r
Nosalty Logó

Vadasan készített hús

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Harmathy Ildikó
Vadasan készített hús
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 779 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4679 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 147 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.9 g

Zsír

  • Összesen
    49.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1119.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    554 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    369.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    702 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    2579 micro
  • β-karotin
    6164 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 779 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    281.4 g

Zsír

  • Összesen
    296.8 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    968 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6714.3 g
  • Cink
    52 mg
  • Szelén
    422 mg
  • Kálcium
    795 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    520 mg
  • Foszfor
    3323 mg
  • Nátrium
    1561 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.1 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    2216.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4214 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    53 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    109 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    134 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    396 micro
  • Kolin:
    1196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    15473 micro
  • β-karotin
    36985 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    1193 micro
Összesen 4679 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    488 micro
  • β-karotin
    1167 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 147 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítjuk és aprítjuk a zöldségeket a szókásos módon: a répákat karikára, a hagymát cikkekre vágva.
  2. Olajat öntünk a tepsibe, arra helyezzük a besózott húst, köré az aprított zöldséget.
  3. A babérlevelet, a citromkarikákat is a hús mellé helyezzük, borsot darálunk rá.
  4. A bort is ráöntjük és alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tesszük.
  5. Puhára pároljuk a húst.
  6. Fél dl olajon karamellizáljuk a cukrot, fél l vizet adunk hozzá és a megpárolt hús mellől ráöntjük a zöldséges lét, a babérlevelet kiemeljük.
  7. Hozzáadjuk a kapribogyót, a mustárt, botbixerrel összeturmixoljuk, összeforraljuk.
  8. A kisrugóssal keverve adjuk a liszttel kevert tejfölt, szükség szerint utóízesítjük citromlével, mustárral, esetleg kevés cukorral.
  9. A húst eközben a sütőben megpirítjuk, majd szeleteljük, tálra rakjuk.
  10. A mártással áthúzzuka húst.
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 549
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 69
  • Össznézettség: 69980
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 10.

Ajánló

Vacsora - nem mindennapi! Zsemlegombóc a legkiválóbb köret, sürgős esetben makaróni.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vadasan készített hús
Harmathy Ildikó 313 recept

A vadasan készített hús a magyar konyha egyik legragyogóbb alkotása. Marhát (comb, bélszín), vadakat, nyulat, libacombot szoktunk vadasan készíteni, de a bevert tojás is rendkívül finom a vadasmártással! Régen úgy készült a vadas, hogy napokig pácolták a húst a züldséges-citromos-boros lében, majd a páclével párolták és a továbbiak a recept szerint. Szerintem a vizes pácolás ma már (a hűtőszekrény világában) idejétmúlt eljárás. Érdekesség képpen: Gundel Imre maga sem kedvelte a vizes pácolást.

Hozzászólások (9)

Andrea

Kedves Ildikó! Nem kell a mártást behabarni vagy berántani? Köszönöm: Andrea

Harmathy Ildikó

Dehogynem, Andrea, köszi, hogy szólsz, javítottam. Üdv: Ildikó

Andrea

Köszönöm a gyors választ! Mit javasolsz, a rántást vagy a habarást? Üdv: Andrea

Harmathy Ildikó

Habarást! A tejfölbe keverd a lisztet, úgy add a mártáshoz! így csinálom, csak nem ezt írtam, bocs!

Andrea

Nagyon köszi:-) Hétvégén ez lesz az ebéd! További jó f?z?cskézést!

bárányka

ha egy fél adag lef?zött feketekávét öntünk bele még pikánsabb lesz. Édesanyámtól tanultam érdemes kipróbálni.

Lolaci

Holnap ez lesz az ebéd,köszönöm a receptet,és megírom a fogadtatást,-már el?re tudom,hogy imádni fogjuk! :)- Eddig csak Édesanyám csinálta a vadast,de kicsit újabb módszerrel ideje nekem is kipróbálnom. /A Káli-medence a szívem csücske,remélem egyszer személyesen is találkozunk a Liliomkertben.. :)/ Brigitta

Lolaci

Kedves Ildikó! Ahogy mondtam,a Vasárnapi ebéd ilyen vadas volt....Hát ahogy gondoltam már el?re,ez valami fenséges .Ezt ettem még ma este is,és le is fagyasztottam bel?le./Bár mindenki dugig ette magát,nem tudott elfogyni teljesen.. :) /dupla adag gombócot készítettem,hátha kevés lesz..../ A 86 éves Édesanyám is nagyon megdicsérte,pedig ? rengetegszer készített otthon vadhúsból,és mindíg nagy keletje volt! Köszönöm a receptet,és nagyon szép,madárcsicserg?s,napsütéses Tavaszt kívánok!Brigi

Reveda

Szia! Az aprított zöldséggel mi legyen? Valamikor régen a pácolós módját csináltam, akkor beletettük, de ez nagyon gyorsnak t?nik, úgy hogy hozzá is fogok. A férjem imádja!

Harmathy Ildikó

az aprított és hússal párolt zöldség a lével együtt turmixolandó, Reveda. A hús el?pácolása egyébként nem haszontalan!

Reveda

Szia! Köszi választ! Így csináltam végül is. Isteni lett! Máskor is ezen a módon csinálom. Üdv. Zsuzsa

baranyai

A zsemlegombóc receptje sajna kimaradt.

Harmathy Ildikó

nem maradt ki, csak másik oldalra került. Baloldalon az ajánlat alatt a zsemlegombócra kattintasz és már nyílik is

witch

Pillanatok alatt elfogyott! A ferjemnek a szosz annyira izlett, hogy csak kenyerrel is ette. En csempesztem bele egy kis kurkumat, mert az oreg csontjainknak nem art meg. :o) Koszonom a receptet! L?ve, witch

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty

Így tedd el a lecsót nyáron, hogy egész évben együtt...

Ilyenkor nyárvégén szinte turbóra kapcsol a befőzési láz, a kert és a piac ontja magából a zöldségeket, gyümölcsöket, érdemes nekiállni a tartósításuknak, hogy aztán az év kevésbé gazdag hónapjaiban is élvezhessük a nyári ízeket. A lecsót is érdemes eltenni, most többféle módszert mutatunk, hogy hogyan.

Szekeres Dóra