Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadas marhasült

Vadas marhasült
Vadas marhasült
210 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvenc ételünk, ám mégis úgy történt, hogy nagyon régen főztem vadast. Nosza, hamar megszületett a döntés: ez lesz a vasárnapi fogás! Bár van egy családi receptem, amit eddig használtam, de kíváncsi voltam a NoSalty ajánlatokra, és találtam is egy csábos receptet Durcsó oldalán. Kisült, hogy ő is kedveli a Horváth Ilona receptes könyvét (az én példányom már egy nagy saláta!), és ez még szimpatikusabbá tette az egészet, így ezt a variációt választottam ki. Ez volt különben az első recept, amit feltettem a NoSalty receptkönyvembe. Némi változtatással elkészítettem ezt a finom ételt, siker volt! Köszönet Durcsónak az  inspirációért, no meg: "éljen Horváth Ilona"!

hozzávalók / 4 adag

Pác és szósz alapanyagok:

  • 2 kisebb répa
  • 1 fehérrépa
  • 2 karika zeller
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 szem borókabogyó
  • 5 szem fekete bors
  • 2 kisebb babérlevél
  • 4-5 vastag petrezselyemszár
  • 1-2 levél lestyán
  • 1/2 citrom leve
  • 2 vékony karika citrom
  • 1 ek zöldséges ételízesítő
  • 5-6 dkg füstölt házi szalonna a sütéshez
  • 1 dl tejszín
  • barna cukor ízlés szerint
  • só, bors

ajánlat

Zsemlegombóccal tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst alaposan megmossuk, leszárítjuk.
  2. Ráöntjük a páclét, 2 napig hűvös helyen érleljük. Időnként megforgatjuk.
  3. Páclé: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd kb. 3 cm-es hasábokra vágjuk. A hagyma, a fokhagyma héját eltávolítjuk. A fokhagymát négybe vágjuk, a hagymát ketté, és ez utóbbit felkarikázzuk.
  4. Lábasba szórjuk őket, és hozzáadjuk a fűszereket is. Kb. 1 l vízzel felöntjük az egészet, és beleszórunk 1 púpos ek zöldséges ételízesítőt. Felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük, hogy az ízek összeérhessenek. Mikor már roppanósra főttek a zöldségek, hozzáadjuk a két vékonyra szelt citromkarikát, és egy fél citrom levét. Főzni már nem kell, de hagyjuk lefedve még kb. 20 percig párolódni.
  5. A már sütésre előkészített húsra öntsünk a léből kb. 3 merőkanállal. 1 babért, a borsot, és a borókabogyókat tegyük hozzá. A zöldségeket, hagymát, fokhagymát, petrezselyemszárakat és a lestyánt a maradék páclében félretesszük.
  6. Sütés: vékonyra szelt, házi füstölt szalonnát terítünk a sütőedény (lehet római is) aljára, és a hús tetejére is. A leszűrt páclé egy részét aláöntjük, lefedjük, kb. 30 percig 220, majd 180 fokon készre sütjük-pároljuk. Egyszer-kétszer ellenőrizzük, hogy puha-e már a sültünk, ez a húsminőségtől függően picit változó. Ha már szép puha, akkor fedő nélkül, tetszés szerint pirítjuk.
  7. Szósz: A zöldségeket, hagymát, fokhagymát, petrezselyemszárakat és a lestyánt, az egyik citromszelet felével, egy kis (kb. 2 merőkanálnyi) páclével összeturmixoljuk. A pecsenyeléből hozzáadunk kb. 2 evőkanálnyit (vigyázat, zsíros!), és beleöntjük a tejszínt.
  8. Röviden újból átturmixoljuk, majd egy kis lábasba öntjük. Felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk (esetleg még citromlével dúsítjuk). Óvatosan bánjunk a levekkel, mert ebben a szószban nincs kötőanyag.
  9. Tálaláskor megszórjuk durvára vágott petrezselyemmel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 355
elküldve: 3
receptkönyvben: 28
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas marha, pácolt marhahús vadas szósszal, vadas marhahús

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2015-10-12 22:58

Kedves Pista, en (lsd. recept) 2 napig pacoltam. Egy nap mindenkeppen ajanlatos.
Üdv: Marti

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2013-07-08 10:40

Kiprobaltam, nekünk nagyon izlett, ennek az etelnek is vannak variansai, bar a szosz az atlagban hasonlo anyagokbol keszül.

Szep napot!
Marti