Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás tészta gyorsabban és egyszerűbben

Káposztás tészta gyorsabban és egyszerűbben
Káposztás tészta gyorsabban és egyszerűbben
67 perc / előkészület: 10 perc főzés: 12 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több receptet is kipróbáltam, hogy egyszerűsítsem a káposztás tészta elkészítését, mert gyakrabban ennénk, mint amennyiszer főzöm. Nálunk ez lett a nyertes. Szerintem a káposzta reszelése a késes aprítóban gyorsabb, a sütőben való pirítása pedig egyszerűbb. Most a hideg télben nem is baj, ha kicsit befűtünk a sütővel. :o)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Frissen őrölt borssal finom, de régebben porcukorral is szerettem. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát nagyobb kockákra vágjuk, és ledaráljuk a késes aprítógépben. Egy nagy tálba öntjük, sózzuk, hagyjuk állni legalább egy fél órát. Alaposan kinyomkodjuk a levét.
  2. Egy nagy, lapos tepsibe öntjük az olajat, ide pakoljuk a káposztát, a kockára vágott hagymát meg szalonnát. Jól keverjük össze.
  3. Forró sütőbe tolva megpirítjuk. Minél közelebb vagyunk a pirítási idő végéhez, annál gyakrabban nézzünk rá, és kevergessük, nehogy megégjen. Először 20 perc, majd 15, 10, stb.
  4. Közben főzzük ki a tésztát bő, forró, sós vízben. Szűrjük le, de ne öblítsük le hideg vízzel, hanem keverjük hozzá a szalonnazsírt.
  5. Amikor a káposzta szépen megpirult, forgassuk össze a tésztával.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 45x33x2.5 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 57
össznézettség: 49 291
elküldve: 2
receptkönyvben: 143
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
700 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: tél
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

káposztás cvekedli, káposztás tészta másképp, sütőben sült káposztás tészta

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

friza
friza Tue, 2017-02-28 23:12

Ahány ház annyi szokás, mondja a közmondás. Én már 42 éve főzök, így szereztem ez idő alatt egy kis gyakorlatot. Nekem kicsit más a receptem, talán kicsit egyedi abban a tekintetben, hogy én nem sózom és csavarom ki a káposztát. Gondoltam egyszer egy merészet, és úgy ahogy lereszeltem, zsupsz bele egy nagyobb / káposzta mennyiségének függvénye / lábasba amibe előtte olajat öntöttem. Akkora lábas legyen, hogy szép kényelmesen elterülhessen benne a káposzta. Fedő alatt lángszűrőn takarék lángon párolom sóval, borssal meghintve. Időnként keverek rajta egyet. Nagyon hamar megpárolódik így, kb 20 perc. Közben elkészítem a saját magam által gyúrt tésztát amit kifőzök és a kész káposztára szedem ki. Ezzel a módszerrel a káposztában bent marad minden értékes anyag, nem öntöm ki a sós lével. A színe pedig zöld marad. Ha tetszett az ötlet, próbáljátok ki!

ma.il
ma.il / ma.il Wed, 2017-03-01 18:30

az akkor párolt káposzta, nem pirított. finom az is, sült hús mellé. de nem cvekedlire

witch
witch / witch Wed, 2017-03-01 16:06

Tobbszor kiprobaltam en is, hogy sozas nelkul paroltam a kaposztat, de nekem haromszor annyi ido alatt pirult/puhult meg. Olyan szakacsok receptjet probaltam ki, akiket tisztelek annyira, hogy nem irtam negativ kommentet nekik, mert lehet, hogy csak az "en" kaposztaim ilyenek. :o)

georgia
georgia Mon, 2016-01-18 19:35

Ha barnábban szereted a káposztát, karamellizálj előbb egy kis cukrot (az ízének is jót tesz) és utána tedd rá a kicsavart káposztát
üdv Györgyi

bmbe
Bejja / bmbe Mon, 2016-01-18 17:10

Jajjj Witch! Most komolyan! Mit keres a káposztás tésztában az a szalonna? én édesen szeretem! De úgy leírhatatlanul!! :-)) De nem csinál nekem senki :((

witch
witch / witch Mon, 2016-01-18 17:29

:D hat, en mar csak ilyen szalonna "manias" vagyok.
Ha egyszer erre jarsz, en szivesen keszitek Neked, akar szalonna nelkul is. :)

bmbe
Bejja / bmbe Mon, 2016-01-18 21:32

Drága Witch,
Nagyon szépen köszönöm, biztos finom lesz... :))
De csak édesen! ;)

witch
witch / witch Fri, 2016-01-15 15:32

Kedves Gabi, Zsuzsa!

Nekem az apritogepes "reszeles" gyorsabb, a sutoben valo piritas az egyszerubb. Amikor serpenyoben piritom, ott sokkal kissebb feluleten sul a kaposzta, mig a tepsi haromszor akkora es kenyelmesebben belefer meg a hagyma meg a szalonna is. Raadasul sokkal sotetebbre pirul a kaposzta anelkul, hogy megegne. Mondjuk ezen a kepen nem latszik, mert nem is akartam felrakni ezt a receptet, mert mindenki tudja, hogy kell elkesziteni, pofon egyszeru. Szoval lefoliaztam a talat es a meleg goztol teljesen kivilagosodott a piritott kaposzta, pedig pont ez lett volna a lenyeg. Nekem serpenyoben meg soha nem volt olyan szep.

