Nosalty Logó

Túrógombóc zabkorpával és eperöntettel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
edan
Túrógombóc zabkorpával és eperöntettel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Összesen 735 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Összesen 2935 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Összesen 187 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.2 g

Zsír

  • Összesen
    38.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1921.7 g
  • Cink
    327 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    254 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    235.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    221 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 735 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.9 g

Zsír

  • Összesen
    153.9 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    629 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7686.8 g
  • Cink
    1306 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    1119 mg
  • Vas
    1015 mg
  • Magnézium
    280 mg
  • Foszfor
    1998 mg
  • Nátrium
    1766 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    45 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    261.6 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    943.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    885 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    128 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    382 micro
  • Kolin:
    398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    867 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    187 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    656 micro
Összesen 2935 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    483.4 g
  • Cink
    82 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    64 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    38 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 187 Kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Elkészítés

A gombóchoz

  1. Az eperöntethez tegyük az epret (ha fagyasztott, akkor úgy hidegen) egy lábasba, szórjuk meg a xilittel/ édesítővel, a fahéjjal és dobjuk bele a kikapart vaníliarúd héját is. Fedő alatt, takaréklángon hagyjuk forrni 15 percig, időnként keverjük meg. Ha kész, hűtsük le langyosra.
  2. A gombócokhoz keverjük össze a túrót a cukorral, sóval, a vanília kikapart belsejével, a tojásokkal és végül szórjuk bele a zabkorpát is. Hagyjuk állni legalább 30 percet.
  3. Tegyünk fel főni 2-3 liter vizet.
  4. Amíg felforr a víz, készítsük el a morzsát: a vajat/ margarint olvasszuk fel egy serpenyőben, majd szórjuk bele a morzsát és a xilitet, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranyszínűre (kb. 5 perc nagyon kis lángon), majd húzzuk félre.
  5. Ha felforrt a víz, sózzuk meg és mérsékeljük alatta a tüzet (pezsegjen inkább a víz, mintsem lobogjon). A túrómasszából formáljunk gombócokat és eresszük bele a főzővízbe. Ne fedjük le, ne keverjük meg, ha úgy gondoljuk, hogy leragadt, óvatosan rázogassuk meg a lábast.
  6. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére hagyjuk még 1-2 percig főni őket, majd szűrővel szedjük át a gombócokat a morzsába. Görgessük át a morzsában a gömböket és az eperöntettel, esetleg édes tejföllel tálaljuk.
  7. Az édes tejfölhöz keverjük simára a xilitet a tejföllel.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 130
  • Össznézettség: 38414
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez egy hagyományos recept egészségesebb változata. Nem mellesleg nagyon könnyű elkészíteni, még a habverőt sem kell hozzá elővenni:)

Hozzászólások

Torma

Ez nagyon jol hangzik koszonom edan, mentettem! Udv, Torma :)

edan

Szívesen és jó étvágyat hozzá!

afonyka

Mentem én is, ezer éve nem ettem túrógombócot a diétám miatt, de így belefér.

edan

Remélem ízleni fog!

Törölt felhasználó

Edan, ebb?l a mennyiségb?l kb. hány gombócod lett? Kcal, ch értékeket nem tudod? Köszi, Andi

edan

Kedves Andi! 16 gombóc kijön bel?le: nyersen ping-pong labdányi, f?zve kicsit nagyobb. Ha jól számoltam morzsa nélkül: 1 gombóc energiatartalma eperöntettel és édes tejföllel: 120 kcal, szénhidráttartalma: ~12 ch, ugyanez morzsával: 165 kcal és ~17 ch. Nem túl alacsony, de ha azt vesszük, hogy a zabkorpa és a xilit is lassan felszívódó szénhidrát, akkor tovább javul a helyzet:) Üdv:edan

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm! :)

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a receptet!

edan

Szívesen és jó étvágyat hozzá!

Orsi

Ma elkészítettem, és nagyon jól sikerült, isteni finom lett! Kb. 1 órát pihentettem a h?t?ben, és tettem bele egy késhegynyi szódabikarbónát is, csak hogy lágyabb legyen, és m?ködött. :) Nem f?tt szét, viszont finom "rezg?s" lett. Köszönöm a receptet! U.i. A kislányom máris repetát kért, alighogy elfogyott. :)

edan

Kedves ensoleille! Nagyon örülök, hogy jól sikerült és köszönöm a szódabikarbónás tippet!edan

rekaszarvas

Már többször elkészítettem, mindig jól sikerült és nagyon nagyon finom! :) Ma viszont változtattam picit a recepten, mert zabkorpa nem volt itthon, csak tönkölykorpa, gondoltam korpa, korpa... nem lehet nagy baj bel?le. De a túró sem tetszett, ahogy kiöntöttem a zacskóból, túl morzsalékos volt, pedig nem zsírszegényt vettem. A végeredmény katasztrofális, szétf?tt az egész, úgyhogy próbáltam menteni a menthet?t, bele még egy tojás, majd egy kis liszt. Így maradtak egyben a gombócok. Nem tudom mi lehetett a baj. Van ötleted?

edan

Kedves rekaszarvas, szerintem a tönkölykorpa használatával nem lehetett probléma, inkább a túró volt a ludas. A másik gond az lehet, ha nem áll eleget a nyers tészta... Bár ebben az esetben a morzsalékosság miatt lehet, hogy egy éjszakát is állhatott volna, akkor sem tudta volna felvenni a korpa a nedvességet: tehát nem tudott egy egységgé válni a tészta. A plusz tojástól nem lett nagyon kemény a kif?tt gombóc? edan

rekaszarvas

Kedves edan! Közben édesanyámmal is konzultáltam, azt mondta, hogy ? úgy tudja a tönkölyliszt egészen másképp viselkedik, mint akármilyen más liszt. Tehát akár a korpa is lehetett a ludas. A 3. tojástól és a pici lisztt?l nem lett túl kemény, de tény, hogy nem volt az a szájban szétmállós puha gombóc. Azért elfogyott ez az adag is ;)

Zs.u.zs.i

Felhasználtam az alapötletet: nagyon jó ötlet volt a zabkorpa + zabpehely liszt helyett! :)

edan

Kedves Zsuzsi! Örülök, hogy tetszett a recept. edan

Hozzávalók

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Címlapról ajánljuk

Íme a megoldás, ha szétesett a házi majonézed + a...

Mártásfronton a majonéz dobogós a népszerűségi listán, de könnyen lehet, hogy igazából az első helyen áll. A tojás-olaj emulzióját megrészegítő boldogság elkészíteni, viszont a szétesett majonéz látványa eléggé hervasztó látvány. Megmutatjuk, mennyire könnyen menthetjük meg, ráadásul, ha már témánál vagyunk, mutatunk pár majonézalapú mártást.

Karsai Roni

További cikkek