Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros csirkemájpástétom

Vörösboros csirkemájpástétom
Vörösboros csirkemájpástétom
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek improvizálni a konyhában a meglévő alapanyagokból. Többször készítettem már májpástétomot, de ez az legutóbbi különlegesen pikánsra sikerült a véletlen folytán, amit szeretnék veletek megosztani. Gyakran kapni áruházakban különleges ízesítésű pástétomokat, borosat, brandyset, stb. Így felbátorodva beújítottam én is, amit nem bántam meg.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Apróra vágjuk az egyik vöröshagymát. A csirkemájakat is kisebb darabokra vágjuk, kb. 3 cm darabokra. Kacsazsíron a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Vigyázzunk, meg ne égessük, elkeverjük, és máris mehet bele a máj, amivel még jól átforgatjuk. Ezután kb. 1,5 dl vizet adunk hozzá, nem többet, nem kell, hogy ellepje, mert a máj gyorsan megfő, és bele kell még számítanunk a lé mennyiséghez a bort is. Lefedjük, és hagyjuk így fődögélni.
  2. Amíg a májacskák főnek, felaprítunk egy egészen kicsi fej hagymát, vagy ha nincs kicsi, egy felet. Kevés zsiradékon elkezdjük pirítani, nem csupán üvegesre, hanem kicsit tovább, hogy már barnuljon a széle, ehhez még hozzáadjuk a mézet. Így karamellizáljuk, majd miután lezártuk alatta a tüzet, nyakon öntjük a balzsamecettel, és átforgatjuk vele a karamellizált hagymát.
  3. Közben a májak már félig megfőttek. A "májpörköltünkhöz" hozzáadjuk a pikáns, balzsamecetes, mézes sült hagymát, borsozzuk, elkeverjük. Én ilyenkor szoktam a majorannát is beletenni, mert én úgy vettem észre, jobban kijön az íze, ha nem teszem bele rögtön a főzés kezdeténél. Ellenőrizzünk egy darab májat, hogy milyen a közepe. Ha már csak halványan rózsaszín, mehet hozzá a bor. Így főzzük még kb. 15 percig már fedő nélkül kis lángon.
  4. Először villával kezdjük összetörni a szaftos májat, mert nincs az a turmixgép, ami ebben az állapotában így elbírná, mivel olyan bő szaft nincs alatta. Mehet krumplinyomóval is. Így kapunk egy kissé darabos pempőt, amit már könnyedén ki lehet finomítani botmixerrel. Mixelés közben adagoljuk hozzá a sót ízlés szerint, és kóstolgatjuk. Ilyenkor még kicsit krémesebb, mint egy nagyüzemi májas, de ha kihűlés után hűtőbe tesszük, pár óra után keményebbé válik.
  • költség: 1 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 433
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

F. Bea

Mióta szakács: 2018.07.17.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

csirkemájkrém

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

257
csirkemáj 40 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
fűszerpaprika 2 kávéskanál
balzsamecet 3 ek
méz 1 ek
vörösbor 1.5 dl
kacsazsír 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 3 kk
víz 1.5 dl