Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi kiflik

Ünnepi kiflik
Ünnepi kiflik
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt, fodrásznál várakozva olvastam ezt a receptet. Gyorsan lejegyzeteltem. A nevét sem írtam fel. Ezt a nevet viszont én adtam neki. Azóta karácsonyra, húsvétra vagy vendégvárónak sütöm. December elején gyermekem szülinapjára ezt készítettem. Nekünk ez már a karácsonyi ünnepsorozat kezdete.

hozzávalók / 3 adag

Tészta

Töltelék

Tetejére

ajánlat

Ebből a mennyiségből 13 nagyobb méretű kifli lesz. A töltelék pont elég ehhez a mennyiséghez. Ha nagyobb a család, akkor érdemes a dupláját sütni.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Egy pohárban csomómentesen elkeverjük az élesztőt a tejjel. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
  2. Ezután a margarinos lisztbe beletesszük a cukrot, a sót és az élesztős tejet.
  3. Egy evőkanál segítségével gyors mozdulattal elfelezzük a tojássárgáját, és belekeverjük a tészta alapanyagai közé.
  4. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nagyon szép tésztát kell kapnunk!
  5. A töltelék elkészítéséig hűtőbe tesszük. Kb. 35 perc.

Töltelék

  1. A szilvalekvárt kanál segítségével jól elkeverjük, beletesszük a müzlit és a többi hozzávalót.
  2. A tésztából kis darabkákat csipkedünk ki, és gombócokat formálunk belőle. Ebből a tészta mennyiségből 13 db lesz.
  3. A gombócokat kinyújtjuk ovális alakúra. 1 evőkanál tölteléket teszünk a közepébe, és vastag csík alakban elnyomkodjuk.
  4. Ezután a tésztát felsodorjuk a töltelékkel, és kifli alakban meghajtjuk, majd tepsibe rakosgatjuk. A maradék tojássárgáját ecsettel elkeverjük, és megkenjük vele a kiflik tetejét. 10 perc elteltével átkenjük a fehérjével is.
  5. Előmelegített sütőbe tesszük, és szép aranyszínűre sütjük.

Tetejére

  1. Sütés után, amikor még jó melegek a kiflik, ecsettel végigkenjük a tetejét tojásfehérjével, és megszórjuk dekorcukorral.
  2. Kihűlve kínáljuk, de dobozokban sokáig eláll.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 203
elküldve: 0
receptkönyvben: 63
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
388 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvalekváros patkó, szilvás kifli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1058
finomliszt 25 dkg
margarin 12.5 dkg
instant élesztő 7.5 g
tojássárgája 0.5 db
tej 75 ml
cukor 3 dkg
1 csipet
müzli 12.5 dkg
szilvalekvár 14 dkg
mazsola 2 dkg
dió 2 dkg
kandírozott narancshéj 1 ek
kandírozott citromhéj 1 ek
étcsokoládé 3 dkg
tojássárgája 0.5 db
tojásfehérje 1 db
dekorgyöngy 1 ek