r
Nosalty Logó

Ünnepi mákos guba

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kekcapa
Ünnepi mákos guba
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Összesen 1593 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Összesen 9559 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Összesen 248 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.6 g

Zsír

  • Összesen
    45.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2528.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1074 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    213 mg
  • Foszfor
    716 mg
  • Nátrium
    441 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.5 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    62 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 1593 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    213.6 g

Zsír

  • Összesen
    274.4 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    101 g
  • Koleszterin
    1798 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15173.2 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    397 mg
  • Kálcium
    6445 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    1275 mg
  • Foszfor
    4295 mg
  • Nátrium
    2645 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    26 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1514.8 g
  • Cukor
    851 mg
  • Élelmi rost
    86 mg

VÍZ

  • Összesen
    396.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    954 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    372 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    906 micro
  • Kolin:
    1423 mg
  • Retinol - A vitamin:
    936 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1933 micro
Összesen 9559 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    394.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    168 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 248 kcal

Hozzávalók

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Elkészítés

A guba készítése

  1. Az élesztőt a meglangyosított cukros tejben megfuttatjuk, majd a liszttel tojásokból, zsírból, sóból tésztát gyúrunk. Érdemes dagasztógépet vagy kenyérsütő dagasztó funkcióját használni. Amikor kész a tészta, letakarva kb. egy órát hagyjuk kelni.
  2. A megkelt tésztából kb. 10 dkg-os darabokat tépünk, és lisztezett felületen, ujjnyi vastag rudakat formálunk belőle, majd zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és letakarva további 30 percet kelesztjük.
  3. A megkelt rudakat 200 fokos sütőben, kb. 25 percig, aranybarnára sütjük, majd amikor kihűlt, 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

A guba összeállítása

  1. A tejet felforraljuk, a vajat megolvasztjuk. A gubára locsoljuk előbb a forró tejet, majd a vajat, aztán a darált mákot és a végén a mézet. Fázisonként finoman átkeverjük, végül az egészet egyenletesen.
  2. A tálalásnál jól mutat, ha a guba egy egységet képez, és kap egy kis pirítást, ezért tálalás előtt tálalógyűrűbe vagy valamilyen hőálló edénybe /lehet nagyobb bögre/ rakom az adagokat, amit előtte vékonyan kivajazok, majd forró sütőbe tolom 10 percre.

Vaníliasodó

  1. A sodóhoz a cukrot a liszttel összekeverjük, majd csomómentesen hozzákeverjük a tejet, majd a tojássárgákat. Hozzáadunk egy vaníliarudat, amit előzőleg hosszában kettévágtunk.
  2. Mérsékelt tűzön vagy vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd még kevergetve, hagyjuk kicsit hűlni a tálalásig.

Tálaláshoz

  1. A mazsolát a rumba beáztatjuk.
  2. A cukrot egy edényben karamellizáljuk, majd egy villa segítségével szálakat húzunk belőle, ami szobahőmérsékleten megdermed, amit boglyába rendezünk. Ez lesz majd a díszítés.
  3. A kissé megpirított gubát tányérra helyezzük, levesszük a tálalógyűrűt, köré öntjük a sodót, amit megszórunk a rumos mazsolával, és a karamellboglyával megkoronázunk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5811
  • Feltöltés dátuma: 2018. december 17.

Ajánló

Persze lehet egyszerűbben is, de a kifliből készült gubát felejtsük el. A sodó helyett készíthetjük az öntetet vaníliapudingból vagy krémporból is, és persze a cizella sem kötelező, de egy ünnepi asztalon nem elhanyagolható. :) Jó étvágyat!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ünnepi mákos guba
Kekcapa 2 recept

Minden év karácsonyán elkészítem a mákos gubát, vagy ahogy édesapám mondta volt, a "bobájkát". A guba tésztáját mindig magam készítem az ünnepek előtti napokban, egy kis állás csak használ neki, de vigyázzunk, ne száradjon ki.

Hozzávalók

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek