segíteni! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

H??ha...én szerbiai születés? vagyok, de ilyen bizarr dolgot hogy szamárhús van benne,még nem hallottam.Énis nagy pljeskavica rajongó vagyok, de igazán csak a szabadban sütött verziót szeretem, úgy az igazi! Üdv. Judit

Törölt felhasználó

Kedves Yehudit9026! :DDD Mondom, hogy humorral b?ven megáldott emberr?l van szó a sztoriban... s mmivel mindezt faarccal volt képes el?adni, nem tudom mi az igazságalapja a dolognak... Nyitott kérdés!:DDD Én is természetesen szabadt?zön sütve szeretem a legjobban, de ha máshogy nem megy, akkor otthon grillen is megoldom. Tudod, ha ló nincs, szamár is jó....:DDD A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves Yehudit9026, szerintem mindig el lehet térni az alapreceptt?l, Újvidéken élek és a háborús id?kben, amikor kissé nehéz volt hétvégén húst beszerezni, vendégeim voltak. Jobb hiányában, lóhúsból készítettem, dobtam bele 2 tojást és olyan finom lett, hogy mindenki "odavolt". Tehát aki akar, tehet bele szamárhúst is, de nem jellemz?. Én a bárányhúst is kihagyom, sertés és marhahósból készítem. Legjobb kétszer átdarálni a húst.

Törölt felhasználó

Megkérdeztem apukámat, és ? azt mondta hogy a szamárhús igenis finom,és jó, és talán még pljeskavicába is teszik, mivel boszniában a muszlim vallású emberek nem ehetnek sertéshúst, és valamivel ugye helyettesiteni kell.Igy elképzelhet? hogy esetleg szamárhússal helyettesitik.

Törölt felhasználó

Nagyon aranyos vagy Yehudit, hogy így utánajártál a dolognak, igazán köszönöm!:))) Gondolom érdekes adalék azoknak, akik szeretik az eredeti recepteket, mint én is! Köszönöm még egyszer! Mrs Smith

szakacsszilvi

szia, szeretném megkérdezni, hogy a fenti mennyiség? húsból hány pogácsa készíthet??

Törölt felhasználó

Kedves Szakacsszilvi! H?ha, ezzel egy kicsit megfogtál, mert egy kerti bulira készítettük, és nem nagyon számoltuk. De ha kb 7-10 dkg-os húspogácsát veszünk alapul, akkor a mennyiség alapján kb 30-35 jön ki, plusz-mínusz 3 db. Ez attól függ, mekkorák a húspogácsák. Elnézést, hogy nem tudok pontosabbat, remélem nem nagy gond! A legjobbakat: Mrs Smith

szakacsszilvi

Kedves Mrs. Smith, tökéletesen elegend? ez a válasz :). köszönöm

Knoblauh Diána

éljenek a hazai ízek, nekem legalábbis hazai, mindig olyan honvágyam támad, ha a jó kis Pljeszkóra gondolok :D köszi a receptet, óriási!

Törölt felhasználó

Kedves Dixy! :)) Nagyon szívesen, örülök, hogy szerezhetünk néhány boldog pillanatot!:) A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

koszi a receptet ,de nincs lehetoségem szabadban elkésziteni. tepsiben sutobe sutve ?lehetséges?

Törölt felhasználó

Kedves Jerry! Én süt?ben még nem készítettem, de szerintem lehet. Amit viszont már sikerrel próbáltam, a t?zhelyen grillserpeny?ben, vagy sima serpeny?ben megsütni. Finom volt úgy is. :) A legjobbakat: Mrs Smith

rozsa1958

Amikor megsütöttem sok lé lett és felfújódtak a pogácsák.Alufóliával letakart grillrácson sütöttem, és odaragadt a fólára.Túl puha volt az állaga alig tudtam megforditani.Talán sok szódabikarbónát tettem bele?Vagy igy normális?

