Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diógrillázs torta

Diógrillázs torta
Diógrillázs torta
110 perc / előkészület: 25 perc főzés: 15 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

3 dl házi tejszín gyors felhasználására kényszerültem. Gondolkodtam, mi készüljön ebből a zsírdús csodából, keresgéltem a neten, és rábukkantam Ráhel diógrillázs tortájára, és ez megadta a hangot. De tényleg csak arra volt szükség, hogy a kezdőhang ne legyen hamis, mert így a szabad improvizáció is - kisebb, de javított bakiktól eltekintve - nagyon jól sikerült! Elég tömény, de mégis könnyű, finom torta kerekedett ki, bátran ajánlom mindenkinek! :)

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Krém

ajánlat

Születésnapra, hétvégi desszertnek kávé mellé, vagy egy finom, fűszeres tea kíséretében.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat is. Fokozatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejjel is simára keverjük.
  2. Alaposan vajazott-lisztezett tortaformában 160 fokra előmelegített sütőben bő 1 órán keresztül sütjük (végezzünk tűpróbát!).
  3. Ha kisült a tészta, kivesszük a sütőből, és a formában kihűtjük.

Krém

  1. Miközben sül a tészta, 2 marék diót durvára vágunk, és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha már érezzük a kellemes dióillatot, rászórunk 2 ek cukrot, és karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és kihűtjük.
  2. A vaníliakrémhez egy kis lábasban elhabarjuk a 3 tojássárgáját a Bourbon vaníliás cukorral és a 4 ek kristálycukorral (vagy egy fél rúd vanília magjaival és 5 ek cukorral), majd csomómentesre keverjük a keményítővel is. Felöntjük a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon besűrítjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztunk 5 dkg vajat, és rendszeres kavarás mellett kihűtjük.
  3. A tejszínt a habfixálón található utasításnak megfelelően a maradék két csomag vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
  4. A diógrillázst kávédarálóban porrá őröljük, a vaníliakrémbe keverjük, majd a tejföllel is összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a kemény tejszínhabot.
  5. Összeállítjuk a tortát: Ha a tortalap kihűlt, lapjában két- vagy háromfelé elvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a krémmel, ráillesztjük a következőt, ugyanígy járunk el, majd bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is. Ha nagyon folyna a krém, akkor helyezzük vissza a tortakarikát a torta köré, és úgy dolgozzunk (ez esetben az oldalát majd másképp díszítjük). Ez nem gond, mert hűlés közben még sokat fog szilárdulni a krém.
  6. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt lekapcsoljuk a karimát, bevonjuk az oldalát is tejszínnel vagy csokidarával, és a tetejét is kidíszítjük. Hosszú pengéjű, éles késsel szépen lehet szeletelni.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 819
elküldve: 1
receptkönyvben: 73
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mandula

Mióta szakács: 2013.05.28.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vaníliás diótorta, diós vaníliás krémmel töltött torta, grillázs torta diós vaníliás krémmel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

670
étkezési keményítő 0.5 bögre
finomliszt 1 bögre
cukrozatlan kakaópor 4 ek
őrölt kávé 2 teáskanál
cukor 1 bögre
tej 2.5 dl
napraforgó olaj 1.25 dl
tojás 1 db
sütőpor 0.5 csomag
tojássárgája 3 db
tej 4 dl
étkezési keményítő 1.5 evőkanál
vaj 5 dkg
tejföl 2 ek
dió 2 marék
habtejszín 2.5 dl
vaníliás cukor 3 csomag
cukor 6 ek
habfixáló 1 csomag