Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymama csörögefánkja

Nagymama csörögefánkja
Nagymama csörögefánkja
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csörögefánk készítését is nagymamámtól tanultam. Annak idején egyszer komoly nézeteltérésünk támadt abból, hogy ő fánkot ígért nekem - én meg egy ötéves empirikus gasztrotapasztalataival szalagos fánkra gondoltam, és amikor helyette csörögét kaptam - na akkor nagyon állt a bál.

Annyira, hogy évekig nem voltam hajlandó csörögét enni. Aztán mikor egyeszer végre rászántam magam, rájöttem, hogy milyen finom is a forgácsfánk. 

Bár szívem mélyén most is a klasszkus farsangi fánkhoz húzok, szezonban egyszer nekiállok az "ősellenségnek" is.

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

ajánlat

Porcukor mindenképp, lekvár csak ha jól esik!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, és szórunk rá egy csipet sót.
  2. Mellészórjuk a lisztet, és hozzátesszük a tejet, valamint a rumot és a cukrot.
  3. Jó tíz perces munkával hólyagosra gyúrjuk a tésztát. Ha ragadna, lisztet, ha kemény lenne, kis tejet teszünk hozzá.
  4. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, és letakarjuk. Magára hagyjuk jó 30 percre.
  5. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét egy vagy két helyen bemetszük. 
  6. Forró olajba tesszük, úgy, hogy az a fele, ami a deszkán volt a nyújtáskor, felülre kerüljön.
  7. Pár percig hagyjuk, mejd megforgatjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  8. Még forrón megszórjuk porcukorral, és azonnal tálaljuk.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 269 225
elküldve: 84
receptkönyvben: 2 391
elkészítve: 122/157
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

forgácsfánk

Hozzászólások (48)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tóth Erzsébet Klára
Tóth Erzsébet Klára Sun, 2019-01-27 21:33

Kedves Dakota! Nagyon jó a recepted! Jobb már nem is lehetne! Szép nagyok lettek, ropogósak, hólyagosak, finomak. Köszönöm szépen!

Haszusz
Haszusz Wed, 2017-01-25 20:49

Kedves Nóra! Ki fogom próbálni, nem kell ragaszkodnom az általam jónak tartott egyedüli megoldáshoz. Venesz József szakácskönyveiből tanultam sok mindent, lehet eretnekségnek tartana más megoldást. Egy kísérletet azért is megér, mert szoktam nézegetni a receptjeidet és tetszenek. Nem akartalak megbántani. Megírom majd az eredményt. További jó sütést-főzést kívánok, üdvözöl Haszusz

Haszusz
Haszusz Thu, 2016-02-04 21:29

Nagyon sajnálom, de úgy érzem, szóvá kell tennem kifogásomat. 3 db egész tojáshoz 20 dkg. liszt? Mielőtt közzé teszitek a nagymamára hivatkozva, talán ki kellene próbálni. Miért gondoljátok, hogy tekintélyvesztés helyesbíteni? Az nem jelent megoldást, hogy akkor tegyél bele több lisztet. Mert akkor már az nem ugyanaz a recept. Szívesen tapsikoltam volna, egy jó recepthez, de ez most nem lesz, 3 tojássárgájával jó a recept.

KJ
KJ Sat, 2019-03-09 12:05

Nekem is az derült ki, hogy sok a 3 tojás. Rengeteg lisztet kellett utánaönteni.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2017-01-25 12:44

Szia Hanusz!
Bocsi, csak most látom a hozzászólásodat...az a helyzet, hogy a recept ki lett próbálva, szerinte,m alsó hangon is ötvenszer - ennyi kell bele. A plusz 1-2 kanál liszt azért van, mert a tojások mérete nem egyezik, ha valaki kisebb tojást használ, esetleg kemény lesz a tészta, ha nagyobbat, akkor szükség lehet még plusz egy kis lisztre. Nem 20 dkg, hanem egy-két kanál. Attól a recept nem lesz más...vannak ugyan szakácskönyvek, amelyek grammban adják meg a tojás mennyiségét is, de szerintem ez ennek az oldalnak az esetében túlzás lenne...:)
További szép napot,
Üdv,
Nóra

