Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marha-vadas zsemlegombóccal

Marha-vadas zsemlegombóccal
Marha-vadas zsemlegombóccal
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vadhúshoz igen ritkán jutunk, de a marhát nagyon szeretjük, mert egy nagyon jó, karakteres húsnak tartom. Édesanyám receptje ez, gyerekkoromtól eszem, ezért csak felnőttként jöttem rá, hogy a vadast egyébként vadból csinálják, nem marhából. Nahát kérem, ilyen a gyereklogika. :)

hozzávalók / 4 adag

A szószhoz

A gombóchoz

ajánlat

Köretként spagetti is ehető hozzá, de szerintem megéri azt a plusz időt a zsemlegombóc. Megmondom őszintén, vaddal még nem próbáltam, nekem ez az étel csak marhából elképzelhető. Valószínűleg a gyerekkori emlékek miatt.

Nem vagyok nagy boros, de gondolom, valami testes kis vörös jól csúszna hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymákat kockára vágjuk, olajon megdinszteljük, majd az apróra vágott répákat is mellé dobjuk.
  2. A húst nagyobb darabokra vágjuk, ami majd jól mutat a tányérokon. Azért nem jó szeletekre, mert főzés közben a szelet könnyebben szétesik. A husit a zöldségek mellé dobjuk, pici kérget sütünk rá.
  3. Mehetnek mellé a fűszerek, akár gézbe csomagolva, akár fűszertojásban, én mindig inkább kihalászom, és tényleg csak 10-10 szemet teszek a bogyókból, hogy mindet megtaláljam.
  4. Annyi vizet engedünk rá, hogy éppen ellepje. Vajpuhára főzzük. Ezt én kuktázni szoktam, amiben kb. 1 óra a marha életkorától függően.
  5. Mikor már puha a hús, akkor azokat kiszedjük egy tálra, kivesszük a fűszereket, majd a répás hagymás levet botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint mehet  bele a mustár és a cukor, valamint a tejföl. Mártás sűrűségű legyen.
  6. A zsemlegombócokhoz a zsemlét, vagy a kenyeret kockára vágva a sütőben zsíradék nélkül aranybarnára pirítjuk.
  7. Készítünk egy lágyabb galuskatésztát, beletesszük a petrezselyemzöldet, végül beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
  8. Gombócokat formázunk, amiket lisztbe hempergetünk (így nekem nem esik szét), és lobogó sós vízbe tesszük, majd takaréklángra véve, kifőzzük kb. 15 perc alatt.
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 70 522
elküldve: 26
receptkönyvben: 392
elkészítve: 30/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Dóra81

Mióta szakács: 2011.09.28.
15 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: kukta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas marha zsemlegombóccal, vadas marhából, vadas marhahússal

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Fri, 2017-09-01 17:41

Érdekes recept. Alig van benne zsiradék, így könnyebb, mint a legtöbb vadas. Nekem azért hiányzik a rántás, amivel a pürét besűrítjük, illetve az a plusz íz, amit csak egy pírítás, rántás tud megadni a szósznak. A kenyérkockákat is (a mai felfújt zsemlék nem jók semmire) serpenyőben kevés olajon pirítom nem szárazon, a további eljárás ugyanaz. Nagyon szeretjük a vadast!

Kikomiko
Kikomiko Thu, 2015-02-12 14:39

Ma én is elkészítettem és nagyon-nagyon finom lett!Ennek a receptnek már biztos helye van a receptkönyvemben! :) Köszönet érte!

T-K Ili
T-K Ili Fri, 2014-10-24 18:40

Még soha nem mertem elkészíteni, aztán megláttam ez a receptet és a férjem megleptem vele! Nagy sikere lett! Nagyon finom!!!!

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Sat, 2014-05-17 13:44

Bár a vadas hozzátartozott a bakancslistámhoz, eddig még nem mertem nekiállni. Megnéztem a receptedet, elolvastam a véleményeket, gondoltam, hogy kipróbálom. Nem bántam meg, remek, hibátlan recept, nagyon finom lett a zsemlegombóccal együtt. Köszönet a receptért:)

szekimari@indamail.hu
szekimari@indamail.hu Sun, 2014-04-13 14:05

Kedves Dóra81! Nagyon szépen köszönöm a receptet. Szuper jól sikerült és kuktában gyorsan elkészült. Ez az igazi vadas! Ezután sokkal többször elkészítem mint eddig.

almostfamous
almostfamous Tue, 2014-03-25 19:32

Nagyon finom lett...köszönet a receptért...a zsemlegombóc is szuper lett!:)

i4ovs9
i4ovs9 Fri, 2012-12-14 00:42

Elkészítettem, és a legfinomabb vadas lett amit eddig ettem! köszönöm!! :)

zsuzska88
zsuzska88 Tue, 2012-11-27 11:35

Én még kezdő háziasszony vagyok de elkészítettem ezt a tökéletes receptet és Isteni finom lett. Azt hittem majd elrontok valamit de minden remekül sikerült. Kuktában főztem ahogy tanácsoltad és tényleg nagyon hamar megpuhult a husi .Mondjuk én Őz husból készítettem el nem marhából. Köszönöm,hogy megosztottad velünk ezt a remek receptet. Máskor is el fogom készíteni mert nagyon nagy sikere volt neki. Mégegyszer köszi. :)

trimba
trimba Sat, 2012-03-10 11:34

Nagyon finom lett köszönöm!...és ilyen gyors receptem a zsemlegombócra még nem volt :-)

1306
marhalábszár 1.5 kg
vöröshagyma 4 nagy fej
fehérrépa 4 nagy db
sárgarépa 6 nagy db
bors 10 szem
fekete bors 10 szem
borókabogyó 10 db
babérlevél 4 db
1 teáskanál
cukor 0.5 teáskanál
mustár 1 teáskanál
tejföl 2 dl
zsemle 2 db
tojás 1 db
petrezselyem 0.5 csokor
finomliszt 40 dkg