Marhacomb

Marhacomb

Leírás

Marhacomb – receptek, leírás, tippek

A marhacomb tulajdonképpen a marha hátsó lábainak felső, izmos része. Bontáskor ez a következő részekre oszlik: fehérpecsenye, hosszú felsál, gömbölyű felsál. Mindhárom húsféle első osztályú pecsenyehús. A marhacomb részei leginkább párolva és sütve finomak.

A marhacomb általában soványabb húsrész, kevesebb zsírral, de sok izomrosttal, ezért főleg hosszabb, lassú főzési technikát igénylő fogásokban finom, hiszen idő kell hozzá, hogy puha és omlós legyen.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a marhacomb?

A marhacomb a marha hátsó lábának része. A szarvasmarha (tehén, üsző, bika, bikaborjú, ökör, tinó) az őstuloktól származó párosujjú patás állat. A gépiesítés előtt a szarvasmarhának fontos igavonó szerepe volt, mára azonban szinte kizárólag húsáért és tejéért tartják. A marhahús vörös hús, nagy mennyiségben tartalmaz vasat.

Hogyan vásároljuk?

A marhacomb különböző részeit általában hentesnél és piacon is meg tudjuk venni, de kisebb választékban szuper- és hipermarketekben is találkozhatunk vele. Ha lehet, részesítsük előnyben a helyi vagy ismert forrásból származó húst. Előnyt élveznek a minősített bio- vagy szabadtartású termékek, ha fontos számodra az állatok jólléte és a fenntarthatóság. A marhacombot 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg fagyasztóban akár egy évig eláll.

Mire jó a marhacomb?

A marhacomb sovány hús, amely alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, mint más marhahúsrészek, például a szegy vagy a borda. Kiváló vas-, cink-, B-vitamin- és szelénforrás, melyek fontosak az egészséges szervezet számára.

A marhacombot pörkölthöz vagy tokányhoz tudjuk felhasználni, és hosszú főzési idővel a rostosabb részek is omlósak lesznek. Kevésbé zsíros hamburgerek vagy fasírtok is készülhetnek belőle, ha darált formában használjuk fel.

Mi készülhet a marhacombból?

Készülhet belőle fahéjas-aszaltbarackos marharagu, békebeli hentes tokány és vietnámi pho leves is.

Még több marhacombos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A marhacombot az év bármely időszakában megtaláljuk a hentesüzletekben, de akár nagyobb élelmiszerboltokban is.

hogyan tároljam

A marhacombot 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg fagyasztóban akár egy évig eláll.

100g Marhacomb

fehérjetartalom

21.59 g

zsírtartalom

61004.812 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.19 g

gramm marhacomb?

Top ásványi anyagok

Foszfor

211 mg

Nátrium

62 mg

Magnézium

24 mg

Kalcium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.721 g

Kolin

87.4 mg

Niacin - B3 vitamin

6.38 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.69 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.59 g

Zsír

telített zsírsav

2 g

egyszeresen telített zsírsav

2.503 g

többszörösen telített zsírsav

0.309 g

koleszterin

61 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

2.53 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

211 mg

Nátrium

62 mg

Cink

3.94 mg

Réz

0.134 mg

Mangán

0.019 mg

Szelén

32.3 µg

szénhidrát

víz

72.19 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.073 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.204 mg

Niacin - B3 vitamin

6.38 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.69 mg

Folát

6 µg

Kolin

87.4 mg

E vitamin

0.08 mg

B12 vitamin

4.34 µg

B6 vitamin

0.721 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...