10 konyhai trükk Julia Childtól – 1. rész

Konyhai trükkökből sosem fogyott ki Julia Child, aki Amerika egyik kedvenc sztárszakácsa volt. Idén lenne százéves, tanácsai viszont máig sem évültek el, ezekből válogattunk most!

1. Sütőpor

A felbontott sütőpor hat hónap utáni elveszíti az erejét, így felhasználás előtt mindenképp végezzük el vele a következő próbát: egy teáskanálnyi sütőport keverjünk el alaposan fél csésze forró vízben. Ha az anyag nem kezd el élénken buborékozni, ne habozzunk, kukába vele! De bármikor használnánk a sütőport, gondoskodjunk róla, hogy ne maradjanak benne csomók!

Citromos süti

Odavagyok a citromos édességekért: kedvencem ez A CITROMTORTA (igen, csupa nagybetűvel! és), átütő, mindent elsöprő citromízzel, második favorit a joghurtos-grízes verzió. Tegnap pedig ...

Répatorta

Nem csak nyuszikáknak. Finom, puha piskóta. Fiúkkal érdemes csak fogyasztás után közölni az összetevőket :).

2. Az odaégetett edények kálváriája

Julia szerint a szódabikarbóna a mi megmentőnk. Az edényt engedjük fel vízzel és szórjunk bele két-három evőkanál szódabikarbónát. Kezdjük el forralni a folyadékot jó tíz percig (a forráspontot nem kell megvárni), majd hagyjuk így az edényünket a mosogatóban másnap reggelig. Amíg mi alszunk, a szer elvégzi a dolgát és reggel könnyedén eltávolíthatjuk az edényről az odaégett ételmaradékot.

Mindent a káposztasalátákról >>

3. Az élesztő ellenőrzése

Sosem egyszerű eldönteni, hogy az élesztőnk alkalmas-e még sütésre vagy jobb, ha megválunk tőle. Juliának van tippje a bosszantó helyzetek elkerülésére: egy teáskanál élesztőt futtass meg három evőkanál langyos vízzel és egy csipet cukorral. Öt percen belül a massza elkezd buborékozni, ha mégsem, nincs mese, kukába vele!

Tejfölös pogácsák receptjei itt >>

Hajtogatott tejfölös pogácsa

Nálunk ez a pogi recept vált be a legjobban, aki eddig kóstolta, mindenki azt mondta, hogy tartsanak meg itthon :D. MInden pogácsának a titka a jól kidolgozottság és a hajtogatás. Ha nincs ...

Túrós pite 2.

Ez a sütemény jó pár kilómétert utazott, mivel másik városban élő gyerekeimhez vittem, amikor látogatóba mentem hozzájuk. Jól bírta az utazást, finom maradt.

Francia kenyér

Palócprovence receptje alapján sütöttem. Finom pihe-puha kenyérbél, aranybarna, omlós héjban.

4. A tojások kiválasztása

A tojások tárolása nagyon kényes téma, hiszen szobahőmérsékleten seperc alatt elszaporodnak benne a baktériumok. Julia Child erre is tud épkézláb megoldást: mindig hűtőpultból vásároljunk tojást. Ha megrepedt vagy koszos a héja, semmiképp se hozzuk el az árustól vagy a boltból és lehetőség szerint vigyünk magunkkal egy mini hűtőtáskát, amiben a tojásokat szállítjuk. Így sokkal tovább megőrzik a minőségüket, főleg, ha egészen a felhasználás pillanatáig nem bolygatjuk meg őket (Julia ezen tanácsát azért mi is megmosolyogtuk).

5. Tisztított vaj készítése

A képlet egyszerű: válaszd el a a keletkező, meseszépen sárgálló részt a tejes alkotórésztől. A macerásabb folyamat így zajlik Julia szerint: fogj egy nagy lábost és nagyon lassan, mérsékelt tűzön forrald a vajat egészen forráspontig. Legyünk türelmesek, a művelet több órát is igénybe vehet. Akkor jó, ha már nem gyöngyözik a vajunk, ekkor levehetjük a tűzről és szűrőn át óvatosan belecsorgathatjuk egy kancsóba. Hónapokig eláll az így kapott tisztított vajunk.

Jövő héten Julia Child újabb 5 jó tanácsáról írunk.

Piacmustra: hajóval a Nagycsarnokba >>

Piacmustra: vidéki báj a város közepén >>

A rovat korábbi cikkeiért ide kattints >>

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!