Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta Balázstelkéről szeretettel

Töltött káposzta Balázstelkéről szeretettel
Töltött káposzta Balázstelkéről szeretettel
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig kellő alázattal viszonyulok az olyan étkekhez, melyeknek hagyománya van. Ilyen, vitathatatlanul, a töltött káposzta. Esetében, úgy vélem, nincs helye kísérletezgetéseknek, újítgatásoknak, hanem úgy kell elkészíteni, ahogy szüleink, nagyszüleink tették. Mindenkinek úgy, ahogy elleste.
Eképpen tudjuk megőrizni annak... ami... 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Lehetőleg házi körülmények között nevelt sertés húsából készítsük.

A maradék töltelékből, tojás hozzáadásával, finom húsgombócleves főzhető. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alapanyagok előkészítése: a káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, a nagyobb leveleket kettévágjuk. A káposztafej belsejét felcsíkozzuk. A sertéslapockát 8-as lyukú darálón ledaráljuk. A csülköt a csontról levágjuk, majd ujjnyi darabokra vágjuk (haránt) . A szalonnát kicsi darabokra vágjuk, kiolvasztjuk, majd habozókanállal zsírjából kiszedjük. Az apróra vágott vöröshagymát a szalonna zsírjában megdinszteljük, lehűtjük.
  2. Töltelék: a darált húst, a sült szalonnát, dinsztelt hagymát, rizst, sót, borsot, borsikafüvet addig keverjük, amíg egy homogén keveréket kapunk. A leveleket a töltelékkel megtöltjük. Az egész leveleket a töltelékkel feltekerjük, és a végeket benyomkodjuk. A fél leveleket tölcsér alakban, a képen látható módon tölthetjük meg.
  3. 10-12 literes fazékba (agyagedénybe vagy öntöttvas üstbe - esetemben ez utóbbi) a következőképpen helyezzük: egy sor apró káposzta (káposztacsík), 8-10 db csülök, 14-16 töltött káposzta, majd ugyanezt 2-szer, 3-szor megismételjük. A hozzávalókból 60-70 töltött káposzta lesz.
  4. Felöntjük vízzel (ha nem túl sós a káposztalé, önthetünk hozzá fél liternyit ebből is), a töltelékek tetejére egy lapostányért helyezünk, erre pedig egy legalább literes vízzel teli bögrét, hogy lenyomjuk.
  5. Lassú tűzön 5-6 órán keresztül főzzük. Házi tejföllel, házi kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 856
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gourmand

Mióta szakács: 2015.02.01.
34 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

káposzta töltve

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

931
savanyú káposzta 2 kg
sertéslapocka 1.5 kg
füstölt szalonna 0.5 kg
füstölt sertéscsülök 1 kg
vöröshagyma 3 nagy db
rizs 0.5 kg
3 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
borsikafű 3 teáskanál
víz 3 l