Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy tepsi rétes

Egy tepsi rétes
Egy tepsi rétes
115 perc / előkészület: 90 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "bolti" rétesek egy részét nem tolerálja jól a szervezetem, pedig nagyon szeretem. Így az elsők között ezt készítettem el magamnak itthon. Az édes réteseket szeretem, most készítettem először káposztásat.

hozzávalók / 8 adag

Túrós töltelék elkészítése

Meggyes töltelék elkészítése

Káposztás töltelék elkészítése

Töltés és sütés

Szólj hozzá!

elkészítés

Túrós töltelék elkészítése

  1. A mazsolát meleg vízbe beáztatjuk legalább fél órára, ha ezzel indítunk, készen lesz, amikor kell.
  2. A túrót letörjük, és összekeverjük a többi résztvevővel. Ha nedves-zsíros a túró, kevesebb tejföl kell bele, ha szárazabb, több. Ha túl lágy lett a massza, búzadarával vagy/és darált keksszel javíthatunk rajta.
  3. Kettéválasztjuk: egyik fele a sima túrós, a másik a mazsolás-túrós lesz.

Meggyes töltelék elkészítése

  1. A magozott meggyet lecsepegtetjük, 1 ek cukorral átforgatjuk. ~20 percre állni hagyjuk. Levet enged, amit lecsepegtetünk.
  2. 1 ek darált keksszel, 1 csipet sóval és ízlés szerint újabb 1 ek kristálycukorral lazán átforgatjuk.

Káposztás töltelék elkészítése

  1. A káposztát lereszeljük, bátran lesózzuk (2-3 tk), összeforgatjuk, 10-20 percre állni hagyjuk, hogy levét engedje.
  2. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és közepes lángon a zsíron v. olajon pirítani kezdjük.
  3. Ha üveges a hagyma (~4-7 perc), hozzáadjuk az előzőleg kinyomkodott, levétől megszabadított káposztát. Alacsony lángon, ritka kevergetés mellett 1 tk só hozzáadásával pirítani kezdjük. Ha átforrósodott, s levét tovább engedi, szükség esetén kevés vizet öntünk alá, és lefedve, alacsony lángon, legalább 30 percig pároljuk.
  4. Ha teljesen átpuhult, fedőt levéve, 2 ek nyír- barna vagy sima cukorral és ízlés szerint sok vagy kevés borssal meghintve tovább készítjük. A cukor pár perc alatt karamellizálódik, ekkor kész; félretesszük hűlni.
  5. Ezalatt a mazsolák megpuhultak; lecsepegtetjük, és a 1/2 adag túrós masszához keverjük a rum v. rumaroma kíséretében.

Töltés és sütés

  1. Előkészítjük a sütőt, a tepsibe sütőpapírt teszünk, tiszta konyharuhát megnedvesítünk, ~1 dl étolajat porciózunk ki.
  2. A réteslapokat csak az utolsó percben vesszük ki a hűtőből és bontjuk ki: mivel leheletvékony, nagyon gyorsan szárad és melegszik, amitől törni-repedni fog, s nehéz lenne vele dolgozni.
  3. 1 rétes tekercshez 3-4, esetleg 5 lap kell. Én általában 2 db 6 laposat szoktam venni, de létezik 5-6-8-9-12-15-18 lapos portéka is. A csurgói kicsit nagyobb, mint a többi, és éppen illeszkedik a tepsimhez a mérete.
  4. A réteslapokat óvatosan, lassan, egyenként a kiterített nedves konyharuhára fektetjük. Szilikonos vagy más finom ecsetet használunk, s óvatosan, lassan, lazán megkenjük az első és a második lapot. A harmadik lapra óvatosan, lazán, lassan szétterítjük a tölteléket (célszerű az ekkor még langyos káposztát a végére hagyni), a szélektől 2-2 cm távolságot hagyva. A konyharuha segítségével óvatos emelésekkel félkörönként feltekerjük a rétest. Útközben lehet óvatosan elegyengetni a tölteléket, de vigyázat: a tészta nagyon könnyen szakad! A végén mindig alul legyen a lap vége. Széleit aláhajtjuk, két kézzel óvatosan alányúlva a sütőpapíros tepsire helyezzük. Még háromszor ismételjük: 1 túrós, 1 túrós-mazsolás, 1 meggyes, 1 káposztás rétesünk lesz.
  5. A kész réteseket óvatosan étolajjal átkenjük. Az előmelegített sütő középső részében, 170-180 fokon, 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha szükséges, félidőben újra átkenjük étolajjal vagy kevés vízzel. A légkeverés nem ajánlott, mert anélkül is könnyen/gyorsan kiszáradnak a felső lapok.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 947
elküldve: 2
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: rétes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

1 tepsi rétes /káposztás, meggyes, túrós, túrós-mazsolás/, káposztás rétes, mazsolás-túros rétes, meggyes rétes

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

490
tehéntúró 50 dkg
cukor 2 ek
tejföl 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 5 dkg
rum 10 ml
1 csipet
meggybefőtt 30 dkg
cukor 2 ek
háztartási keksz 5 dkg
1 csipet
káposzta 1 közepes db
cukor 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
sertészsír 1 ek
fekete bors 3 csipet
0 ízlés szerint
réteslap 12 db
napraforgó olaj 1 dl