r
Nosalty Logó

Marha-vadas zsemlegombóccal

NS
Marha-vadas zsemlegombóccal
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A szószhoz

A gombóchoz

1308
Kalória
102.8g
Fehérje
155.8g
Szénhidrát
29.1g
Zsír
806.4g
Víz
220.8g
Koleszterin
20.4g
Élelmi rost
27.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A gombóchoz

Összesen 1308 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A gombóchoz

Összesen 5233 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A gombóchoz

Összesen 110 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    102.8 g

Zsír

  • Összesen
    29.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    221 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3087.5 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    368 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    181 mg
  • Foszfor
    1199 mg
  • Nátrium
    1175 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    155.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    806.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2000 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    159 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    264 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    7891 micro
  • β-karotin
    19101 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    998 micro
Összesen 1308 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    411.1 g

Zsír

  • Összesen
    116.6 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    883 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12349.8 g
  • Cink
    116 mg
  • Szelén
    474 mg
  • Kálcium
    1474 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    722 mg
  • Foszfor
    4797 mg
  • Nátrium
    4700 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    623.3 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

Víz

  • Összesen
    3225.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8000 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    51 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    235 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    636 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    110 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1058 micro
  • Kolin:
    363 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    31564 micro
  • β-karotin
    76405 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    3994 micro
Összesen 5233 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    262 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    68.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    670 micro
  • β-karotin
    1621 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 110 kcal

Elkészítés

A szószhoz

  1. A vöröshagymákat kockára vágjuk, olajon megdinszteljük, majd az apróra vágott répákat is mellé dobjuk.
  2. A húst nagyobb darabokra vágjuk, ami majd jól mutat a tányérokon. Azért nem jó szeletekre, mert főzés közben a szelet könnyebben szétesik. A husit a zöldségek mellé dobjuk, pici kérget sütünk rá.
  3. Mehetnek mellé a fűszerek, akár gézbe csomagolva, akár fűszertojásban, én mindig inkább kihalászom, és tényleg csak 10-10 szemet teszek a bogyókból, hogy mindet megtaláljam.
  4. Annyi vizet engedünk rá, hogy éppen ellepje. Vajpuhára főzzük. Ezt én kuktázni szoktam, amiben kb. 1 óra a marha életkorától függően.
  5. Mikor már puha a hús, akkor azokat kiszedjük egy tálra, kivesszük a fűszereket, majd a répás hagymás levet botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint mehet bele a mustár és a cukor, valamint a tejföl. Mártás sűrűségű legyen.
  6. A zsemlegombócokhoz a zsemlét, vagy a kenyeret kockára vágva a sütőben zsíradék nélkül aranybarnára pirítjuk.
  7. Készítünk egy lágyabb galuskatésztát, beletesszük a petrezselyemzöldet, végül beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
  8. Gombócokat formázunk, amiket lisztbe hempergetünk (így nekem nem esik szét), és lobogó sós vízbe tesszük, majd takaréklángra véve, kifőzzük kb. 15 perc alatt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Vadhúshoz igen ritkán jutunk, de a marhát nagyon szeretjük, mert egy nagyon jó, karakteres húsnak tartom. Édesanyám receptje ez, gyerekkoromtól eszem, ezért csak felnőttként jöttem rá, hogy a vadast egyébként vadból csinálják, nem marhából. Nahát kérem, ilyen a gyereklogika. :)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...