r
Nosalty Logó

Tiroli túrós rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Tiroli túrós rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1502 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6009 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 295 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.5 g

Zsír

  • Összesen
    71.1 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    311 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1980.2 g
  • Cink
    327 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    255 mg
  • Vas
    253 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    511 mg
  • Nátrium
    502 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.6 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    159.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    520 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    155 mg
  • Retinol - A vitamin:
    510 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 1502 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170 g

Zsír

  • Összesen
    284.5 g
  • Telített zsírsav
    167 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7920.8 g
  • Cink
    1308 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    1020 mg
  • Vas
    1010 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    2042 mg
  • Nátrium
    2007 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    686.5 g
  • Cukor
    262 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    636.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2082 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    619 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2040 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    479 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 6009 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.2 g
  • Cink
    64 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    30 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 295 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat összegyúrjuk a 10 dkg rétesliszttel, és hűtőbe tesszük. (Érdemes téglalap alakúra formázni, mielőtt a hűtőbe tennénk.)
  2. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, amibe 2 dkgcukrot is elkeverünk előzőleg.
  3. Rászórunk 10 dkg lisztet.
  4. Ha az élesztő felfutott, összedolgozzuk a többi hozzávalóval: a maradék 30 dkg liszttel, a 4 dkg cukorral, a 3 tojássárgájával és a sóval.
  5. Miután a tésztát jól kidolgoztuk, 20 perces kelesztés után lehűtjük.
  6. Ha a tészta már kihűlt, a vajas tésztával egyszer szimplán és kétszer duplán hajtogatjuk.
  7. Ez úgy történik, hogy az élesztős tésztát lisztezett gyúrótáblán jó nagy téglalaprakinyújtjuk, ráhelyezzük a kisebb téglalap alakú vajas tésztát. Az alsó tésztával a vajas részt beburkoljuk.
  8. 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, hogy négyzetes alakja legyen a tésztának.
  9. A szimpla hajtogatásnál a tésztát három egyenlő részre bejelöljük. A bal oldali részt a középsőre, majd a jobb oldali részt mindkettőre ráhajtjuk. Hajtogatás közben a tésztáról a felesleges lisztet mindig seperjük le!
  10. Tegyük a tésztát a hűtőbe 20 percre.
  11. Újra nyújtsuk ki a tésztát, de most gondolatban négy részre kell osztanunk. A két szélső részt pontosan középre hajtjuk be, majd a liszt lesepregetése után a bal oldali részt a jobb oldalirahajtjuk. Ez a dupla hajtogatás, amit a 20 perc hűtés után egyszer még megismétlünk. Hajtogatás után úgy kell a tésztának kinéznie, mint egy csukott könyv.
  12. Minden hajtogatáskor a tésztát fordítsuk el 90 fokkal!
  13. Az utolsó hajtogatás és hűtés után a tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, a részeket egyenként kinyújtjuk nyújtófával, amilyen vékonyra csak tudjuk. A téglalap két széléről levágunk 1-1 cm-es csíkokat, amiből a rétes tetejére fonjuk a díszítést.Majd a túrótölteléket a tészta szélére halmozzuk és feltekerjük. Ráhelyezzük a tésztafonatot, megkenjük tojásfehérjével, és langyos helyen 20 percig érleljük.
  14. A többi rudat ugyanígy készítjük.
  15. A túrótölteléket akkor is összeállíthatjuk, amikor a tészta a hajtogatások között a hűtőben pihen.
  16. A tiroli rétes sütésekor mindig teszek a sütő aljába egy kis lábast vízzel, mert gőzös sütőben finomabb lesz az ilyen hajtogatott élesztős tészta.
  17. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alja is és a teteje is szépen megsül.

A töltelékhez

  1. A túrót jól áttörjük, és hozzákeverjük az összes hozzávalót. A mazsolát mossuk meg, mielőtt a túróhoz adnánk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25X35
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 759
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 154
  • Össznézettség: 133440
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem az Apukám réteseit! Az élesztős réteseket pedig különösen! Tölthetjük túróval, almával, mákkal, dióval vagy akár vegyesen, mindenféleképpen csodás lesz a végeredmény. Ha valaki fél attól, hogy elrontja a hajtogatást, szeretném megnyugtatni: olvasva sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen a gyakorlatban. Próbálja ki bátran mindenki!:)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek