Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-grízes rétes

Meggyes-grízes rétes
Meggyes-grízes rétes
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám régen mindig ilyen rétest készített nekünk. Igaz, ő a saját maga nyújtotta réteslapból sütötte, és horvát rétesnek hívta. A túrós, a mákos és az almás rétes mellett ez a változat is mindig ott szerepelt a családi "rétes top5" -ben. :)
Én ma már csak a bolti réteslapból készítem el, de szerintem így is nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Meggy helyett cseresznyével is elkészíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a tölteléket.
  2. A tejfölt keverőtálba borítjuk, majd a tejfölös pohárral mérjük ki a többi hozzávalót, és a magozott meggy kivételével az összeset a tejfölhöz keverjük (étolaj, cukor, búzadara, tojás, vaníliás cukor, sütőpor, és egy kevés a meggybefőtt levéből). A magozott meggyet szűrőkanálba tesszük, és lecsepegtetjük.
  3. A tejfölös-búzadarás keveréket állni hagyjuk 20-30 percig, hogy a búzadara szemek megszívhassák magukat. Ezután a réteslapokat duplán fogva tiszta konyharuhára terítjük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd rákanalazzuk a töltelék egyharmad részét. Megszórjuk magozott meggyekkel, majd a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük.
  4. Kivajazott tepsire tesszük a tekercset, majd a többi réteslapot is hasonló módon megtöltjük. Amikor az összes tekercsünk kész (nekem 3 ilyen tekercsem lesz egy 6 lapos réteslap csomagból), a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
  5. Tálaláskor a tetejét meghintjük porcukorral.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 150 426
elküldve: 57
receptkönyvben: 1 367
elkészítve: 75/96
Facebookon megjelent: 2

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

horvát rétes, grízes rétes, rétes búzadarás és meggyes töltelékkel

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pinki76
Pinki76 Mon, 2015-07-06 11:27

Elkészítettem és fantasztikus lett. Annyiban viszont másképpen csináltam, hogy a tésztája leveles tészta. Egy csomagból 4 rúd lett és a tölteléknek a sűrűjét raktam bele, így nem folyik ki.

Dittty
Dittty Sun, 2015-05-31 17:29

Megcsináltam. Kicsit több cserkó, kevesebb töltelék. Feltekertem, kicsit kifolyt, de pompás lett! Maradt benne bőven töltelék! Köszi!

Bubu46
Bubu46 Thu, 2014-05-29 06:31

Nekiláttam...Egyelőre naaaagyon folyós,de hagyom még egy kicsit állni.A kép nagyon csábító-majd meglátjuk-beszámolok az eredményről.
Bizony ez kifolyt és nekem nagyon nem jött be az íze sem,de hát ízlések és pofonok...

gyevi.mami
gyevi.mami Sat, 2014-12-06 14:53

Én a darát mindig meg szoktam főzni, Úgy mint tejbedarát. Azt ízesitem és ráteszem a réteslapokra tetejére a meggyeket.

amina69
amina69 Sat, 2014-03-22 10:02

Nekem is kifolyt az összes töltelék, pedig amikor megtöltöttem nem volt híg! :( Mi lehetett a baj?? Előre is köszönöm a választ!

miramax
miramax Sun, 2014-02-16 12:46

Nagyon finom lett, de nekem egy kicsit sok lett a grízes töltelék és kevés a meggye. Legközelebbb több meggyet teszek bele, akkor tökéletes lesz. Köszönöm a receptet!

