Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gibanica Klaudiától

Gibanica Klaudiától
Gibanica Klaudiától
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gibanica a tradicionális szerb nemzeti konyha egyik kedvelt étele, nem más, mint a szerb túrós rétes. Könnyen elkészíthető túrós finomság, fogyasztható reggelire, uzsonnára vagy akár ebédre is.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Robotgéppel fölverjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, sót (ízlés szerint, elhagyható, ha sózott túrót használunk), tejet, tejfölt, túrót és a 3 ek olajat.
  2. Zománcos tepsit kiolajozzuk (a széleit is), belehelyezzük az első réteslapot, vékonyan olajozzuk, és még 4 lapot ily módon rétegezünk, olajozunk. 8 lapot félreteszünk, ami majd a tetejére kerül. A többi lapot egyesével belemártogatjuk a masszába, tenyerünkkel összegöngyöljük (gyűrjük), és a tepsibe helyezzük egymás mellé. A maradék 8 lapot a tetejére simítjuk, a rétegeket olajozzuk.
  3. Előmelegített sütőbe helyezzük (200°C) 10 percre, utána levesszük a hőfokot 150°C-ra, és így még 50 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 870
elküldve: 16
receptkönyvben: 301
elkészítve: 10/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Klaudia

Mióta szakács: 2012.09.10.
9 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
konyha: szerb
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrós rétes, szerb rétes, sós túrós rétes

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rigójános
Rigójános Sat, 2017-05-13 07:37

Biztos finom ez is, de én inkább a szlovén prekmurska gibanica híve vagyok. Az már igaz, hogy az egy kicsivel... bonyolultabb, nem egyszerű a nyolc réteg - mák-túró-dió-alma, és ez még egyszer - tölteléket megoldani úgy, hogy mégis gusztusos rétes kockák kerüljenek a vendégek elé a végén.

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2015-02-12 18:11

Kedves Klaudia,

anyosomtol kaptam a gibanyica receptjet, mely nagyon hasonlo az altalad megadotthoz, de oly gyönyörü a feltett Foto, hogy szeretnem pont ugy, ahogy leirtad kiprobalni. Köszönettel: Marti

Becsei Klaudia
Becsei Klaudia / Becsei Klaudia Thu, 2013-03-14 13:46

Igen, az is nagyon jó kombináció lehet túró helyett. És ajánlott a palacsintatészta sűrűségénél picit hígabbra készíteni a masszát.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Thu, 2013-03-14 09:21

Szerintem meglehet csinálni 3 pohár kefir és 2 joghurt keverékével és még legalább 1-2 tojással megtoldva tökéletes túrós hatást érhetünk el. Ez csak az én elképzelésem. Nálunk ezt úgy nevezik, hogy nyújtott pogácsa. Ha esetleg nagyon hígnak találja valaki 1 púpos kanál búzadara nem árt neki.
Én ki fogom ezt próbálni remélem beválik az elképzelésem.
A túró aludttejből, azaz kefirből készül, ami meleg hatására összeugrik, és a tojás nem engedi, hogy nagyon merev legyen, olyan lesz tőle mint a krémes.
Ezt szoktam alkalmazni a rakott krumplinál is és nagyon finom, persze azt sósan. A tojásokat fel kell habosra verni és úgy jön hozzá a többi anyag.
Remélem nem voltam túlságosan kioktató? Ne haragudjatok, de ezt érdemes kipróbálni.
Sziasztok!!! Marika mama...

ez

kmelus
kmelus Tue, 2012-11-27 12:15

Vajon meg lehet -e ezt csinálni a túró helyett krémes krémmel?

649
réteslap 3 csomag
tojás 5 db
tehéntúró 50 dkg
tejföl 2 dl
tej 2.5 dl
napraforgó olaj 3 ek
1 kávéskanál
cukor 1 csipet
napraforgó olaj 1 dl