Nosalty Logó

Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Ezen a képen: Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A sajtos krutonhoz

Összesen 366 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A sajtos krutonhoz

Összesen 1466 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A sajtos krutonhoz

Összesen 108 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    798.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    323 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    268.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    152 micro
  • β-karotin
    1160 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    1056 micro
Összesen 366 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.6 g

Zsír

  • Összesen
    88.4 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3195.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    866 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    731 mg
  • Nátrium
    1290 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.9 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1075.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    710 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    329 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    295 micro
  • α-karotin
    606 micro
  • β-karotin
    4641 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    15438 micro
  • Lut-zea
    4222 micro
Összesen 1466 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1136 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 108 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A sajtos krutonhoz

Elkészítés

A leveshez

  1. Egy nagy lábasban forraljunk vizet. Ha már tényleg lobog, akkor dobjuk bele a paradicsomokat pár percre, hogy a héjuk szétpattanjon. Ezalatt a mosogatótálba készítsünk elő egy nagy tálat jéghideg vízzel. A már ráncos paradicsomokat emeljük ki a forró vízből és dobjuk a hidegbe. Így könnyen meg tudjuk szabadítani őket teljesen a héjuktól. Ha kissé kihűltek, kockázzuk fel őket.
  2. Egy nagy szószos edényben hevítsünk olívaolajat, szórjuk bele a felaprított hagymát, és közepes lángon pároljuk üvegesre. Ne barnítsuk túl, ez maximum 5-6 percet vesz igénybe.
  3. Ekkor jöhetnek a paradicsomkockák, a felfogott levük és a víz. Forraljuk össze az egészet, majd a lángot kisebbre véve főzzük úgy 20-25 percig, hogy a lé kissé besűrűsödjön.
  4. Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket (egy párat hagyjunk meg a díszítéshez), sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg füstölt paprika őrleménnyel ízlés szerint, csepegtessünk bele balzsamecetet, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni úgy 5 percig.
  5. Botmixerrel vagy turmixgépben forgassuk addig, ameddig lágy és selymes állagot kap. Szűrőn öntsük át egy tálba, így a maradék magdarabokat is likvidálhatjuk. Kóstoljuk meg a levest, és fűszerezzük utána, ha kell.

A sajtos krutonhoz

  1. Szeljük fel a kenyeret. és teljes felületen vajazzuk meg az egyik felüket, szórjuk meg reszelt Gruyère sajttal (vagy más tehéntejből készült illatos, félkemény sajttal), majd ismételjük meg ezt a folyamatot a másik oldalukon is. Kettőt-kettőt forgassunk egybe, így két sajtosszendvicsünk lesz.
  2. Ha van otthon pannini sütőnk, akkor abban süssük meg a sajtos kenyérszeleteket, ha nincs, akkor másféle összecsukható szendvicssütő is jó, vagy serpenyőben is elvégezhetjük a folyamatot (2-2 perc/oldal). Így kicsit ducibbak lesznek a krutonok, úgyhogy sütés közben nyomjuk majd össze őket. Szőlőmag olajjal vékonyan kenjük ki a sütőt (más olaj is tökéletes hozzá), tegyük be az emeletes szendvicseket, és süssük aranybarnára őket.
  3. Vágjuk mindegyik szeletet kisebb, kruton méretű kockákba, és szórjuk a levesre. Friss bazsalikomcsíkokkal, olívaolaj és balzsamecet cseppekkel, frissen őrölt borssal díszíthetünk, ízesíthetjük még. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 156
  • 7 napos nézettség: 270
  • Össznézettség: 21268
  • Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 15.

Ajánló

Fantasztikus szép és tápláló leves. Utána elég lesz egy sütit felszolgálni!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nemsokára eljön a pillanat, hogy hiába keressük a piacon a lédús, ízes paradicsomokat, csak melegházi társaikkal találkozunk. Ezt a finom levest talán az utolsó nyári paradicsomok egyikeiből készítettem.

Hozzászólások

Marti48

Kedves Greti! Leven a kukorica-levesed a legnagyobb sikert aratta (2x egymas utan föztem meg!) ezt a paradicsomos levest sem hagyhatom ki, leven kedvelt elöetel ez is a csaladban. Köszönettel eltettem. Egyebkent a fotok is nagyon tetszenek, le a kalappal! Üdv: Marti

Gréti

Szia Márti! Csak most láttam a hozzászólásod. Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, tényleg érdemes elkészíteni, nálunk mindenki imádja a paradicsomleves minden fajtáját! Ez is közéjük tartozik. Üdv, Gréti

Marti48

Szia Greti! Mi is imadjuk a paradicsomleves(eket)! Köszi a valszt, remelem, hogy jol vagytok! Üdvözöllek szeretettel: Marti

Törölt felhasználó

Tényleg nagyon jó! Ma elkészítettem, a nyár végén stílszer?en...

Gréti

szuper, egészségetekre! G

VKatyerina

Kedves Gréti! Ha nincs kéznél salottahagyma, csak vöröshagyma, azzal is finom lesz a leves? Köszönettel, Kata

Gréti

Hát persze! Azzal is nagyon finom lesz, csak picit tovább kell párolni, mint a salottát és talán több olíva olajat vesz fel, de ezt úgyis látod majd. Üdv, Gréti

Hozzávalók

A leveshez

A sajtos krutonhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!