Luxyné
Luxyné Sun, 2013-12-01 15:19

Isteni ez a rétes,én mindig feltekerve sütöm és még sosem folyt ki a töltelék.Nagyon szeretjük.

evacili
evacili Thu, 2012-10-11 14:34

Elkészítettem, eszméletlenül finom!!! Csak így fogok ezután meggyes rétest csinálni. Volt ideje a gríznek megduzzadni és így, - alsó-felső réteslappal- nem folyott ki. Szerintem feltekerve sem folyna ki,mert kellően megdagadt a gríz, de majd úgy is kipróbálom. Köszi a receptet. Egy tányér jó leves után a család kedvence lett. Üdv: Cili

iceflower
iceflower / iceflower Wed, 2012-10-17 09:10

Szia Cili!
Örülök, hogy jól sikerült a rétesed. Kipróbálhatod a tekerést is, szerintem sem tud kifolyni belőle.
További jó sütögetést!
Üdv: Timi

evacili
evacili Wed, 2012-10-10 21:18

A hűtőmben van egy csomag réteslap, ami a héten sütésre vár. Nagyon tetszik a recept, emellett döntöttem. Olvasva a hozzászólásokat, lefekvés előtt fogom bekeverni és reggel sütni, alul felül réteslappal. Így szoktam a túrós rétest is készíteni, mert nekem az mindig kifolyik. Az eredménnyel jelentkezni fogok.Cili

viki82
viki82 Fri, 2012-06-08 23:57

Fantasztikusan finom, raadasul egyszeru elkesziteni. Oriasi sikert arattam vele a nagy csaladban. Koszonom a receptet! :)

lenartandi
lenartandi Thu, 2012-06-07 15:35

Megsütöttem és azt az ízt kaptam, amire vágytam! Isteni lett, máskor is elkészítem! Köszi!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-06-06 08:04

Kedves Iceflower!
Nagyon jónak tűnik a recept, de olvasva a hozzászólásokat, nem fogok tekercseket készíteni, hanem alul- felül réteslap, közéje a töltelék és majd, ha kihűl szeletelem. Gondolom, hogy így is jó lesz. Üdvözlettel:Piroska

tinci30
tinci30 Tue, 2012-06-05 16:55

Egy nagyi receptet már csak tiszeletből is ki akarok próbálni...egyébként hetek óta szó szerint utazok a nagyis receptekre....régi öreganyáink még tudtak igazán finomat csinálni
köszi a receptet
elmentettem és i is fogom próbálni:)

lasvegas7
lasvegas7 Thu, 2013-09-19 17:58

Kedves Tinci! Az biztos h még mai nap is jobban főznek öreganyáink,mint mi mai fiatalok(már nagyon elvárosiasodtunk),de akkoriban az is igaz h az alapanyag is sokkal másabb volt! azért volt az ételeknek is jobb íze. Ma már mindent hamisítanak,még a burgonyát is. A minap sütöttem krumplit,mert már úgy megkívántam,és teljesen más íze volt,mint a boltinak vagy a piacinak,mert én a kertemből szedtem. Szóval az a lényeg h a liszt sem ugyanolyan már mint volt anno! Mindenki meg akar gazdagodni,bármi áron,nem számít már az embernek az egészsége sem.Én bolti réteslapot sem használok,mert egyrészt drága is( 1000Ft/kg) a 8 laposnak,itthon sokkal olcsóbban kijövök belőle,másrészt még élmény is egy ilyet megcsinálni,annak aki szeret sütni,és van is ideje. De persze az idő pénz,az emberek meg fáradtak. 22 éves vagyok amúgy. Csak azért írom le mert a hozzám hasonló mai fiatalok már nem így gondolkodnak. A nagyanyáink sem szaladtak a boltba ha főzni akartak,nekik minden adott volt. de persze még egyszer hangsúlyozom,ma már az ember nem ér rá otthon tölteni az időt hogy a családjával legyen,mert csak dolgozunk,mint az állatok.na bocsi a hosszú szövegért! :) A tölteléket kipróbálom. Tuti laktató lehet. :)

yolika
Yolika / yolika Tue, 2012-06-05 16:22

Szia!

