Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött gombafejek Mártitól

Töltött gombafejek Mártitól
Töltött gombafejek Mártitól
45 perc / előkészület: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szép, friss, nagy kalapos csiperke maradt hátra egy másik étekhez történt felhasználás után. Örömmel "bevállaltam", hogy valamit kreálok belőle magamnak, nehogy kárba vesszen a szép, friss gomba. Az jutott eszembe, hogy kipróbálom egy leveles tészta-pasztéta töltelékkel. Fokhagymás, petrezselymes krumplipürét készítettem köretnek. Úgy történt, hogy az improvizált mennyiségű besameles töltelékből megint csak megmaradt egy feldolgozásra alkalmas kis adag... Ebből holnap sok reszelt sajttal megszórt melegszendvicset csinálok reggelire... Amit szintén ajánlok, a recept mar adott!

hozzávalók / 1 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nagyméretű, barna héjas csiperkéből kitörjük a vastag szárakat, majd a kalapokat langyos víz alatt kézzel ledörzsöljük. A szárakat szintén megmossuk. Úgy a kalapokat, mint a szárakat alaposan leitatjuk.
  2. A vajat és az olívaolajat felhevítjük, és a gombafejeket fedő alatt addig dinszteljük, amíg a gomba levet nem ereszt. Ekkor fedő nélkül pirítjuk röviden, amíg a lé el nem párolgott. Tányérra szedjük.
  3. Az időközben felaprított gombaszárakat a visszamaradt kevés zsiradékban pár perc alatt szintén megpirítjuk.
  4. A felmelegített vajjal-liszttel-tejjel besamelt készítünk, hozzáadjuk a pirított gombaszárakat, a petrezselymet, a frissen reszelt parmezánt, sózzuk-borsozzuk, simára keverjük. A plattniról félrehúzzuk a szószos kislábast, kicsit hagyjuk hűlni, ekkor hozzáadunk 2-3 ek sherryt.
  5. A gombafejekbe töltjük a masszát, és olajjal enyhén kikent, lapos jénai tálba fektetjük őket. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ekkor még kevés nagyobbra vágott sajttal megszórjuk, és forrón tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x20x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 627
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
adag: 1 főre
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gomba besameles parmezános töltelékkel, gombafejek töltve, sajtos töltelékkel töltött gomba

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-08-18 17:50

Szia Márti, tényleg egyre több a bizonyíték a hasonló ízlésünkre :) Különösen az tetszik a receptedben, hogy a gombát megpirítod a sütés előtt (ezt nem mindenki szokta, és soha nem tetszett az ilyen ételeknél, ha a saját levében nagyon elázott a gomba). Köszi az ötletért! Üdv, Zilka

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2013-08-19 17:52

Kedves Zilka, en is ugy erzem, hogy erdemes egymas receptjeit nezegetni, mert szerintem is hasonlo az izlesünk! Igen, a gombat azert piritom meg, mert (plane kalappal lefele) kijön belöle a nedvesseg (en sem szeretem, ha elazik...). Igy nem kell a sütöben sokaig "aszalni", csak eppen addig, amig az ilyen-olyan töltelek megpirul. (meg egy tipp: ha gombalevest fözök, en akkor is megpiritom vajon, petrezselyemmel, pici fokhagymaval a felszeletelt gombat: sokkal aromasabb!)

Különben: a cukkinis receptedet e hetre mar beterveztem!:)

Üdv.: Marti

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-08-22 22:02

Igen, én is mindig megpirítom a levesfőzéskor, anélkül szinte nem is lenne íze :)) üdv, Zilka

571
gomba 4 nagy db
vaj 1 ek
olívaolaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tej 1 dl
parmezán sajt 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sherry 2 ek
fokhagyma 1 gerezd
petrezselyem 1 ek