Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökfőzelék dínóval

Tökfőzelék dínóval
Tökfőzelék dínóval
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy sláger nálunk a tökfőzelék, nyáron friss, télen fagyasztott tökből. A gyerekek dinoszaurusszal szeretik, nekünk jobban bejön a maradék pörkölt feltétként. Azért néha megengedhetünk magunknak egy kis dinoszauruszos kilengést. :)

hozzávalók / 4 adag

  • kb. 1 kg gyalult tök
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 4 dl víz
  • 4 dl tej (legjobb a házi tej)
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek liszt
  • fűszerpaprika
  • 2 ek 10%-os ecet
  • fél cs dinoszaurusz
  • olaj a sütéshez

ajánlat

Dinoszaurusz helyett más feltéttel is elkészíthető, pl. fasírt, pörkölt, rántott párizsi - ez utóbbi a menza verzió. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyalult tököt a vízzel és a tejjel feltesszük főni, kb. 5 perc forralás elég neki.
  2. Belevágjuk a kaprot, megsózzuk.
  3. Közben elkészítjük a rántást: fél dl olajon (én hidegen sajtolt étolajat használok, nagyon finom ízt ad az ételnek), világos zsemle színűre pirítjuk a lisztet, ami nálam fehér tönköly.
  4. Majd levesszük a tűzről, ha már nem forr, beletesszük ízlés szerint a fűszerpaprikát, elkeverjük, és felöntjük hideg vízzel.
  5. A kész rántást a forrásban lévő tökhöz adjuk, beforraljuk, ha egy kicsit sűrűbbre szeretnénk, akkor fél deci tejben csomómentesre kevert 1 kiskanál liszttel még be is habarhatjuk. Nekem a rántás elég szokott lenni, de ez lisztfüggő is, a tönköllyel remekül lehet sűríteni.
  6. Megkóstoljuk, ha szükséges, akkor utánasózunk, a savanyúságát ecettel beállítjuk: nekem ehhez a mennyiséghez 2 evőkanál 10%-os ecet dukál, de ez ízlés dolga.
  7. Kisütjük a dinoszauruszokat a gyermekek örömére.
  8. Jó ízűen elfogyasztjuk ezt a remek nyári vacsorát. :)
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 685
elküldve: 1
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Annamo

Mióta szakács: 2012.06.11.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

ecetes tökfőzelék, főzelék gyalult tökből, tökfőzelék fasírttal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!