Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrógombóc zabkorpával és eperöntettel

Túrógombóc zabkorpával és eperöntettel
Túrógombóc zabkorpával és eperöntettel
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy hagyományos recept egészségesebb változata. Nem mellesleg nagyon könnyű elkészíteni, még a habverőt sem kell hozzá elővenni:)

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

Az öntethez

A morzsához

Az édes tejfölhöz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az eperöntethez tegyük az epret (ha fagyasztott, akkor úgy hidegen) egy lábasba, szórjuk meg a xilittel/ édesítővel, a fahéjjal és dobjuk bele a kikapart vaníliarúd héját is. Fedő alatt, takaréklángon hagyjuk forrni 15 percig, időnként keverjük meg. Ha kész, hűtsük le langyosra.
  2. A gombócokhoz keverjük össze a túrót a cukorral, sóval, a vanília kikapart belsejével, a tojásokkal és végül szórjuk bele a zabkorpát is. Hagyjuk állni legalább 30 percet.
  3. Tegyünk fel főni 2-3 liter vizet.
  4. Amíg felforr a víz, készítsük el a morzsát: a vajat/ margarint olvasszuk fel egy serpenyőben, majd szórjuk bele a morzsát és a xilitet, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranyszínűre (kb. 5 perc nagyon kis lángon), majd húzzuk félre.
  5. Ha felforrt a víz, sózzuk meg és mérsékeljük alatta a tüzet (pezsegjen inkább a víz, mintsem lobogjon). A túrómasszából formáljunk gombócokat és eresszük bele a főzővízbe. Ne fedjük le, ne keverjük meg, ha úgy gondoljuk, hogy leragadt, óvatosan rázogassuk meg a lábast.
  6. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére hagyjuk még 1-2 percig főni őket, majd szűrővel szedjük át a gombócokat a morzsába. Görgessük át a morzsában a gömböket és az eperöntettel, esetleg édes tejföllel tálaljuk.
  7. Az édes tejfölhöz keverjük simára a xilitet a tejföllel.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 30 478
elküldve: 14
receptkönyvben: 257
elkészítve: 17/20
Facebookon megjelent: -

szakács

edan

Mióta szakács: 2012.11.12.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

cukormentes túrógombóc, zabkorpás túrógombóc, diétás túrógombóc eperöntettel

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zs.u.zs.i
Zs.u.zs.i Tue, 2014-03-04 21:09

Felhasználtam az alapötletet: nagyon jó ötlet volt a zabkorpa + zabpehely liszt helyett! :)

rekaszarvas
rekaszarvas Wed, 2013-10-16 21:35

Már többször elkészítettem, mindig jól sikerült és nagyon nagyon finom! :)

Ma viszont változtattam picit a recepten, mert zabkorpa nem volt itthon, csak tönkölykorpa, gondoltam korpa, korpa... nem lehet nagy baj belőle. De a túró sem tetszett, ahogy kiöntöttem a zacskóból, túl morzsalékos volt, pedig nem zsírszegényt vettem. A végeredmény katasztrofális, szétfőtt az egész, úgyhogy próbáltam menteni a menthetőt, bele még egy tojás, majd egy kis liszt. Így maradtak egyben a gombócok. Nem tudom mi lehetett a baj. Van ötleted?

edan
edan / edan Thu, 2013-10-17 08:43

Kedves rekaszarvas,
szerintem a tönkölykorpa használatával nem lehetett probléma, inkább a túró volt a ludas. A másik gond az lehet, ha nem áll eleget a nyers tészta... Bár ebben az esetben a morzsalékosság miatt lehet, hogy egy éjszakát is állhatott volna, akkor sem tudta volna felvenni a korpa a nedvességet: tehát nem tudott egy egységgé válni a tészta. A plusz tojástól nem lett nagyon kemény a kifőtt gombóc? edan

rekaszarvas
rekaszarvas Thu, 2013-10-17 14:51

Kedves edan!

Közben édesanyámmal is konzultáltam, azt mondta, hogy ő úgy tudja a tönkölyliszt egészen másképp viselkedik, mint akármilyen más liszt. Tehát akár a korpa is lehetett a ludas. A 3. tojástól és a pici liszttől nem lett túl kemény, de tény, hogy nem volt az a szájban szétmállós puha gombóc. Azért elfogyott ez az adag is ;)

ensoleille
Orsi / ensoleille Fri, 2013-05-24 21:24

Ma elkészítettem, és nagyon jól sikerült, isteni finom lett! Kb. 1 órát pihentettem a hűtőben, és tettem bele egy késhegynyi szódabikarbónát is, csak hogy lágyabb legyen, és működött. :) Nem főtt szét, viszont finom "rezgős" lett. Köszönöm a receptet!
U.i. A kislányom máris repetát kért, alighogy elfogyott. :)

edan
edan / edan Sat, 2013-05-25 10:08

Kedves ensoleille!

Nagyon örülök, hogy jól sikerült és köszönöm a szódabikarbónás tippet!edan

Tandi83
Tandi83 Mon, 2013-03-04 12:57

Edan, ebből a mennyiségből kb. hány gombócod lett? Kcal, ch értékeket nem tudod?
Köszi, Andi

edan
edan / edan Mon, 2013-03-04 15:36

Kedves Andi!

16 gombóc kijön belőle: nyersen ping-pong labdányi, főzve kicsit nagyobb. Ha jól számoltam morzsa nélkül: 1 gombóc energiatartalma eperöntettel és édes tejföllel: 120 kcal, szénhidráttartalma: ~12 ch, ugyanez morzsával: 165 kcal és ~17 ch. Nem túl alacsony, de ha azt vesszük, hogy a zabkorpa és a xilit is lassan felszívódó szénhidrát, akkor tovább javul a helyzet:) Üdv:edan

afonyka
afonyka Sun, 2013-03-03 10:23

Mentem én is, ezer éve nem ettem túrógombócot a diétám miatt, de így belefér.

733
tehéntúró 50 dkg
tojás 2 db
xilit 1 teáskanál
1 csipet
vanília 0.5 db
zabkorpa 7 ek
eper 40 dkg
xilit 5 dkg
folyékony édesítőszer 5 ml
vanília 0.5 db
fahéj 1 csipet
zsemlemorzsa 20 dkg
xilit 1 teáskanál
vaj 7 dkg
tejföl 2 dl
xilit 1 ek