Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerb krumplisaláta

Szerb krumplisaláta
Szerb krumplisaláta
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mr. Smith gyerekkorát az akkori Jugoszláviában töltötte, mint már egyszer említettem. Természetesen az ott szerzett receptek még mindig használatban vannak, pláne, ha ilyen egyszerű finomságról légyen szó. Édesanyja receptje alapján adjuk most közkinccsé.

hozzávalók / 4 adag

A salátához

Az öntethez

ajánlat

Nagyon fontos! Csak borecetet használjunk, máskülönben nem érjük el a megfelelő ízeket. Remekül alkalmazható köret nyáron rántott húsok mellé, pljeskavicához, sült, vagy grillezett ételekhez, és tengeri halhoz is.
pH besorolás: enyhén savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát félkarikákra vágjuk, és kb. 1 kk sóval besózzuk, félrerakjuk.
  2. A burgonyát héjában megfőzzük, majd ha kihűlt, lehámozzuk, és kb. 3-4 mm-es karikákra vágjuk.
  3. A krumplit összekeverjük a vöröshagymával.
  4. Elkészítjük az öntetet: a hozzávalóit egy tálkában elkeverjük, a fokhagyma préselve kerül bele.
  5. Amikor kész, ráöntjük a krumplira, átkeverjük jól, és amikor megvagyunk vele, a végén megöntözzük extraszűz olívaolajjal.
  6. Állni hagyjuk 2-3 órát, utána fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 45 856
elküldve: 9
receptkönyvben: 765
elkészítve: 19/28
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szerb
elkészítési idő: 30-60 perc
alkalom: karácsonyi hidegtálak
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

szerb burgonyasaláta, szerb krumplisaláta, krumplisaláta borecettel

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Második2011
Második2011 Tue, 2011-12-13 20:46

Hú, a mindenit! Az ECETES HAGYMÁS KRUMPLISALÁTÁHOZ - írtam! - azt, hogy pikáns legyen az íze, mindenkor beleteszek NEM CSÍPŐS ECETES RESZELT TORMÁT! - ezt kipróbálásként 2 kávéskanállal, nem is kell több. De ha megtetszik az íze, akkor többet is beletehetsz. Jómagam, "megálltam" a 2 kávéskanálnyi mennyiségnél. Ezt is belekeverem.
S, tálalás előtt minimum 24 órát kell a hűtőben, vagy akinek van tornáca, akkor kint a tornácon lefedve pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek!
Sok sikert! Enélkül is fínom, de nálunk ez a családi hagyomány, s ezért különleges!
*
Más: az új évi lencsefőzelékbe, s egyáltalán a lencsefőzelékbe soha nem teszek babérlevelet, de ecetes reszelt tormát mindenkor! S, pirospaprikás-tejfölös habarással készítem, s nagyon sok vöröshagymát dinsztelek az előzőleg beáztatott lencse alá. Kerül bele füstölt "egyebek" kolbász, vagy füstölt oldalas... Remekbe szabott lakma!
Ezt csak azért írom ide, hogy lám, lám vannak családi hagyományok, ahol a reszelt ecetes tormát nemcsak a virslivel, főtt sonkával lakmározzák... Mi ilyen család vagyunk!
:)
Bojana*

Második2011
Második2011 Tue, 2011-12-13 20:40

Szeretettel osztom meg Veletek a receptet, melyet drága Nagymamámtól tanultam, Ő pedig az Ő Édesanyjától és így visszafelé... :)
Karácsonyra mindig elkészítem, s mindenki akkor eszi, amikor éhes, vagy kedve tartja. Egyáltalán a SzentEste, az valóban Szent, de a továbbiakban, mindenki akkor és úgy eszik, iszik, tévézik, alszik, ameddig akar. Kaput belülről "beszögezem", nincs ugri-bugri. Gyerekeim iszonyatosan sokat dolgoznak, párjaikkal együtt. Így nincs vendégeskedés. Nekünk viszont megpakolva a hűtő, s a legnagyobb ajándék: a szabadság! Természetesen a szeretet mellett. Ne feddjetek meg ezért, mi így ünnepelünk. Nincs rokonylátogatás, nincs kötelező mosoly, nincs kiadás, de béke! Az van.
Most rátérek az ECETES-HAGYMÁS KRUMPLISALÁTÁRA. * Hozzávalók: 2 kg krumplihoz legalább 4-5 fej lila hagyma, 2 hatalmas ZELLER, ízlés szerint cukor és ecet, valamint, hogy "pikáns" is legyen az íze, ne felejtsd ki a NEM CSÍPŐS ecetes, reszelt tormát. Valamint, őrölt fekete borsot (igaz, ez eléggé randa, de jó az íze) - sokan az őrölt fehér borsra esküsznek, de az igaz, hogy az szép, nem csúfítja el a levet, de messze nincs olyan íze, mint a fekete borsnak. No, aztán, legfeljebb bekötött szemmel eszünk?! * A krumplit héjában (előzetes megsikálása után) sós vízben készre főzöm. A ZELLERT megtisztítom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm annyi vízzel, amennyi levet akarok a salátának. * Amikor a zellerkockák teljesen puhák, akkor botmixerrel teljesen szétdolgozom. * Ezek után a levet beízesítem cukorral+ecettel. Többször kóstolom, ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit! Ha nem elég sós, utána sózom. * A krumplikat meghámozom, felkarikázom, s a zelleres lébe beleteszem. A lila hagymának is ez lesz a sorsa: vékonyra karikázás, s azt is belezuttyantom a krumplikarikák mellé. Mértékkel megszórom őrölt fekete borssal, majd a tetejére 1 SZűKEN MÉRT! evőkanál olíva olajat teszek. * Lefedve kiteszem a tornácon lévő asztalra, de jó megoldás a hűtő. Én "felvágok" van igazi parasztházam, sőt tornácos! - itt élek. :)
Úgy két óra múlva behozom, utána kóstolom, mert az ízek kissé összeérnek. S, ha kell, sózom, cukrozom, ecetezem. * Majd ismét lefedés, s hidegre téve pihen az ECETES HAGYMÁS KRUMPLISALÁTA, s "boldogan" bevárja a sorsát, mert kíméletlenül belakmározzuk!
*
Ilyenkor készítek egyben sűlt fasírtot, melybe keménytojást teszek. Ezt mindenki úgy készíti, ahogyan megszokta. Ahogyan én készítem, annak a receptje itt szerepel: a tarjából készült fasírt. No, igen, ez az igazi, mert a hús nem száraz. Jómagam nem szeretem a marhahúst, s az is igaz, hogy nem zsömlével, de zsömlemorzsával készítem! Így soha nem lesz csomós, s jól el tudom dolgozni a robotgépem 2 "bajuszával". No, ami még szebbé teszi, ha kapok piros kaliforniai paprikát, amit nagyon apróra felkockázok és szép petrezselymet, amit nagyon felaprózok. S, ezzel a piros és zöld "keverékkel" a húsmasszát összedolgozom. * Sok fokhagymával készítem, a vöröshagymát mindig előre felaprítva megdinsztelem, úgy dolgozom a masszába. * Sütőbe téve készre sütöm! - Mennyei! Hja, a keménytojikat ne felejtsd ki belőle! * Kívánom, hogy szeretettel megírt receptemet sikerrel készítsd el, s legyél boldog az ünnepi asztalnál! Pihenj, a családodat "ösztökéld" arra, van kezük, vegyenek, egyenek, s pihenj! Légy boldog és egészséges! :)
Bojana*