Törölt felhasználó

Kedves Rozsa! Megmondom ?szintén, nem tudom mi lehetett az oka, én még így nem jártam vele...ha több szódabikarbóna került bele, mint kellett volna, hát lehet, az csinál ilyet...olajos kézzel formázzuk a húspogácsákat - és akár a fóliát is megkenheted kis olajjal - így nem kellene leragadnia...a sok lé, hát...ezt nem tapasztaltam még...elnézést, hogy nincs rá ötletem... Azért ne add fel, tegyél még kísérletet, mert isteni finom! :) A legjobbakat : Mrs Smith

Törölt felhasználó

Felesleges a grillrácsra fóliát tenni, inkább át kell dörzsölni a rácsot szalonnával a sütés el?tt. Kell szódabikarbóna, de nem sok, mert akkor túlságosan felpuffad. Én a szódabikarbónát egy kis vízben oldom fel (az ajánlott mennyiségre kb fél dl, a gyúrás közben adogatom a húshoz). Nagyon fontos többször átgyúrni és sokáig pihentetni. Sütés el?tt 2 fólia, süt?papír stb. közé teszem a tenyeremen kinyújtott darabokat, majd gyúrófával egyenletes vastagságóra nyújtom. Igy szépen, egyformán sül át, nem úgy, hogy a szélei megsülnek, a közepe meg világos marad. Amikor az egyik oldala átsült, akkor könnyebb átfordítani. Ha sokszor forgatjuk, nem marad benne a szaft és száraz lesz. (Újvidéken élek, gyakran sütöm és legtöbbször magam készítem).

Törölt felhasználó

Szia! Az esetleg nem tudod, hogy amit kint az IGAZI szerb (pitás) Pleskóban lehet kapni, mi van még benne azt tudom, hogy van a hús, a pita, paradicsom, vékony csíkokra vágott édes káposztából egy kevés, uborka, esetleg savanyú uborka(választható opció volt), eszméletlen mennyiség? apróra vágott hagyma, meg amit nem tudtam, hogy mi az, és a pultos csaj angolra fordítva sajt krémnek hívta, meg volt még egy valami ami a legjobban a Mi, körözöttünkhöz hasonlított, hogy ezek pontosabban mik, és honnan lehet esetleg beszerezni, vagy ha esetleg ezeknek az elkészítését is tudod akkor szerintem örömmel fogadná mindenki! :) :) El?re is köszönöm a választ!!

kisszamoca2

Szió! A hétvégén volt szerencsém ilyen finomságot enni,mennyei volt! Kínáltak hozzá ajvárt (paprikakrém),a k?rözötthöz hasonlító krémet (urnabesz,feta sajt krém) , hagymasalátát,fejes salit,kígyó ubit és paradicsomot.Megettem,és kid?ltem,hazáig csak szuszogtam a kocsiban.:)

Törölt felhasználó

Én is Újvidéken élek és gyakran grillezünk, szeretjük a pljeskavicát. Ha magam készítem (akkor legalább tudom, mi van benne), minden darabot két fólia, süt?papír stb. közé teszek és sodrófával nyújtom, hogy egyforma vastagságú legyen, ami azért fontos, mert akkor egyenletesen sül. Nem kell sok szódabikarbóna, mert akkor felpuffad, tehát legyünk óvatosak ennek hozzáadásakor. Elméletileg három féle húsból készül, node leggyakrabban csak a sertés és marhahús kerül bele. Éppen tegnap sütöttem, nagyon finom volt. A grillrácsot jó átdörzsölni sütés el?tt szalonnával, akkor kevésbé ragad oda a sütnivaló hús. Kicsit várni kell, hogy a hús egyik oldala átsüljön, akkor könnyebb átfordítani a másik felére. Az itteni szokások szerint apróra vágott hagymával fogyasztjuk, de tehetünk hozzá paradicsom szeleteket s?t finom darabos feta túrót, nagyon finom. Ezt a salátát "sop salátá"-nak nevezik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek