r
Nosalty Logó

Török güvecs

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
klaukara
Török güvecs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 522 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1041 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 53 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    26 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    788.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    406 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    784.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    691 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    3588 micro
  • Lut-zea
    2557 micro
Összesen 522 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    51.7 g

Zsír

  • Összesen
    52 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1577.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    812 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1569.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    312 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    241 micro
  • Kolin:
    207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    123 micro
  • β-karotin
    1383 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    7175 micro
  • Lut-zea
    5115 micro
Összesen 1041 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    348 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 53 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket és a húst közel azonos méretű, nagyobb kockákra vágjuk (össze fognak sülni).
  2. A güvecset (fedeles agyagedény) jó alaposan kivajazzuk.
  3. A sűrített paradicsomot elkeverjük a pohár vízben, vagy alaplében.
  4. Először a húst a güvecs aljára helyezzük.
  5. A hús után a zöldségek következnek, rétegesen. Minden egyes réteget sózunk, borsozunk, és megszórjuk kakukkfűvel.
  6. A sűrített paradicsomos vizet a borral együtt a zöldségekre öntjük, majd a vajat is kisebb kockákra vágra a zöldségek tetején elrendezzük.
  7. A güvecsre rátesszük a tetejét, esetleg fóliával (is) befedjük és200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra állítva további 80 percenkeresztül sütjük anélkül, hogy a tetőt felemelnénk.
  8. Az elkészült güvecset petrezselyemzölddel díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 9180
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 11.

Ajánló

Egy másik variációja, amikor nagy lángon először a tűzhelyen a güvecsben megpirítjuk a húst, majd vele együtt a hagymát, kicsit a zöldségeket, teszünk bele 1 ek. sűrített paradicsomot majd a többi zöldséget és így főzzük egy órán keresztül a tűzhelyen a saját levében, fedővel természetesen. Majd ezután teszünk rá fóliát. a güvecs tetejét és forró sütőben további 45 percet főzzük, ezután levesszük a tetejét és további 15 percig főzzük, hogy kicsit piruljanak a hozzávalók.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
klaukara 27 recept

A güvecs eredetileg török étel, a szerbeknél készített gyuvecs is a törökök hatására jutott el arra a vidékre. Nálunk, Törökországban millió változata létezik: lehet csak zöldségekkel készíteni, tenger gyümölcseivel és egyszerre többféle hússal is. Mi azért is szeretjük, mert nagyon egyszerű és változatos. Az edényt is és a benne készült ételt is güvecsnek hívják. Lehet az alapanyagokat egyszemélyes güvecsekbe tölteni, majd ha kész, egy tányérra borítva tálalni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!