r
Nosalty Logó

Zöldfűszeres zabkása pirított gombával

Gizi
Zöldfűszeres zabkása pirított gombával
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A fűszeres zabkásához

A pirított gombához

394
Kalória
9.9g
Fehérje
29.9g
Szénhidrátok
27.1g
Zsír
160.5g
Víz
32.3g
Koleszterin
5.7g
Rost
3.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A fűszeres zabkásához

A pirított gombához

Összesen 394 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A fűszeres zabkásához

A pirított gombához

Összesen 786 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A fűszeres zabkásához

A pirított gombához

Összesen 118 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    791.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    285 mg
  • Nátrium
    344 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    160.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    378 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1161 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1314 micro
Összesen 394 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    54.2 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1582.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    571 mg
  • Nátrium
    688 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    320.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    395 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    756 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2322 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2628 micro
Összesen 786 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    113 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    347 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    393 micro
Összesen 118 kcal

Elkészítés

A fűszeres zabkásához

  1. A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval (v. turmixgéppel) pépesítsük.
  2. A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása).
  3. Egy serpenyőbe melegítsük fel a csirke alaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet, és keverjük alaposan össze.
  4. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres vaj keverékét, és keverjük óvatosan össze.
  5. Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

A pirított gombához

  1. A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről, és aprítsuk fel.
  2. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni.
  3. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk, míg a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap (amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesíthetünk).
  4. Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

Éppen a TV-Paprika-t néztem, amikor is Heston Blumenthal új szemszögből közelített meg néhány, számomra kissé szokatlan fogást. Szeretem nézni a kísérletezéseit, és van, hogy kisebb módosítással én is elkészítek egy-egy ételt. Ez a recept is így született meg, és csakis annyit változtattam rajta, hogy a pirított csiga helyett (melyet nem szívesen ettem volna meg), én inkább pirított gombával tálaltam a zabkását.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...