Pista39
Pista39 Sat, 2015-02-14 23:16

Mindegy, hogy rum, vagy ecet. Mindkettő megakadályozza, hogy a tészta sok olajat vegyen fel. Az ízük, aromájuk egyébként az olajban való sütés alatt elillan.

japi
japi Thu, 2015-02-26 15:45

Akkor, inkább az ecet, mert a rumot közben megihatom! :-) (lehetőleg portó legyen, ne valamilyen sütő rum féle)

susieliom
Susieliom / susieliom Mon, 2015-02-09 14:13

Régen nagymamám is csinált ilyet, most én is megpróbáltam. Nem mind lett ropogós, azt hiszem nem mindenhol nyújtottam elég vékonyra, de így is köszönöm a receptet, régóta kerestem már :)

z_angela
z_angela Fri, 2014-01-24 09:48

Az én nagymamám olyan fityisz félét csinált belőle (a bevágáson áthúzta az egyik sarkát).

hegyespiros
hegyespiros Sun, 2013-03-10 12:46

Nekem nem lett ropogós. Mi lehet az oka? Azért elfogyott, mert nagyon finom lett.

SIPIKE78
SIPIKE78 Thu, 2013-02-14 19:34

most próbáltam nagyon jó lett a gyerekek mind megették !!! :)

nunuka64
nunuka64 Sat, 2013-02-09 13:10

Elkészítettem és nagyon finom lett! Köszi a receptet! Csilla

kiralyandrea
kiralyandrea Fri, 2013-02-08 20:56

Kedves Dakota!
Nagyon köszönöm neked a receptet. Réges-régóta vadászom már, az anyukám receptjét... ez az...
Még egyszer köszönöm!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2013-02-08 22:22

Kedves Andrea,
Nagyon örülök, hogy megtaláltad, jó étvágyat hozzá. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

kkriszta
illalla / kkriszta Thu, 2012-03-22 10:38

Szia Dacota!

Nem vagyok tapasztalt fánkok terén, meg nem is kötekedni akarok, de hogyhogy nem kell bele élesztő?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2012-03-22 15:40

Kedves Krisztina,
Ebbe a fajta csörögébe nem kell. Nem is fog megkelni, ahogy a képen is láthatod, lapos, roppanós fánk lesz belőle. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

zsuzsa 1
zsuzsa 1 Fri, 2012-02-17 17:39

Isteni lett. Ezt nem lehet elrontani sem, csak ha túl sütik. Pont olyan mint gyerekkoromban.

Csakmostkezdtem
Csakmostkezdtem Tue, 2012-02-14 18:07

Kedves Dakota!
Találtam egy csöröge fánk receptet dédmamám szakácskönyvében, ami megegyezik a tiéddel, egyetlen kivétellel: csak tojás sárgáját ír a tésztához. Megpróbáltam azt a receptet és kb 10 perc gyúrás után sem akart összeállni (végülis tejföllel meg lett oldva, csak az ugye nem csöröge...). A kérdésem az lenne hogy, mi a különbség a csak sárgájával, illetve egész tojással készített tészták között. Valamint ha máskor sem akar összeállni akkor mi lehet a hiba?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-02-20 11:59

Kedves Csakmostkezdtem,
Ne haragudj, csak most vettem észre, hogy írtál...Elvileg a tojásfehérjétől ropogósabb lesz, viszont a plusz nedvesség miatt több liszt kell hozzá.
Remélem, azért ízlett..:)
Szép napot!
Nóra

cranberry
Sóskaramell / cranberry Sun, 2012-02-12 11:13

... ja , és nagyon jó hogy egész tojás kell bele, és nemcsak egy csomó sárgája! recept választásnál ez is szempont volt.

