r
Nosalty Logó

Vadas nyúlgerinc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gabó
Vadas nyúlgerinc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 1115 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 4455 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 142 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    74.8 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    266 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2968.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    362 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    927 mg
  • Nátrium
    1383 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.7 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    509 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1364 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    229 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12551 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    585 micro
Összesen 1115 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    299.4 g

Zsír

  • Összesen
    151 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    1062 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11873 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    480 mg
  • Kálcium
    1448 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    623 mg
  • Foszfor
    3708 mg
  • Nátrium
    5531 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    467 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    2036.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5457 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    73 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    148 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    115 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    918 micro
  • Kolin:
    516 mg
  • Retinol - A vitamin:
    397 micro
  • α-karotin
    21043 micro
  • β-karotin
    50204 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    2341 micro
Összesen 4455 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    379.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    673 micro
  • β-karotin
    1605 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 142 Kcal

Hozzávalók

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

Az alapléhez

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, daraboljuk fel a húst.
  2. Egy fazékba tesszük az apróra vágott, megmosott nyúlgerincet (vagy más húst).
  3. Rátesszük a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, a borsot, a babérlevelet, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sót nem teszünk még bele (én csak 1 húsleves kockát szoktam).
  4. Főzési idő a hústól függ, kb 1-1,5 óra alatt általában bármelyik hús megpuhul. Ha vadhúsból készítjük, ajánlatos pácolni előző nap a húst, így finomabb is és hamarabb megfő.
  5. Míg a leves fő 10-12 szelet kenyeret, vagy szikkadt zsemlét 1x1 cm-es kockára vágunk.
  6. Serpenyőben kevés olajat hevítünk (kb fél dl), ebbe dobjuk a zsemlekockákat és szép pirosra pirítjuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
  7. A zsemlekockára ráütjük a tojást, megszórjuk 4-5 ek liszttel, csipet sóval, és "nokedli tésztává" dolgozzuk össze. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy összeálljon. Lobogó, sós vízbe vizes kanállal beleszaggatjuk, és a forrástól számított kb 10 perc alatt készre főzzük.
  8. Ha a levesünk kész, a hús puha, kiszedjük a husokat, leszűrjük a zöldségeket, eltávolítjuk a babérleveleket.
  9. Egy fej apróra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinsztelünk, rátesszük a zöldségeket és összeforraljuk. Keveset öntünk a levesből és összeturmixoljuk. Megszórjuk 1 púpozott ek liszttel, teszünk rá sót, 1 ek cukrot, és 1,5 ek citromlevet. Szükség szerint higítjuk még levessel, teszünk bele bő 2 dl tejfölt, és 1 ek-nyi mustárt is.
  10. Ha megfelelő állagú és ízű a mártásunk, visszatesszük bele a husokat, és összeforraljuk.
  11. Köretként zsemlegombóc helyett főtt tésztával is tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 115
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 38287
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk a vadas nyúlgerinc egyik kedvenc vasárnapi ebéd, mondhatni az "olcsón készíthető" kategóriába tartozik, hiszen a nyúlhús "saját tenyésztés". Bár ahogy sok receptnél is olvasható, a hús bármi lehet: bármilyen zuza, sertés - marha -, vadhús is. A szósz adja az ízt.

Hozzávalók

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek