Ünnepi mákos guba
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kekcapa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
A guba készítése
-
83g finomliszt303 kcal
-
33g rétesliszt121 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
5 kcal
-
50g tej28 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
1g só0 kcal
A guba összeállítása
Vaníliasodó
-
7g finomliszt24 kcal
-
67g cukor258 kcal
-
117g tej65 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g vanília0 kcal
Tálaláshoz
Összesen
1593
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
A guba készítése
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g rétesliszt728 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
300g tej168 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
4g só0 kcal
A guba összeállítása
Vaníliasodó
-
40g finomliszt146 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
700g tej392 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
0g vanília0 kcal
Tálaláshoz
Összesen
9559
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
A guba készítése
-
13g finomliszt47 kcal
-
5.2g rétesliszt19 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
0.8g sertészsír7 kcal
-
0.8g friss élesztő1 kcal
-
7.8g tej4 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.1g só0 kcal
A guba összeállítása
Vaníliasodó
-
1g finomliszt4 kcal
-
10.4g cukor40 kcal
-
18.2g tej10 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
0g vanília0 kcal
Tálaláshoz
Összesen
248
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.6 g
Zsír
-
Összesen 45.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2528.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 1074 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 213 mg
-
Foszfor 716 mg
-
Nátrium 441 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252.5 g
-
Cukor 142 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 66 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 62 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 151 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 322 micro
Összesen
1593
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 213.6 g
Zsír
-
Összesen 274.4 g
-
Telített zsírsav 81 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 101 g
-
Koleszterin 1798 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15173.2 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 397 mg
-
Kálcium 6445 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 1275 mg
-
Foszfor 4295 mg
-
Nátrium 2645 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 26 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1514.8 g
-
Cukor 851 mg
-
Élelmi rost 86 mg
VÍZ
-
Összesen 396.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 954 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 372 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 906 micro
-
Kolin: 1423 mg
-
Retinol - A vitamin: 936 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1933 micro
Összesen
9559
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 394.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 168 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
248
kcal
Hozzávalók
A guba készítése
-
50 dkg finomliszt
-
20 dkg rétesliszt
-
2 db tojás
-
2 ek sertészsír
-
3 dkg friss élesztő
-
3 dl tej
-
1 dkg cukor
-
1 kávéskanál só
A guba összeállítása
-
25 dkg méz
Vaníliasodó
-
4 dkg finomliszt
-
40 dkg cukor
-
7 dl tej
-
6 db tojássárgája
Tálaláshoz
Elkészítés
A guba készítése
- Az élesztőt a meglangyosított cukros tejben megfuttatjuk, majd a liszttel tojásokból, zsírból, sóból tésztát gyúrunk. Érdemes dagasztógépet vagy kenyérsütő dagasztó funkcióját használni. Amikor kész a tészta, letakarva kb. egy órát hagyjuk kelni.
- A megkelt tésztából kb. 10 dkg-os darabokat tépünk, és lisztezett felületen, ujjnyi vastag rudakat formálunk belőle, majd zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és letakarva további 30 percet kelesztjük.
- A megkelt rudakat 200 fokos sütőben, kb. 25 percig, aranybarnára sütjük, majd amikor kihűlt, 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
A guba összeállítása
- A tejet felforraljuk, a vajat megolvasztjuk. A gubára locsoljuk előbb a forró tejet, majd a vajat, aztán a darált mákot és a végén a mézet. Fázisonként finoman átkeverjük, végül az egészet egyenletesen.
- A tálalásnál jól mutat, ha a guba egy egységet képez, és kap egy kis pirítást, ezért tálalás előtt tálalógyűrűbe vagy valamilyen hőálló edénybe /lehet nagyobb bögre/ rakom az adagokat, amit előtte vékonyan kivajazok, majd forró sütőbe tolom 10 percre.
Vaníliasodó
- A sodóhoz a cukrot a liszttel összekeverjük, majd csomómentesen hozzákeverjük a tejet, majd a tojássárgákat. Hozzáadunk egy vaníliarudat, amit előzőleg hosszában kettévágtunk.
- Mérsékelt tűzön vagy vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd még kevergetve, hagyjuk kicsit hűlni a tálalásig.
Tálaláshoz
- A mazsolát a rumba beáztatjuk.
- A cukrot egy edényben karamellizáljuk, majd egy villa segítségével szálakat húzunk belőle, ami szobahőmérsékleten megdermed, amit boglyába rendezünk. Ez lesz majd a díszítés.
- A kissé megpirított gubát tányérra helyezzük, levesszük a tálalógyűrűt, köré öntjük a sodót, amit megszórunk a rumos mazsolával, és a karamellboglyával megkoronázunk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 5811
- Feltöltés dátuma: 2018. december 17.
Ajánló
Persze lehet egyszerűbben is, de a kifliből készült gubát felejtsük el. A sodó helyett készíthetjük az öntetet vaníliapudingból vagy krémporból is, és persze a cizella sem kötelező, de egy ünnepi asztalon nem elhanyagolható. :) Jó étvágyat!
Receptjellemzők
Kekcapa
2 recept
Minden év karácsonyán elkészítem a mákos gubát, vagy ahogy édesapám mondta volt, a "bobájkát". A guba tésztáját mindig magam készítem az ünnepek előtti napokban, egy kis állás csak használ neki, de vigyázzunk, ne száradjon ki.