Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hideg túrógombóc

Hideg túrógombóc
Hideg túrógombóc
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiskoromban a nagymamám sokszor csinált hagyományos túrógombócot, de miután ezt megkóstoltam, mindig kértem, hogy inkább ilyet csináljon, de ő meg jobban szerette a hagyományosat, ezért én megcsináltam magamnak.

hozzávalók / 6 adag

Gombóchoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Gombóchoz

  1. Az edény aljára tegyünk egy kis vizet, de éppen, hogy csak ellepje. Tegyük bele a tejet, a cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd forraljuk fel. Miután felforrt, beletehetjük a búzadarát, és addig főzzük, míg újra el nem kezd forrni.
  2. Miután kész van a tejbegrízünk, félretesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Amíg hűl, elkészíthetjük a túrót. Belereszeljük a narancs és a citrom héját, adunk hozzá egy kis cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot.
  4. Ha kihűlt teljesen a tejbegríz, hozzáadjuk.
  5. Berakjuk egy kis időre a hűtőbe pihenni, majd bevizezett kézzel golyókat gyúrunk.

A tetejére

  1. A tetejére a zsemlemorzsát megpirítjuk, majd a kész golyókat beleforgatjuk.
  2. Végül meglocsoljuk egy kis tejföllel, és megszórjuk porcukorral.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 5 889
elküldve: 1
receptkönyvben: 30
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

konyhatündér1206

Mióta szakács: 2015.03.29.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejbegrízes túrógombóc, túrógombóc másképp, nem hagyományos túrógombóc

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

telstar
telstar Mon, 2019-08-26 12:47

Már több mint 1 éve, hogy először megcsináltam ezt a receptet. Azóta már többször is és nem egészen világos, hogy mások miért nem próbálják ki ezt a finomságot. Ilyenkor, hőségben, kifejezetten felüdülés.
1-2 eltérés, ahogy én csinálom:
- én a "GOLDPACK kandírozott citromhéj 100 g" és/vagy narancshéjat használom a reszelt héjak helyett
- nem kézzel, hanem pohárral formázom a gombócokat
- xilit helyett sima cukrot használok
- a porcukrot belekeverem a tejfölbe
- zsemlemorzsa helyett darált kekszet használok - pirítás nélkül

De ez a néhány praktikus eltérés a lényeget nem érinti: hideg és túrós... és finom!

732
tej 1 l
vaníliás cukor 4 csomag
1 csipet
xilit 20 dkg
búzadara 200 g
tehéntúró 500 g
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
zsemlemorzsa 20 dkg
tejföl 3 dl
xilit 15 dkg