
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
2 kg marhacsont (velős, húsos csontok, bordacsont, farokcsont - de készíthetjük csirke-, sertés-, vagy báránycsontból is)
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 fej fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
65
Kalória
1.9g
Fehérje
14.8g
Szénhidrátok
0.3g
Zsír
96.7g
Víz
-
Koleszterin
3.3g
Rost
4g
Cukor
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
333g marhacsont0 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g almaecet0 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
65
kcal
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
2000g marhacsont0 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5g almaecet1 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
391
kcal
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
71.9g marhacsont0 kcal
-
8.6g sárgarépa3 kcal
-
6.5g fehérrépa4 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
2.2g fokhagyma3 kcal
-
5.8g zeller2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.2g almaecet0 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
14
kcal
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 223.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 96.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 329 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 143 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3329 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 510 micro
Összesen
65
kcal
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1343.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 475 mg
-
Nátrium 338 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 580.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1973 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 132 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 858 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 240 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 19975 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 3063 micro
Összesen
391
kcal
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 48.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 267 micro
-
β-karotin 719 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
14
kcal
Elkészítés
- Az alaplé főzése előtt pirítsuk elő sütőben a csontokat 200°C-on 30-40 percig. Ez mélyebb ízt ad a levesnek. Amíg a sütőben pirulnak a csontok egy serpenyőben (zsiradék nélkül) pirítsuk barnára (szinte kormosra) a félbevágott vöröshagymát és fokhagymát (de akár a többi zöldséget: répát, zeller is előpiríthatjuk). Ez is mélyebb, intenzívebb ízt fog adni a levesnek.
- A főzés megkezdéséhez helyezzük a csontokat egy nagy lábasba vagy lassú főzőbe (slow cookerbe). Öntsünk rá annyi szűrt vizet, hogy ellepje (nagyjából 4-5 litert). Adjunk hozzá 1 evőkanál almaecetet (ez segíti a kollagén és ásványi anyagok kivonását a csontokból). Közepes lángon forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és hagyjuk lassan, gyöngyözve főni.
- Az első órában hab fog képződik az alaplé tetején, ha ez zavar minket, egy szűrővel vagy kanállal érdemes eltávolítani.
- A hosszú, lassú főzés marhacsont esetén 12-24 óra, csirkecsontok esetén: 8-12 óra, sertéscsontok esetén: 12-18 óra. Minél tovább főzzük a levesünket, annál mélyebb és gazdagabb alaplevet kapunk végeredményként.
- A zöldségeket és a fűszereket a főzés utolsó 3-4 órájában adjuk hozzá a leveshez, így nem fognak szétfőni a teljes lassú főzés alatt.
- A 24 órás főzés után szűrjük le a levest egy sűrű szitán vagy szűrőn keresztül. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe vagy fagyasszuk le adagokban.
- Ha kocsonyásra hűl, az azt jelenti, hogy sok kollagént sikerült kivonni – ez a jó jel! Fagyasztva hónapokig eltartható. Használhatod önmagában, alaplének vagy egyéb ételekhez (pl. rizs, mártások, levesek).
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 perc
- Főzés ideje: 1440 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló húslevest, annál ízletesebb és koncentráltabb lesz. Ha előtte megpirítjuk a csontokat és a zöldségeket, még több ízt és gazdagságot adhatunk neki. Fűszerezzük sóval, és kortyolgassunk belőle magában, használjuk főzőfolyadékként gabonákhoz vagy hüvelyesekhez, vagy alapként tartalmas mártásokhoz és egészséges levesekhez. Rengeteg kollagént, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, ami jótékony a bőrnek, ízületeknek és az emésztésnek.