10 főzős trükk, amit séfektől tanulhatunk - érdemes ellesni őket!

Mindannyiunknak vannak olyan főzős trükkjei, amelyeket alkalmazva sokkal finomabbak lesznek az ételek, vagy amelyeknek hála, elkerülhetjük a konyhai bakikat. Most profiktól ellesett tíz szuper tippet mutatunk.

Szárítsd meg a salátát

Mi az igazán karakteres, mély ízű saláták titka? A megfelelően fűszerezett öntet és ízesítés mellett az, hogy a salátalevelek teljesen szárazak, így tapad meg rajtuk a legjobban az öntet. A salátacentrifuga ebben jó barátod lesz!

Lekvárból öntet

Ne mosd el a lekváros üveget, ha kiürült, hanem készíts a maradék lekvárból zamatos, gyümölcsös salátaöntetet! Csak adj a lekvárhoz azonos mennyiségű olajat és balzsamecetet, és rázd össze az egészet. Kész is a csodálatos vinaigrette, ami minden salátát feldob.

Sajtot mindenbe!

Az olasz mammák sosem pazaroltak, a megmaradt sajtvégeket is felhasználták, tanuljunk tőlük! Mindegy, hogy milyen levest főzöl, nyugodtan add hozzá a megszáradt kemény sajtot is, amit már nem tudsz lereszelni. Tekints rá fűszerként, ami különleges, extra ízt ad az ételnek! Tálaláskor szedd ki a levesből.

A citrom ereje

A pikáns fogásokat nemcsak sóval lehet feldobni, hanem egy kevéske citromlével is. Adj a mártáshoz vagy ételhez a só helyett egy facsarásnyi citromlevet, és az étel új életre kel.

A fűszer nem száraz hozzávaló!

Jól tudjuk, hogy számos süteménynél külön kell összekeverni a száraz és nedves hozzávalókat, mielőtt összeállítjuk a tésztát. Az őrölt fűszerek (mint pl. a fahéj és a szegfűszeg) azonban nem számítanak száraz hozzávalónak, azokat keverd össze a zsiradékkal és a cukorral, így a vajban vagy olajban feloldódva sokkal intenzívebb ízt adnak majd a sütinek.

Trükk a gluténmentes lisztekhez

Ha olyan gluténmentes, nehezebb lisztekkel dolgozol, mint a kókusz- vagy a mandulaliszt, szétválasztva add a tojást a tésztához. A fehérjét verd fel laza habbá, és így keverd el fokozatosan a liszttel, ezzel nagyon sokat lazíthatsz a sütemény textúráján.

Így lesz finom a maradék pizza

A másnapos pizza is lehet jó, ha adsz neki egy kis csavart. A megmaradt pizzára elcsomagolás előtt tegyél egy kis csípős paradicsomszószt, de a chiliszószok is megteszik, meglátod, másnap újramelegítve is friss és finom lesz a pizzád.

A párolás titka

Ne vajon vagy olajon párold a zöldségeket, hanem használj helyette alaplevet. Így extra kalóriák és zsír nélkül lehet friss és ropogós a köret, mégis mély és komplex lesz az íze. Használj csak annyi alaplevet, ami beteríti a fazék alját, de a zöldségek ne merüljenek el benne. Hasznos, ha van zöldségpároló szitád vagy betéted, így elkerülheted, hogy elázzanak a zöldségek.

Gránátalma

Nem kell, hogy egy bűnügyi helyszínt idézzen a konyha a gránátalma pucolásakor. Tedd a gyümölcsöt egy tál vízbe, és így távolítsd el a héját. A kis szemek könnyebben szétszedhetők, és a konyha is tiszta marad.

Bánj kesztyűs kézzel a chilivel!

Annak, aki nyúlt már csípős ételek után az arcához, szeméhez, egyáltalán nem újdonság, hogy mindig viseljen gumikesztyűt, ha csípőspaprikával vagy chilivel dolgozik. Az alapos szappanos kézmosás ugyanis sokszor nem elég, és még órákkal később is okozhat kellemetlen meglepetéseket egy kis hegyes erős.

Ezeket olvastad már?

9 tipp kishűtősöknek

Túl kicsi a hűtőd, és általában zsúfolásig pakolod? Ha nyitott vagy pár praktikára, ami segíthet, hogy kicsit tudatosabban és okosabban pakolj, hogy jobban elférj, segítünk!

Brecz Judit

Forrásunk volt.

Szerző: Szekeres Dóra

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek