r
Nosalty Logó

Török töltött padlizsán Baklavira konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Török töltött padlizsán Baklavira konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A padlizsánhoz

A díszítéshez

Összesen 448 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A padlizsánhoz

A díszítéshez

Összesen 898 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A padlizsánhoz

A díszítéshez

Összesen 47 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1014.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    529 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    841 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    130 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    412 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    270 micro
  • β-karotin
    2588 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    11035 micro
  • Lut-zea
    1914 micro
Összesen 448 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2028.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    256 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    297 mg
  • Foszfor
    1058 mg
  • Nátrium
    280 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.3 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1681.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    454 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    260 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    823 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    369 micro
  • Kolin:
    383 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    540 micro
  • β-karotin
    5176 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    22069 micro
  • Lut-zea
    3829 micro
Összesen 898 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    262 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1118 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 47 kcal

Hozzávalók

A padlizsánhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A padlizsánhoz

  1. Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a zöld végeit, majd vágjuk félbe őket hosszukban, és sózzuk be kb. 10 percre (így a padlizsán elveszti keserű ízét).
  2. Leöblítjük vízzel a padlizsánokat, egy hőálló tálba egymás mellé helyezzük, és kb. 200°C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve süssük kb. 20-30 percig, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Villával szurkáljuk meg, és ellenőrizzük, mikor van kész.
  3. Eközben a vöröshagymát megpucoljuk, finomra felaprítjuk, és kis olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a felaprított paprikát.
  4. Ha a hús megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paradicsomsűrítményt, fűszerezzük ízlés szerint. Időnként megkeverve kb. fél óra alatt készre főzzük. Ha levettük a tűzről, a finomra felvágott petrezselymet hozzákavarjuk a darált húsos töltelékhez.
  5. Ha a padlizsánok készen vannak, kivesszük a sütőből (a sütőt még nem kapcsoljuk ki), egy kanállal óvatosan kikaparjuk a belsejüket (vigyázzunk, nehogy átszakítsuk a padlizsán héját), és egy kicsit hűlni hagyjuk.
  6. Végül beletöltjük a kész darált húst, vékony cikkekre vágott paprikával, paradicsommal díszítjük, és visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre, hogy kicsit összesüljön.
  7. Melegen tálaljuk. Bulgurral vagy fokhagymás joghurtos öntettel is tálalhatjuk, de önmagában is megállja a helyét. Nekem ez az egyik kedvenc török padlizsános ételem.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 279
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 62
  • Össznézettség: 30764
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A karnıyarık török szó eredetileg "felvágott hasat" jelent. Egész Törökországban közkedvelt ételnek számít, ahogyan maga a padlizsán is. Legalább 100 féle különböző török recept létezik a padlizsán felhasználására. A hozzávalók és a készítési mód alapján nagy valószínűséggel Törökország délkeleti-keleti részéről származik ez a recept. A töltelék vöröshagymával, fokhagymával, borssal, paradicsommal, friss petrezselyemmel és darált hússal (eredetileg bárányhússal) készül.  A karnıyarık egyik ismert változata az imam bayaldı, annyi különbséggel, hogy az utóbbiban nem található hús és azt hideg előételként, meze-ként tálalják, míg a karnıyarık -ot alapvetően melegen.

Hozzávalók

A padlizsánhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?