r
Nosalty Logó

Vidám fondant torta

NS
Vidám fondant torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

  • 20 dkg pillecukor (fehér, kis darabokra vagdalva)
  • 35 dkg porcukor (finom)
  • 2 ek víz
  • 20 dkg margarin (szükség szerint az olvasztáshoz, az edény kikenéséhez, a gyúráshoz és a nyújtáshoz )
1579
Kalória
18.2g
Fehérje
171.7g
Szénhidrát
95g
Zsír
78.5g
Víz
245.9g
Koleszterin
3.8g
Élelmi rost
140.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

Összesen 1579 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

Összesen 9458 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

Összesen 389 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.2 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    960.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    400 mg
  • Nátrium
    212 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    171.7 g
  • Cukor
    140 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    751 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    714 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    436 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    290 micro
Összesen 1579 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109 g

Zsír

  • Összesen
    570.2 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    241 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    169 g
  • Koleszterin
    1475 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5764.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    1313 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    572 mg
  • Foszfor
    2401 mg
  • Nátrium
    1271 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1030.2 g
  • Cukor
    842 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    470.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4503 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    383 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    1180 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4285 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2615 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1740 micro
Összesen 9458 kcal
  • 5% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    107 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 389 kcal

Elkészítés

A mandulás piskóta tortalaphoz

  1. A tészta összeállítása:
  2. A tojások fehérjét csipetnyi sóval habosra verjük, a cukrot kanalanként hozzáadva kemény habot készítünk belőle.
  3. Amikor a hab szép fényes, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit, majd lassan a sütőporral és mandulával elkevert lisztet is.
  4. A masszát egy legalább 18 cm átmérőjű, alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
  5. Előmelegített sütőben sütjük ki, kb. 30-35 perc alatt, sütőtől függően.
  6. A lapot a formában hagyjuk kihűlni. A forma oldala mellett meglazítjuk vékony pengéjű késsel, és tálcára borítjuk.
  7. A diós krém készítése:
  8. A cukrot a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a diót, majd levesszük a tűzről, és még melegen hozzáadjuk a vajat, és a rumot.
  9. Kihűtjük, és addig keverjük, míg fehér, kemény, habos krémet kapunk.
  10. Esetleg sűríthetjük egy kiskanál liszttel. A kihűlt tortalapot vágjuk ketté, és töltsük bele a krémet. Helyezzük vissza rá a tetejét.
  11. A bevonó krém készítése:
  12. A margarint elkeverjük, fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, jó alaposan kikeverjük.
  13. A tejben elkeverjük a lisztet és a tojást csomómentesen, és lassú tűzön, kevergetve besűrítve krémet főzünk.
  14. Időnként megkavargatva kihűtjük, majd a margarinos masszával elegyítjük.
  15. Ezután ízesítjük tetszés szerint ezt az alapkrémet, amit torták, sütemények töltésére használhatunk.
  16. A krém állaga az ízesítés után is maradjon meg. A bevonó krémet szépen egyenletesen vigyük fel a tortára, a széleire is.
  17. Olyan krémet kell kapnunk, ami kenhető, de nem túl híg, mert akkor lecsurogna a tésztáról.
  18. A fondant készítése:
  19. A pillecukrot egy alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban.
  20. Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag.
  21. Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2,5 perc).
  22. A porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát.
  23. Ragadni fog, ezért, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a tetejére is szórjunk bőven porcukrot.
  24. A felületet, amelyen gyúrjuk, szintén kenjük át alaposan, majd lassacskán a széléről befelé forgatva a masszát, gyúrjuk össze. Kezünket többször jól kenegessük meg margarinnal.
  25. Mire a porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, rugalmas, könnyen kezelhető, formálható massza lesz belőle, gyurma állagú, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani. (Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal. Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy túl sok cukor került volna bele, amitől szakadozik, akkor érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni. )
  26. Kinyújtás után óvatosan helyezzük a bevonó krémmel egyenletesen bekent tortára, mintha egy kinyújtott tésztát tennénk rá, majd simítgassuk a torta széleihez is.
  27. Díszítés során csak a fantáziánk szab határt. Én két kisebb darabot a fondantból ( ami a bevonó sorám fölöslegesen maradt ) újra átgyúrtam, ételszínezővel beszíneztem és kivágtam a kellő mintákat). Egy kis vizet kell a formákra tenni ezzel ragasztható fel a kívánt minta.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18

Tv-ben láttam egy tortás műsort, kedvet kaptam a sütéshez, így kipróbáltam. A recepteket a tortaimado.hu oldalon találtam. Még nem vagyok egy gyakorlott tortakészítő, ez volt az első ilyen tortám :).

További receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lakos Benedek

Trikolor répatorta

A húsvéti kedvencben, a répatortában általában csak az „alap” a narancssárga répát használjuk, megfeledkezve arról, hogy a zöldségnek van ám lila és sárgásfehér színű ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...