r
Nosalty Logó

Töltött gombafejek Mártitól

Marti48
Töltött gombafejek Mártitól
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

571
Kalória
28.3g
Fehérje
26.8g
Szénhidrátok
37.1g
Zsír
181.4g
Víz
73.4g
Koleszterin
2.2g
Rost
10.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 571 kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 571 kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1993 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    521 mg
  • Nátrium
    665 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    181.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    212 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 571 kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1993 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    521 mg
  • Nátrium
    665 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    181.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    212 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 571 kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    528.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    193 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    176 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 152 kcal

Elkészítés

  1. A nagyméretű, barna héjas csiperkéből kitörjük a vastag szárakat, majd a kalapokat langyos víz alatt kézzel ledörzsöljük. A szárakat szintén megmossuk. Úgy a kalapokat, mint a szárakat alaposan leitatjuk.
  2. A vajat és az olívaolajat felhevítjük, és a gombafejeket fedőalatt addig dinszteljük, amíg a gomba levet nem ereszt. Ekkor fedőnélkül pirítjuk röviden, amíg a léel nem párolgott. Tányérra szedjük.
  3. Az időközben felaprított gombaszárakat a visszamaradt kevés zsiradékban pár perc alatt szintén megpirítjuk.
  4. A felmelegített vajjal-liszttel-tejjel besamelt készítünk, hozzáadjuk a pirított gombaszárakat, a petrezselymet, a frissen reszelt parmezánt, sózzuk-borsozzuk, simára keverjük. A plattniról félrehúzzuk a szószos kislábast, kicsit hagyjuk hűlni, ekkor hozzáadunk 2-3 ek sherryt.
  5. A gombafejekbe töltjük a masszát, és olajjal enyhén kikent, lapos jénai tálba fektetjük őket. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ekkor még kevésnagyobbra vágott sajttal megszórjuk, és forrón tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x20x2

Nagyon szép, friss, nagy kalapos csiperke maradt hátra egy másik étekhez történt felhasználás után. Örömmel "bevállaltam", hogy valamit kreálok belőle magamnak, nehogy kárba vesszen a szép, friss gomba. Az jutott eszembe, hogy kipróbálom egy leveles tészta-pasztéta töltelékkel. Fokhagymás, petrezselymes krumplipürét készítettem köretnek. Úgy történt, hogy az improvizált mennyiségű besameles töltelékből megint csak megmaradt egy feldolgozásra alkalmas kis adag... Ebből holnap sok reszelt sajttal megszórt melegszendvicset csinálok reggelire... Amit szintén ajánlok, a recept mar adott!

További receptek

Címlapról ajánljuk

A dubaji csoki után most a vattacukros Angel Hair hódít...

Ezt nem láttuk jönni. Már hosszú hónapok óta tart a dubajicsoki-őrület, és úgy tűnt egyhamar nem is fog alábbhagyni a lelkesedés iránta. Most azonban új kihívó tűnt fel a láthatáron. Az Angel Hair, azaz angyalhaj csokoládé meghökkentő külsejével borzolja a kedélyeket.

6 alapanyag, amit nem szabadna mogyoróvajjal párosítani

Manapság már itthon is egyre népszerűbb alapanyag a mogyoróvaj, amit általában zabkásába teszünk vagy dzsemmel szendvicset készítünk belőle. De nem minden párosítás ennyire szerencsés: mutatjuk, mivel nem érdemes kombinálni, hogy ne térjünk le a harmonikus ízek útjáról.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...