cranberry
Sóskaramell / cranberry Sun, 2012-02-12 11:11

Nagyon jó! Még soha nem sütöttem csörögét, de nagymamám gyakran csinálta gyerekkoromban, már régóta nézem a recepteket, melyik lehet hasonló hozzá... Ez volt amit választottam, és tényleg pont olyan! Igaz nekem egy kicsit több liszt kellett hozzá, kb 25 dkg, az 5dkg kukorica liszt lett, szeretem az ízét, és ropogósít, használom kenyérhez is, itt is bejött. Igaz nem dolgoztam hólyagosra tésztát, mert mindig rohanok, de csalásként tettem bele egy pici szódabikarbónát. Ugyanilyen gyönyörű hólyagos lett, mint a képen! És egyáltalán nem szívta be az olajat, olyan jó száraz-csörgős lett mint a nagymamámé! Köszi a receptet! :-)

Szuzancs
Szuzancs Mon, 2012-02-06 08:38

Kedves Dacota!
Nagyon finom receptnek látszik csak megszeretném kérdezni, hogy milyen lisztből sütötted? Grízes vagy sima lisztből? köszönettel : Suzy

ingi
ingi / ingi Tue, 2012-01-31 15:39

Köszönet a szuper receptért !!!
Egy icipici szódabikarbónát tettem bele. Attól-e vagy nem , de a duplájára nőtt az olajban.
Nekem akkor ízlik a legjobban , mikor papírvékonyra nyújtom :-)
Egyszóval ISTENI finom! Csak ezt fogom ezentúl sütni :-)

Éjke
Éjke Mon, 2012-01-30 14:29

Kedves nellli! Nyugodtan tehetsz bele rumot, sütéskor az alkohol úgyis kipárolog belőle! Egyébként a rum azért kell bele, mert amellett, hogy jó ízt ad neki, nem szív fel magába annyi zsiradékot. A nagymamám anno minden kelt tésztát borral dagasztott, és hát a nagyi sütii... :)

evanagyi
evanagyi Sat, 2012-01-28 01:16

En ugy tudom, hogy rum helyett ecetet lehet bele tenni, ugyanaz a hatasa.

nellli
nellli Thu, 2012-01-26 09:00

Kedves Dacota!

a rum az kell bele?
gyereknek is szeretném készíteni!
Üdv!

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima Thu, 2013-02-07 08:52

Kedves Nelli!A rum azért kell bele.hogy ne szívjon fel sütéskor sok olajat.Egyébként a rum ereje sütéskor elillan.(mint a legtöbb alkoholos ételben is,amit sütünk,főzünk)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2012-01-26 10:47

Kedves Nelli!
Kell bele, jó ropogós lesz tőle. Ha kihagyod sem dől össze a világ - de úgy nem vállalom a felelősséget, mert én még csak rummal készítettem. :) Egyébként nem lesz tőle semmi baj, akkor is így csinálta, mikor kicsi voltam. Nagy mennyiséghez van, az alkohol pedig kisül belőle.
Szép napot!
Üdv,
Nóra

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-01-22 16:10

Kedves Dakota !
Ezt a receptet is köszönöm a nagymamának és neked !
El fogom készíteni hamarosan. Üdvözöllek : Anci

Esztella485
Esztella485 Sun, 2012-01-22 13:05

Nagyon Finom én is sokszor csinálom ,
Ma is ez lesz nasinak,
további szép napot,Eszter

Anci
Anci Sat, 2012-01-21 22:12

Kipróbáltam, nagyon finom. Lassan nyakunkon a farsang, ugyhogy gyakran lesz ismételve, váltogatva a szalagos és egyéb fánk féleségekkel. Azután jöhet a fogyókúra. /Sajnos büntetlenül nem megy./Köszi Heló !!!

kriszta néni
Kriszta néni / kriszta néni Fri, 2012-01-20 17:39

Én is nagyon szeretem....bár a gyerköcök nálam is a szalagos fánkra esküsznek!Viszont én tejfölel állítom össze és egy ici-pici sütöport is rakok bele!De kifogom így próbálni ahogy te készíted:)Nem emlékszem nagy mamám hogy csinálta:(köszi a receptet....

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2012-01-21 10:10

Kedves Kriszta néni!
Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik!
Szép hétvégét!
Üdvözlettel,
Nóra

831
tojás 3 db
finomliszt 20 dkg
rum 1 ek
cukor 1 ek
tej 3 ek
napraforgó olaj 3 dl
porcukor 2 ek