r
Nosalty Logó

Marha-vadas zsemlegombóccal

NS
Marha-vadas zsemlegombóccal
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A szószhoz

A gombóchoz

1308
Kalória
102.8g
Fehérje
155.8g
Szénhidrát
29.1g
Zsír
806.4g
Víz
220.8g
Koleszterin
20.4g
Élelmi rost
27.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A gombóchoz

Összesen 1308 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A gombóchoz

Összesen 5233 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A szószhoz

A gombóchoz

Összesen 110 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    102.8 g

Zsír

  • Összesen
    29.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    221 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3087.5 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    368 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    181 mg
  • Foszfor
    1199 mg
  • Nátrium
    1175 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    155.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    806.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2000 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    159 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    264 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    7891 micro
  • β-karotin
    19101 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    998 micro
Összesen 1308 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    411.1 g

Zsír

  • Összesen
    116.6 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    883 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12349.8 g
  • Cink
    116 mg
  • Szelén
    474 mg
  • Kálcium
    1474 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    722 mg
  • Foszfor
    4797 mg
  • Nátrium
    4700 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    623.3 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

Víz

  • Összesen
    3225.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8000 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    51 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    235 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    636 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    110 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1058 micro
  • Kolin:
    363 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    31564 micro
  • β-karotin
    76405 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    3994 micro
Összesen 5233 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    262 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    68.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    670 micro
  • β-karotin
    1621 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 110 kcal

Elkészítés

A szószhoz

  1. A vöröshagymákat kockára vágjuk, olajon megdinszteljük, majd az apróra vágott répákat is mellé dobjuk.
  2. A húst nagyobb darabokra vágjuk, ami majd jól mutat a tányérokon. Azért nem jó szeletekre, mert főzés közben a szelet könnyebben szétesik. A husit a zöldségek mellé dobjuk, pici kérget sütünk rá.
  3. Mehetnek mellé a fűszerek, akár gézbe csomagolva, akár fűszertojásban, én mindig inkább kihalászom, és tényleg csak 10-10 szemet teszek a bogyókból, hogy mindet megtaláljam.
  4. Annyi vizet engedünk rá, hogy éppen ellepje. Vajpuhára főzzük. Ezt én kuktázni szoktam, amiben kb. 1 óra a marha életkorától függően.
  5. Mikor már puha a hús, akkor azokat kiszedjük egy tálra, kivesszük a fűszereket, majd a répás hagymás levet botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint mehet bele a mustár és a cukor, valamint a tejföl. Mártás sűrűségű legyen.
  6. A zsemlegombócokhoz a zsemlét, vagy a kenyeret kockára vágva a sütőben zsíradék nélkül aranybarnára pirítjuk.
  7. Készítünk egy lágyabb galuskatésztát, beletesszük a petrezselyemzöldet, végül beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
  8. Gombócokat formázunk, amiket lisztbe hempergetünk (így nekem nem esik szét), és lobogó sós vízbe tesszük, majd takaréklángra véve, kifőzzük kb. 15 perc alatt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Vadhúshoz igen ritkán jutunk, de a marhát nagyon szeretjük, mert egy nagyon jó, karakteres húsnak tartom. Édesanyám receptje ez, gyerekkoromtól eszem, ezért csak felnőttként jöttem rá, hogy a vadast egyébként vadból csinálják, nem marhából. Nahát kérem, ilyen a gyereklogika. :)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Top Receptek