Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zalabéri Ági rétestésztája

Zalabéri Ági rétestésztája
Zalabéri Ági rétestésztája
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet unokatestvérem feleségétől kaptam. Édesanyám szülőfalujában, Zalabérben élő Ági több, mint 50 éve sütöget, s évek óta nem használ mérleget, így a hozzávalók mennyiségét, elmondása alapján magam írtam meg.  Rétesének egész családomban nagy sikere van :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

A túrós töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tölteléket állítjuk össze. A mákos: a mákot, 10 dkg cukrot, a mazsolát a tejben összefőzzük (éppen csak, hogy felforrjon), ha kihűlt, belekeverjük a fél citrom levével lelocsolt reszelt almát (melyet gyalult tökkel is helyettesíthetünk), majd a reszelt citromhéjat és az 1 evőkanál búzadarát, hogy a nedvességet felszívja.
  2. A túrós: a túrós töltelék hozzávalóit csak simán összekeverjük egy tálban. Egyik töltelék se legyen folyós, inkább krém állagú, úgy biztos nem folyik ki a rétesből. Én mindig megkóstolom, ha így ízlik, akkor sütés után is finom lesz.
  3. A töltelék előkészítése után állunk neki a tésztának: A lisztet egy nagy tálba tesszük, beleütünk két tojást, hozzáöntjük a langyos vízzel elkevert sót és ecetet (ezt a keveréket később csak víznek mondom), inkább több vizet, hogy a tészta már kezdetben ragacsos legyen, s ne morzsalékos, mert a lisztcsomókat nehéz lesz eldolgozni – esetleg még egy kis lisztet vagy a vizet adunk hozzá, szükség szerint.
  4. A keveréket addig dolgozzuk össze kis kezünkkel (kézzel az igazi), amíg a tál falától elválik, s ruganyos, sima (csomómentes) tésztát nem kapunk – ez legalább 10-15 perc, akkor jó, ha már idézem „csöpög a víz a plafonról!”. Az összedolgozásnál nem kell finomkodni, fél kézzel az edény falához ütögetve nyújtjuk – én itt el tudtam képzelni az elbeszélőt eme tevékenység közben (nem volt nehéz, mert már láttam hogyan csinálja, mintha erőteljesen kapirgálnánk a kezünkkel).
  5. 6 cipóra osztjuk, 20 percig pihentetjük – ekkor „dolgozik” a liszt.
  6. A kipihent tésztát normálméretű, vászon terítővel letakart asztalon, asztal nagyságúra nyújtjuk –ehhez először kézben széthúzogatjuk, majd az asztalra téve tovább húzogatjuk, ha jól dolgoztunk, látjuk, ahogy apró kis hólyagok lesznek a tésztán.
  7. A kinyújtott tésztát a felolvasztott zsírral (mikróban pár másodperc az olvasztás) meglocsoljuk, majd felvert egész tojással (3. tojás) is meglocsoljuk a kinyújtott réteslapot. Figyelem:) - nem bekenjük, hanem csak locsoljuk, azaz „megpötyögtetjük”. (A szélén vastagon maradt tésztát kézzel leválasztjuk.)
  8. Beletesszük a tölteléket, a terítő segítségével feltekerjük, tetejét kis zsírral megkenjük, a rétes rudakat éles késsel tepsi nagyságúra vágjuk. Zsírozott – nem lisztezett - tepsiben picit sütjük, majd kivesszük, felvert tojással (4. tojás) megkenjük, s készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 082
elküldve: 1
receptkönyvben: 98
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 2

szakács

Anya boszorkány konyhája

Mióta szakács: 2015.08.15.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
receptverseny: Nádudvari túrós finomságok receptverseny, Nosalty receptverseny
nehézség: nehéz
kategória: rétes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrós rétes, mákos rétes, házi rétes

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kozaria
Anya boszorkány konyhája / kozaria Wed, 2015-09-16 18:11

Szervusz,
A cipókat egy nagyobb faanyagú ( a műanyagot nem szeretem) vágódeszkán pihentettem, s konyharuhával terítettem le - bocsi, ez kimaradt a leírásból -. Nem cserepesedtek ki, igaz utoljára idén februárban készítettem, s ekkor nálunk a lakásban 20-21 C foknál nincs több.

anita.nj
Beni / anita.nj Sun, 2015-08-23 11:25

Szia,a bedagasztott tésztát lehet fagyasztani? Esetleg úgy is ha a töltelék benne van?

kozaria
Anya boszorkány konyhája / kozaria Mon, 2015-08-24 23:10

Szia Beni/Anita,

Még nem próbáltam rétes tészta ill. rétes fagyasztását, így nem tudok tanácsot adni. Eddig csak elkészített tortát (krémmel megtöltött piskóta) fagyasztottam le, ott magam is meglepődtem, hogy szobahőmérsékleten történő kiolvasztás után meglepően kellemes maradt az íze és az állaga.

924
finomliszt 1 kg
tojás 4 db
víz 3 dl
ecet 1 ek
2 csipet
disznózsír 2 ek
mák 25 dkg
alma 3 közepes db
tej 1.5 dl
barna cukor 10 dkg
mazsola 5 dkg
búzadara 1 evőkanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
tehéntúró 30 dkg
tejföl 1 ek
tojás 1 db
cukor 5 dkg
vanillincukor 2 csomag
mazsola 5 dkg
búzadara 1 evőkanál
citromhéj 0.5 citromból nyert