r
Nosalty Logó

Szerb krumplisaláta

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Szerb krumplisaláta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A salátához

Az öntethez

Összesen 254 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A salátához

Az öntethez

Összesen 1017 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A salátához

Az öntethez

Összesen 74 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    934.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    695 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    213.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 254 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    33 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3739.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    199 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    202 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    2779 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    855.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 1017 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 74 Kcal

Hozzávalók

A salátához

Az öntethez

Elkészítés

A salátához

  1. A vöröshagymát félkarikákra vágjuk, és kb. 1 kk sóval besózzuk, félrerakjuk.
  2. A burgonyát héjában megfőzzük, majd ha kihűlt, lehámozzuk, és kb. 3-4 mm-es karikákra vágjuk.
  3. A krumplit összekeverjük a vöröshagymával.
  4. Elkészítjük az öntetet: a hozzávalóit egy tálkában elkeverjük, a fokhagyma préselve kerül bele.
  5. Amikor kész, ráöntjük a krumplira, átkeverjük jól, és amikor megvagyunk vele, a végén megöntözzük extraszűz olívaolajjal.
  6. Állni hagyjuk 2-3 órát, utána fogyasztjuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 51307
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 15.

Ajánló

Nagyon fontos! Csak borecetet használjunk, máskülönben nem érjük el a megfelelő ízeket. Remekül alkalmazható köret nyáron rántott húsok mellé, pljeskavicához, sült, vagy grillezett ételekhez, és tengeri halhoz is. pH besorolás: enyhén savasít

Receptkategóriák

Mr. Smith gyerekkorát az akkori Jugoszláviában töltötte, mint már egyszer említettem. Természetesen az ott szerzett receptek még mindig használatban vannak, pláne, ha ilyen egyszerű finomságról légyen szó. Édesanyja receptje alapján adjuk most közkinccsé.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

De jó, én meg épp a török krumplisalátával készülök jönni. :)

Sz Éva

H? de szeretem! Ettem már ilyet, de a pontos receptet nem tudtam. Meg is csinálom a hétvégén. Ahol ettem, ott fehér salátahagymával csinálták. De azt felénk ritkán kapni. Köszi hogy feltetted. Éva

Törölt felhasználó

Örülök, hogy tetszik kedves Éva! De tényleg ügyelj arra, hogy csak borecetet használj! Lehet salátahagyma is, ha van. Üdv: Mrs Smith

Sz Éva

Azt hiszem nem várok a hétvégére:) Hazamegyek meg is csinálom Éva

Törölt felhasználó

Amit ma megehetsz, ne halaszd hétvégére kedves Évi! :-D Mrs Smith

Törölt felhasználó

Na azt hiszem megyek krumplit pucolni. :)

Törölt felhasználó

Örülök kedves Róbert, hogy ilyen hatást értünk el! :)) Üdv: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves Elif! Várjuk ám a török változatot!:) Még mindig kint vagy? Mrs Smith

Törölt felhasználó

Á, már régóta itthon vagyunk, lassan újra megyünk kifelé... :)

Törölt felhasználó

Az jó!:) Tudod, a küldetésed ne felejetsd! :-DD Mrs Smith

P.

Gyönyör? is, finom is, Smith-es is. :-p

Törölt felhasználó

Eszterkém kösziiiii!:))) Pusz: Mrs Smith

nyamóka

Kedves Mrs Smith! :) Gyerekkoromban ettem el?ször igazi szerb krumplisalátát egy nyaralás alkalmával, amikor is szüleim kollégáival nyaraltunk. Egy "tanárbácsi" készítette el többször is, (-nekem akkor még "bácsi" volt-) aki szintén Jugoszláviában n?tt fel. Azóta többször próbálkoztam megcsinálni magam is, finom is lett, de valahogy nem volt ugyanolyan. Valószín?keg az öntet az oka, mert arra nem emlékeztünk már. Úgy érzem, most megtaláltam az igazit, köszönet érte! :))) Puszi: Éva

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen kedves Éva! Biztosan az öntet, mert nálunk sokan követték el régebben azt a hibát, hogy sima ecetet használtak. De ebben a vörösborecetet szigorúan kell venni, és nem sima ecetet használni. Puszi: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Nekem csak balzsamecetem (di Modena) van most itthon, ami végeredményben vörösborecet...használhatom, vagy inkább vegyek "sima" vörösborecetet? Nagyon tetszik a saláta, szeretném kipróbálni.

