Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta Márti konyhájából

Töltött káposzta Márti konyhájából
Töltött káposzta Márti konyhájából
270 perc / előkészület: 90 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tradicionális karácsony-újév idején készített ételeink egyike. A recept házi savanyítású, nem "vad savanyú" káposztából készült. Ez bár időigényes, de megéri. Ha vásároljuk a káposztát, ajánlatos kicsit átmosni. (Persze mindez ízlés kérdése . . .) Lévén nem kerül gyakran asztalra, ilyenkor több adagot főzök, a hideg kamrában ilyenkor egy hétig is eláll.

hozzávalók / 7 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát ízlés szerinti mangalicazsíron, a fűszerekkel együtt (bors, boróka, gyömbér, erős paprika, kapor) megpároljuk ca. 1 liter vízzel. Ezt pótoljuk szükség esetén, ha nagyon elfőtt volna. Ajánlatos egy db füstölt szalonnabőrt ízesítő gyanánt hozzáadni.
  2. Mialatt párolódik a káposzta, elkészítjük a tölteléket. A felkockázott szalonna zsírjában megpároljuk az apróra vágott hagymát és paprikát.
  3. A rizst külön pároljuk (ne főzzük szét!). Várjuk meg, míg minden kihűlt, ekkor keverjük össze a hússal, adjuk hozzá a tojásokat, a fokhagymát, sózzuk-borsozzuk.
  4. Dolgozzuk össze homogén masszává. Töltsük meg vele a káposztaleveleket.
  5. A megfőtt káposztát tegyük át egy jó nagy fazékba, erre helyezzük rá óvatosan a megtöltött leveleket, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje őket, tegyünk a tetejére 1-2 szál kaprot, és nagyon lassú tűzön pároljuk puhára a töltelékeket. (Ellenőrizzünk egyet kb. egy óra elteltével).
  6. A készre főtt töltelékeket szedjük tálba, és a káposztát rántsuk be ízlés szerinti sűrűségűre. Rétegesen rakjuk meg a töltelékekkel. A fazekat helyezzük sütőbe, tálalásig így tartsuk melegen (100-150 fok). Közben a felső töltelékek szépen megpirulnak.
  7. Tálaláskor adjunk mellé tejfölt, vágott kaprot, csípős paprikát. Megszórhatjuk egy kis tárkonnyal is - azért utólag, mert ez nem mindenki kedvence. Bár nem karbonadlit, de hirtelensült tarját is készítettem melléje az első tálaláskor.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 609
elküldve: 0
receptkönyvben: 2
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött káposzta, mangalicatarjás töltött káposzta, savanyított káposztás húsgombóc

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

542
mangalica tarja 1 kg
mangalica szalonna 10 dkg
vöröshagyma 10 dkg
paprika 1 db
fokhagyma 1 gerezd
tojás 2 db
basmati rizs 15 dkg
fekete bors 0 ízlés szerint
káposztalevél 14 db
savanyú káposzta 2 kg
kapor 1 csokor
gyömbér 1 cm
fekete bors 0 ízlés szerint
borókabogyó 0 ízlés szerint
cseresznyepaprika 1 közepes db
0 ízlés szerint
víz 3 l