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2016-01-15 16:13

Szia:)
Tudod, most annak örülök, hogy normálisan meg lehet dumcsizni a véleményeket:) Ezért is szeretek veled eszmét cserélni. Szóval: van egy szuper robotgépem, az lereszeli helyettem a képosztát. aztán ahogy leírtam úgy csinálom. Talán az sem elhanyoglható kérdés, hogy egy nagyobb méretű teflon lábasban készítem amiben a kb. 2 kg. lecsúszatolt káposzta kényelmesen elfér, elterül (úgy ahogy írtad a tepsiben). Üvegtetőm van így rá is látok. Ettől függetlenül senkit nem beszélek le az ötletedről, mert nem rossz. Tényleg csak annyi volt a rövidke véleményem, a hazai árak mellett kicsit drága lesz. Még mindig ♥:) G

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2016-01-14 18:40

Szia,
esküszöm nem kötözködöm, de ha én 34 percig sütögetném a káposztát a sütőben ( jelige nem baj, mert közben befűti a konyhát is) ingem-gatyám elmenne erre az ötletre. Kb. 15 perc alatt telfonlábasban megpirítom a simán lereszelt káposztát, besózom, kinyomkodom, közben fő a tészta. Lehet, hogy a recept jó és kényelmes is nem kétlem, de hogy nem gazdaságos az tuti. Tudom, nálatok az áram fillérek, nálunk viszont kemény forintok. Üdv: G

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-01-15 10:00

Hidd el, én sem akarok kötözködni, de nekem kb 1 óra, mire megpirul a káposzta, pedig előbb lesózom, és kicsavarom. Vagy olyan világosan szeretitek a káposztát? Akkor a sütőben is hamar elkészül. Szerintem ez a módszer nem gyorsabb, de egyszerűbb, kisebb a leégés veszélye. Zsuzsa

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2016-01-15 14:01

Kedves Zsuzsa,
aranybarnán szeretem a káposztát. Ahogy én készítem: lereszelem, sózom, állni hagyom, erősen kicsavarom, kevés zsírt olvasztok beleteszem a gombócokat összekeverem, sózóm, picit pirítom, majd lefedem. Takarékra veszem, lefedem. Levet enged, néha megkeverem. Ha mepuhult fedőt leveszem, emelem a lángot, kevergetve megpirítom. kb. 15 max 20 perc. Ennyi:) A drága villanysütőbe sem jobb, gyorsabb, arról nem is beszélve, hogy forróra előmelegítem, majd nyitogatom, és a forró sütőben ugyan úgy kevergetni kell. Szeretem witch receptjeit, ezzel sincs baj, csupán szerintem gazdaságtalan és kétlem hogy gyorsabb. Üdv: Gabi

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2016-02-08 17:43

Kedves Gabys! A tőled tanult módszerrel pirítottam a káposztát, és rendkívül hamar elkészült, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre. Köszönöm a részletes leírást és nagyon örülök, hogy nem vetted kötözködésnek a hozzászólásomat. Ezentúl sokkal gyakrabban lesz káposztás tészta, mert egyébként nagyon szeretjük, csak gyakran nem volt hozzá türelmem. Köszi. Zsuzsa.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2016-02-08 18:16

Kedves Zsuzsa,
nagyon örülök, hogy segíthettem:) A normális párbeszédet sosem veszem kötözködésnek, nincs azzal semmi baj, ha kételyei vannak az embernek és azt "megbeszéli" a másikkal. És akkor talán adhatok még egy bónusz ötletet:) Mivel mi is nagyon szeretjük a káposztás cvekkedlit, így több adag káposztát szoktam konyhakészre elkészíteni. Kiadagolom dobozba és lefagyasztom. Amikor "nincs kedvem" főzni napom van, előveszem, mikróba felolvasztom, tésztát főzők és máris van ebéd:) Legyen szép heted! Üdv: Gabi

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2016-02-08 19:00

Kedves Gabi! Köszi a jó tippet, így már ki fogom próbálni, de a régi módszerrel sose volt kedvem nagy adagot készíteni, bár hallottam már róla, hogy lefagyasztható. Szia Zsuzsa

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-01-15 14:41

Kedves Gabys! Meg fogom próbálni a módszeredet, mert én nem fedtem le, hanem végig kevertem, közepes lángon. Ha ezzel ennyi időt tudok megspórolni, örökre hálás leszek néked, és gyakrabban csinálok káposztás tésztát. Amint kipróbáltam, megírom neked. Szia Zsuzsa.

455
káposzta 1 közepes fej
2 teáskanál
napraforgó olaj 4 ek
vöröshagyma 1 nagy fej
kolozsvári szalonna 10 dkg
tészta 35 dkg
disznózsír 1 ek