Törölt felhasználó

Kedves mrs grob! Mi soha nem próbáltuk balzsammecettel. Nem is tudom, inkább próbáld a sima vörösborecettel! A balzsamecet er?sebb, karakteresebb, és az arányait sem tudnám. Szóval, el?ször inkább a sima vörösborecetet használd! Aztán kíváncsi vagyok, ízlett-e!:) A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Köszönöm. Veszek sima borecetet és megírom, hogy ízlett.

Törölt felhasználó

Elkészítettem és isteni volt, olyan régen nem ettem ilyet, kiskoromban utoljára! Nagyon köszönöm a receptet.

Törölt felhasználó

Kedves mrsgrob! Nagyon örülök neki, hogy örömet szerzett a recept! Kedves egészségedre! Azt is köszönöm, hogy visszajeleztél! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves Mrs.Smith! Örömmel olvastam ezt a receptedet (is). Nálunk itt Pécsett, Baranyában és f?leg a mi családunkban, ahol a nagymamám a Dráva mentér?l való, elég gyakran készült hagymás-krumplisaláta, rántott halhoz mindig ez volt a köret. Annyi eltéréssel, hogy mi fokhagymát és olívaolajat nem használtunk. Köszi az ötletet, így is kipróbálom majd:) Üdv, Ritike

