10 konyhai trükk Julia Childtól – 1. rész

Konyhai trükkökből sosem fogyott ki Julia Child, aki Amerika egyik kedvenc sztárszakácsa volt. Idén lenne százéves, tanácsai viszont máig sem évültek el, ezekből válogattunk most!

1. Sütőpor

A felbontott sütőpor hat hónap utáni elveszíti az erejét, így felhasználás előtt mindenképp végezzük el vele a következő próbát: egy teáskanálnyi sütőport keverjünk el alaposan fél csésze forró vízben. Ha az anyag nem kezd el élénken buborékozni, ne habozzunk, kukába vele! De bármikor használnánk a sütőport, gondoskodjunk róla, hogy ne maradjanak benne csomók!

2. Az odaégetett edények kálváriája

Julia szerint a szódabikarbóna a mi megmentőnk. Az edényt engedjük fel vízzel és szórjunk bele két-három evőkanál szódabikarbónát. Kezdjük el forralni a folyadékot jó tíz percig (a forráspontot nem kell megvárni), majd hagyjuk így az edényünket a mosogatóban másnap reggelig. Amíg mi alszunk, a szer elvégzi a dolgát és reggel könnyedén eltávolíthatjuk az edényről az odaégett ételmaradékot.

Mindent a káposztasalátákról >>

3. Az élesztő ellenőrzése

Sosem egyszerű eldönteni, hogy az élesztőnk alkalmas-e még sütésre vagy jobb, ha megválunk tőle. Juliának van tippje a bosszantó helyzetek elkerülésére: egy teáskanál élesztőt futtass meg három evőkanál langyos vízzel és egy csipet cukorral. Öt percen belül a massza elkezd buborékozni, ha mégsem, nincs mese, kukába vele!

Tejfölös pogácsák receptjei itt >>

4. A tojások kiválasztása

A tojások tárolása nagyon kényes téma, hiszen szobahőmérsékleten seperc alatt elszaporodnak benne a baktériumok. Julia Child erre is tud épkézláb megoldást: mindig hűtőpultból vásároljunk tojást. Ha megrepedt vagy koszos a héja, semmiképp se hozzuk el az árustól vagy a boltból és lehetőség szerint vigyünk magunkkal egy mini hűtőtáskát, amiben a tojásokat szállítjuk. Így sokkal tovább megőrzik a minőségüket, főleg, ha egészen a felhasználás pillanatáig nem bolygatjuk meg őket (Julia ezen tanácsát azért mi is megmosolyogtuk).

5. Tisztított vaj készítése

A képlet egyszerű: válaszd el a a keletkező, meseszépen sárgálló részt a tejes alkotórésztől. A macerásabb folyamat így zajlik Julia szerint: fogj egy nagy lábost és nagyon lassan, mérsékelt tűzön forrald a vajat egészen forráspontig. Legyünk türelmesek, a művelet több órát is igénybe vehet. Akkor jó, ha már nem gyöngyözik a vajunk, ekkor levehetjük a tűzről és szűrőn át óvatosan belecsorgathatjuk egy kancsóba. Hónapokig eláll az így kapott tisztított vajunk.

Jövő héten Julia Child újabb 5 jó tanácsáról írunk.

Piacmustra: hajóval a Nagycsarnokba >>

Piacmustra: vidéki báj a város közepén >>

A rovat korábbi cikkeiért ide kattints >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...