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-11-26 10:46

Elkészítettem és isteni volt, olyan régen nem ettem ilyet, kiskoromban utoljára! Nagyon köszönöm a receptet.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-11-26 14:13

Kedves mrsgrob! Nagyon örülök neki, hogy örömet szerzett a recept! Kedves egészségedre! Azt is köszönöm, hogy visszajeleztél! A legjobbakat: Mrs Smith

Ritike
Ritike Tue, 2011-07-26 10:38

Kedves Mrs.Smith! Örömmel olvastam ezt a receptedet (is). Nálunk itt Pécsett, Baranyában és főleg a mi családunkban, ahol a nagymamám a Dráva mentéről való, elég gyakran készült hagymás-krumplisaláta, rántott halhoz mindig ez volt a köret. Annyi eltéréssel, hogy mi fokhagymát és olívaolajat nem használtunk. Köszi az ötletet, így is kipróbálom majd:) Üdv, Ritike

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-07-26 19:49

Kedves Ritike! Örülök, hogy kedveled a receptjeinket! Amint hazaérünk a nyaralásból, és a net ismét használható tempóval száguld, újabb recepteket is rakok fel, megígérem!:) Mi is szoktuk rántott halhoz enni, sokszor még Karácsonykor is, mert nagyon szeretjük ezt a köretet.:) Próbáld ki bátran, jól "áll neki" a fokhagyma és az olívaolaj...:)) A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-11-05 23:15

Köszönöm. Veszek sima borecetet és megírom, hogy ízlett.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-11-05 19:12

Nekem csak balzsamecetem (di Modena) van most itthon, ami végeredményben vörösborecet...használhatom, vagy inkább vegyek "sima" vörösborecetet? Nagyon tetszik a saláta, szeretném kipróbálni.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-11-05 22:11

Kedves mrs grob! Mi soha nem próbáltuk balzsammecettel. Nem is tudom, inkább próbáld a sima vörösborecettel! A balzsamecet erősebb, karakteresebb, és az arányait sem tudnám. Szóval, először inkább a sima vörösborecetet használd! Aztán kíváncsi vagyok, ízlett-e!:) A legjobbakat: Mrs Smith

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-10-21 10:46

Kedves Mrs Smith! :) Gyerekkoromban ettem először igazi szerb krumplisalátát egy nyaralás alkalmával, amikor is szüleim kollégáival nyaraltunk. Egy "tanárbácsi" készítette el többször is, (-nekem akkor még "bácsi" volt-) aki szintén Jugoszláviában nőtt fel. Azóta többször próbálkoztam megcsinálni magam is, finom is lett, de valahogy nem volt ugyanolyan. Valószínűkeg az öntet az oka, mert arra nem emlékeztünk már. Úgy érzem, most megtaláltam az igazit, köszönet érte! :))) Puszi: Éva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-10-21 13:30

Nagyon szívesen kedves Éva! Biztosan az öntet, mert nálunk sokan követték el régebben azt a hibát, hogy sima ecetet használtak. De ebben a vörösborecetet szigorúan kell venni, és nem sima ecetet használni. Puszi: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-15 10:05

Na azt hiszem megyek krumplit pucolni. :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-07-15 10:05

Örülök, hogy tetszik kedves Éva! De tényleg ügyelj arra, hogy csak borecetet használj! Lehet salátahagyma is, ha van. Üdv: Mrs Smith

szeva65
Sz Éva / szeva65 Thu, 2010-07-15 09:37

Hű de szeretem! Ettem már ilyet, de a pontos receptet nem tudtam. Meg is csinálom a hétvégén. Ahol ettem, ott fehér salátahagymával csinálták. De azt felénk ritkán kapni.

Köszi hogy feltetted.
Éva

254
burgonya 1 kg
vöröshagyma 2 közepes fej
olívaolaj 4 ek
fokhagyma 13 gerezd
vörösborecet 1 dl
cukor 1 teáskanál
1 tk
fehér bors 1 kk