Törölt felhasználó

Kedves Ritike! Örülök, hogy kedveled a receptjeinket! Amint hazaérünk a nyaralásból, és a net ismét használható tempóval száguld, újabb recepteket is rakok fel, megígérem!:) Mi is szoktuk rántott halhoz enni, sokszor még Karácsonykor is, mert nagyon szeretjük ezt a köretet.:) Próbáld ki bátran, jól "áll neki" a fokhagyma és az olívaolaj...:)) A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Szeretettel osztom meg Veletek a receptet, melyet drága Nagymamámtól tanultam, ? pedig az ? Édesanyjától és így visszafelé... :) Karácsonyra mindig elkészítem, s mindenki akkor eszi, amikor éhes, vagy kedve tartja. Egyáltalán a SzentEste, az valóban Szent, de a továbbiakban, mindenki akkor és úgy eszik, iszik, tévézik, alszik, ameddig akar. Kaput belülr?l "beszögezem", nincs ugri-bugri. Gyerekeim iszonyatosan sokat dolgoznak, párjaikkal együtt. Így nincs vendégeskedés. Nekünk viszont megpakolva a h?t?, s a legnagyobb ajándék: a szabadság! Természetesen a szeretet mellett. Ne feddjetek meg ezért, mi így ünnepelünk. Nincs rokonylátogatás, nincs kötelez? mosoly, nincs kiadás, de béke! Az van. Most rátérek az ECETES-HAGYMÁS KRUMPLISALÁTÁRA. * Hozzávalók: 2 kg krumplihoz legalább 4-5 fej lila hagyma, 2 hatalmas ZELLER, ízlés szerint cukor és ecet, valamint, hogy "pikáns" is legyen az íze, ne felejtsd ki a NEM CSÍP?S ecetes, reszelt tormát. Valamint, ?rölt fekete borsot (igaz, ez eléggé randa, de jó az íze) - sokan az ?rölt fehér borsra esküsznek, de az igaz, hogy az szép, nem csúfítja el a levet, de messze nincs olyan íze, mint a fekete borsnak. No, aztán, legfeljebb bekötött szemmel eszünk?! * A krumplit héjában (el?zetes megsikálása után) sós vízben készre f?zöm. A ZELLERT megtisztítom, felkockázom és sós vízben puhára f?zöm annyi vízzel, amennyi levet akarok a salátának. * Amikor a zellerkockák teljesen puhák, akkor botmixerrel teljesen szétdolgozom. * Ezek után a levet beízesítem cukorral+ecettel. Többször kóstolom, ebb?l is egy kicsit, meg abból is egy kicsit! Ha nem elég sós, utána sózom. * A krumplikat meghámozom, felkarikázom, s a zelleres lébe beleteszem. A lila hagymának is ez lesz a sorsa: vékonyra karikázás, s azt is belezuttyantom a krumplikarikák mellé. Mértékkel megszórom ?rölt fekete borssal, majd a tetejére 1 SZ?KEN MÉRT! ev?kanál olíva olajat teszek. * Lefedve kiteszem a tornácon lév? asztalra, de jó megoldás a h?t?. Én "felvágok" van igazi parasztházam, s?t tornácos! - itt élek. :) Úgy két óra múlva behozom, utána kóstolom, mert az ízek kissé összeérnek. S, ha kell, sózom, cukrozom, ecetezem. * Majd ismét lefedés, s hidegre téve pihen az ECETES HAGYMÁS KRUMPLISALÁTA, s "boldogan" bevárja a sorsát, mert kíméletlenül belakmározzuk! * Ilyenkor készítek egyben s?lt fasírtot, melybe keménytojást teszek. Ezt mindenki úgy készíti, ahogyan megszokta. Ahogyan én készítem, annak a receptje itt szerepel: a tarjából készült fasírt. No, igen, ez az igazi, mert a hús nem száraz. Jómagam nem szeretem a marhahúst, s az is igaz, hogy nem zsömlével, de zsömlemorzsával készítem! Így soha nem lesz csomós, s jól el tudom dolgozni a robotgépem 2 "bajuszával". No, ami még szebbé teszi, ha kapok piros kaliforniai paprikát, amit nagyon apróra felkockázok és szép petrezselymet, amit nagyon felaprózok. S, ezzel a piros és zöld "keverékkel" a húsmasszát összedolgozom. * Sok fokhagymával készítem, a vöröshagymát mindig el?re felaprítva megdinsztelem, úgy dolgozom a masszába. * Süt?be téve készre sütöm! - Mennyei! Hja, a keménytojikat ne felejtsd ki bel?le! * Kívánom, hogy szeretettel megírt receptemet sikerrel készítsd el, s legyél boldog az ünnepi asztalnál! Pihenj, a családodat "ösztökéld" arra, van kezük, vegyenek, egyenek, s pihenj! Légy boldog és egészséges! :) Bojana*

Törölt felhasználó

Hú, a mindenit! Az ECETES HAGYMÁS KRUMPLISALÁTÁHOZ - írtam! - azt, hogy pikáns legyen az íze, mindenkor beleteszek NEM CSÍP?S ECETES RESZELT TORMÁT! - ezt kipróbálásként 2 kávéskanállal, nem is kell több. De ha megtetszik az íze, akkor többet is beletehetsz. Jómagam, "megálltam" a 2 kávéskanálnyi mennyiségnél. Ezt is belekeverem. S, tálalás el?tt minimum 24 órát kell a h?t?ben, vagy akinek van tornáca, akkor kint a tornácon lefedve pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek! Sok sikert! Enélkül is fínom, de nálunk ez a családi hagyomány, s ezért különleges! * Más: az új évi lencsef?zelékbe, s egyáltalán a lencsef?zelékbe soha nem teszek babérlevelet, de ecetes reszelt tormát mindenkor! S, pirospaprikás-tejfölös habarással készítem, s nagyon sok vöröshagymát dinsztelek az el?z?leg beáztatott lencse alá. Kerül bele füstölt "egyebek" kolbász, vagy füstölt oldalas... Remekbe szabott lakma! Ezt csak azért írom ide, hogy lám, lám vannak családi hagyományok, ahol a reszelt ecetes tormát nemcsak a virslivel, f?tt sonkával lakmározzák... Mi ilyen család vagyunk! :) Bojana*

Ági78

Egyik kedvenc krumplisalátánk.:) Guszta fotó!

Hozzávalók

A salátához

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek