5 klasszik étel, amit VAGY sósan, VAGY cukorral fogyasztunk... te melyik vagy?

Túrós csusza egy kis szalonnapörccel és sok tejföllel...vagy cukorral? Számos olyan fogás van, amit valaki édesen, valaki csakis sósan szeret. Ti mire szavaztok?

Egy barátom a múltkori vacsorán teljes döbbenettel fogadta, amikor a forró túrós csuszát kivettem a sütőből és tálalni kezdtem. Jó sok sajttal, tejföllel és nem kevés szalonnával megbolondítva, éppen úgy, ahogy a nagymamám készítette annak idején. Ami miatt ő egyenesen vádló tekintettel nézett rám, az a porcukor hiánya volt, a szép pirosra sült pörcökkel pedig már nem is tudott mit kezdeni. Vadul taglalni kezdtük, kinek milyen sós vagy édes berögződései vannak, amelyekből nem enged, és gyorsan össze is írtam őket.

Szóval íme 5 klasszikus étel, amit sósan és édesen is fogyaszthatunk. Ti mire esküsztök?

1. Káposztás cvekedli...

...vagy másoknak káposztás kocka. Óriási retró étel, minden oviban fellelhető finomság, amire nosztalgikus érzésekkel gondolunk vissza. Nekünk heti kétszer is elkészítették a konyhán, és kizárólag jól megsózva, rengeteg borssal meghintve került a tányérunkra. Később tudtam meg, máshol ez szinte szentségtörés, hiszen náluk a jól megporcukrozott változat az alap. Jelentem, kipróbáltam, maradok az "eredetimnél"!

+ pro tipp: az elvetemültek borssal ÉS cukorral meghintve fogyasztják!

2. Túrógombóc

Szinte nincsen étlap túrógombóc nélkül, az egyik legkedveltebb édesség, de még az édes verziók között is óriási különbségek vannak, hogy a sós fűszeresről már ne is beszéljünk. Van ahol édes vagy savanyú tejföllel öntik nyakon, máshol cukrozzák és gyümölcsvelővel kínálják, a még égetőbb kérdés pedig, hogy prézlibe forgatják-e vagy sem. Újabban hódít a snidlinges, hagymás formája is.

3. Paradicsomleves

Krémes leves rengeteg paradicsomból finom betűtésztával? Édesen vagy sósan, ez itt a kérdés. A tészta és a rizs mindkét esetben működik, de sokan a kisiskolás élmények miatt kizárólag édesen tudják elképzelni, haa cukortól picit összeragad az ember szája. A gazdagabb mediterrán paradicsomleveseknél viszont inkább a zöldségek, erőteljesebb karakterű sajtok, hagymák és a zöldfűszerek dominálnak.

4. Túrós csusza

A fent említett okokból sokan a sajtos-szalonnás verziót imádják, míg más vacsoraasztalokon előkerül a porcukor is, ami gyakorlatilag édességé varázsolja az amúgy sós főfogást. Sőt, a cukor mellémég mazsolát és aszalt gyümölcsöket is pakolhatunk!

5. Bundás kenyér

A bundás kenyérről mindig azt gondoltam, nem lehet nem szeretni. Mi csak úgy magában, reggelire, általában teával fogyasztottuk a családdal, pedig mennyiféle megoldás létezik! Fokhagymás, sajtos, sonkával töltött, rengeteg tejföllel vagy pedig juharsziruppal lelocsolt, fahéjas vagy vaníliaesszenciával bolondított! Hidd el, ezekkel is működik! Plusz csavar, hogy az édes falatokhoz általában szalonna is dukál. Kóstoltad már valamelyiket?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...