18+1 kötelező farsangi fogás

A magyar farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle húsokból készített leves és sült, sok az édesség – és persze az elmaradhatatlan fánkok.

Az biztos, hogy mi magyarok farsangkor is szeretünk sokat és sokfélét enni, hiszen - a farsangi hagyományoknak megfelelően - a sok-sok étel elfogyasztásától a következő év bő termését és a disznók kövérre hízását reméljük. A mezőgazdasági munkák szüneteltek, ilyenkor volt a szórakozás, erőgyűjtés ideje. Szükség is volt a tartalmas, nehéz ételekre, hisz a farsang utolsó napja (húshagyó kedd) után elkezdődött a nagyböjt.

Olvastad már?

Szalagtalan fánk

Az ételek vidékenként eltértek ugyan, de szinte mindenhol szerepel a hús, tepertő, kolbász, káposzta, kocsonya, pogácsa, farsangi fánk (pampuska), forgácsfánk (herőce).

 1. 1.

  Csirkebecsinált leves

 2. 2.

  Bográcsos babgulyás Gelevától

 3. 3.

  Részeges csirke

 4. 4.

  Marhasült vörösboros pecsenyelével

 5. 5.

  Almával sült kacsacomb burgonyalángossal

 6. 6.

  Kacsacomb fehérboros sütőtökkel

 7. 7.

  Boros borjú gombával

 8. 8.

  Sonkás kifli Grétitől

 9. 9.

  Nagymama csörögefánkja

 10. 10.

  Almás fánk sütőben sülve

 11. 11.

  Csokoládés fánkrakottas

 12. 12.

  Pirított virsli túrós kelt tésztában

 13. 13.

  Mangalica töpörtyű - töpörtyű házilag 4.

 14. 14.

  Tésztában sült kolbász

 15. 15.

  Korhelyleves Marti konyhájából

 16. 16.

  Falusi kocsonya füllel és csülökkel

 17. 17.

  Kolbászos krumplileves Tomatotree konyhájából

 18. 18.

  Tepertős pogácsa

 19. 19.

  Sváb kanálfánk

És nálatok mik a kötelező farsangi fogások?

Olvastad már?

Ezt a 13 lángost nagyon imádjátok

További izgalmas farsangi receptekért látogass el a Farsang rovatunkba!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!