Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi mákos guba

Ünnepi mákos guba
Ünnepi mákos guba
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden év karácsonyán elkészítem a mákos gubát, vagy ahogy édesapám mondta volt, a "bobájkát". A guba tésztáját mindig magam készítem az ünnepek előtti napokban, egy kis állás csak használ neki, de vigyázzunk, ne száradjon ki.

hozzávalók / 6 adag

A guba készítése

A guba összeállítása

  • 30 dkg mák (darálva)
  • 5 dl tej (forró)
  • 5 dkg vaj (olvasztott)
  • 25 dkg méz

Vaníliasodó

Tálaláshoz

ajánlat

Persze lehet egyszerűbben is, de a kifliből készült gubát felejtsük el. A sodó helyett készíthetjük az öntetet vaníliapudingból vagy krémporból is, és persze a cizella sem kötelező, de egy ünnepi asztalon nem elhanyagolható. :) Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

elkészítés

A guba készítése

  1. Az élesztőt a meglangyosított cukros tejben megfuttatjuk, majd a liszttel tojásokból, zsírból, sóból tésztát gyúrunk. Érdemes dagasztógépet vagy kenyérsütő dagasztó funkcióját használni. Amikor kész a tészta, letakarva kb. egy órát hagyjuk kelni.
  2. A megkelt tésztából kb. 10 dkg-os darabokat tépünk, és lisztezett felületen, ujjnyi vastag rudakat formálunk belőle, majd zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és letakarva további 30 percet kelesztjük.
  3. A megkelt rudakat 200 fokos sütőben, kb. 25 percig, aranybarnára sütjük, majd amikor kihűlt, 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

A guba összeállítása

  1. A tejet felforraljuk, a vajat megolvasztjuk. A gubára locsoljuk előbb a forró tejet, majd a vajat, aztán a darált mákot és a végén a mézet. Fázisonként finoman átkeverjük, végül az egészet egyenletesen.
  2. A tálalásnál jól mutat, ha a guba egy egységet képez, és kap egy kis pirítást, ezért tálalás előtt tálalógyűrűbe vagy valamilyen hőálló edénybe /lehet nagyobb bögre/ rakom az adagokat, amit előtte vékonyan kivajazok, majd forró sütőbe tolom 10 percre.

Vaníliasodó

  1. A sodóhoz a cukrot a liszttel összekeverjük, majd csomómentesen hozzákeverjük a tejet, majd a tojássárgákat. Hozzáadunk egy vaníliarudat, amit előzőleg hosszában kettévágtunk.
  2. Mérsékelt tűzön vagy vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd még kevergetve, hagyjuk kicsit hűlni a tálalásig.

Tálaláshoz

  1. A mazsolát a rumba beáztatjuk.
  2. A cukrot egy edényben karamellizáljuk, majd egy villa segítségével szálakat húzunk belőle, ami szobahőmérsékleten megdermed, amit boglyába rendezünk. Ez lesz majd a díszítés.
  3. A kissé megpirított gubát tányérra helyezzük, levesszük a tálalógyűrűt, köré öntjük a sodót, amit megszórunk a rumos mazsolával, és a karamellboglyával megkoronázunk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 389
elküldve: 1
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kekcapa

Mióta szakács: 2018.12.07.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos bobájka

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1593
finomliszt 50 dkg
rétesliszt 20 dkg
tojás 2 db
sertészsír 2 ek
friss élesztő 3 dkg
tej 3 dl
cukor 1 dkg
1 kávéskanál
mák 30 dkg
tej 5 dl
vaj 5 dkg
méz 25 dkg
finomliszt 4 dkg
cukor 40 dkg
tej 7 dl
tojássárgája 6 db
vanília 1 db
cukor 10 dkg
rum 100 ml
mazsola 10 dkg