Nem lett rossz, de nekem a tészta valamiért nem akart átsülni és a töltelék is kissé nyers maradt. Azért persze elfogyott! :)

andika3
andika3 Sat, 2012-04-14 15:37

Szia! Eddig is készítettem meggyesrétest, de időközben új családtaggal bővültünk (nevezetesen Zsuzsival, a kis menyemmel), aki kérte, hogy grízes meggyest csináljak, mert ő úgy szereti. Egy anyós nem akar rosszat a menyének, hát keresgéltem és úgy döntöttem, hogy ezt a receptet próbálom ki. Annyira finom lett, meg is lettem dícsérve ( "ez finomabb, mint amit eddig ettem"), hogy ezután csak így fogom készíteni. Köszönöm a receptet!

iceflower
iceflower / iceflower Sun, 2012-04-15 21:25

Szia Andika!
Nagyon örülök a sikerednek! Ezután már adott a következő lépés: a kis menyed is meg kell tanulja, hogyan készül ez a rétes... :))

kodelka
kodelka Fri, 2011-08-12 18:23

Kedves Iceflower!
Ne érts félre, a süti marha jó lett!! Mindenkinek nagyon ízlett.
Én így is egy órát hagytam "pihenni" a búzadarát,hogy jól megszívhassa magát de még így is folyós volt.
De nem hagytam, hogy kifogjon rajtam.... Beletöltöttem a tésztába... :-)))
Őszintén szólva ha mindig ilyen folyós lesz a tölteléke
- ami persze sütés közben nekem is megszilárdult -
akkor is rendszeresen el fogom készíteni a sütidet,mert ISTENI FINOM!!!

iceflower
iceflower / iceflower Fri, 2011-08-19 09:55

Kedves Kodelka!
Nem értettelek félre, nincs is itt semmi probléma. Örülök, hogy ennyire ízlik a süti, és készítsd el még nagyon sokszor! :)

Timi

iceflower
iceflower / iceflower Fri, 2011-08-12 11:25

Kedves Kodelka!
Nekem nem szokott folyós lenni a töltelék, talán próbáld egy kicsivel több ideig állni hagyni, hogy a búzadara jobban megszívja magát. De persze azzal is segíthetsz a problémán, ha többet teszel hozzá a búzadarából.
Remélem, legközelebb jobban sikerül.
Timi

kodelka
kodelka Tue, 2011-08-09 22:09

Szia!
Én is elkészítettem és nagyon finom lett!
Igaz nekem kissé folyós ez a töltelék és a színe is elég sápadtra sikerült.
Ezért mikor legközelebb csinálok ilyen fini sütit nem fogok spórolni a meggylével és persze ezzel párhuzamban több búzadarát is fogok tenni bele.
De mindent egybevetve igazán remek kis süti! :))

Bundi Katalin
Bundi Katalin Fri, 2011-05-27 16:02

 Szia! Ma készítettem el a süteményt és mindenki örömmel gratulált hozzá! Neked szeretném megköszönni ezt a finom sütit! Üdv: KATI

iceflower
iceflower / iceflower Mon, 2011-04-04 21:32

Szia! Másfél pohár búzadara szerepel a receptben. Inkább átjavítom, mert ahogy a hozzávalóknál szerepel, az nem teljesen egyértelmű. Jó sütögetést! :)
Üdv: Timi

o.r.s.i.k.a
o.r.s.i.k.a Mon, 2011-04-04 07:17

Sziasztok, csak annyi lenne a kérdésem, hogy 1/2 pohár búzadara kell bele vagy 1 és 1/2 pohár?? Köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-11 18:01

Sziasztok!most sül sütőben ez a rétes és komolyan mondom mindjárt sírok..soha nem sikerül egy rétes sem.állandóan kifolyik,kilyukad stb..most megint kifolyt és a töltelék már lassan megég de a tészta még nem is pirul..pedig olyan guszta és a párom is úgy szereti.segítsetek mit csinálok rosszul?!nektek is híg volt a töltelék?Köszönöm

Bubiréka
Erika / Bubiréka Fri, 2010-10-29 16:52

Kedves Iceflower!
Tegnap rátaláltam erre a receptre és ma megsütöttem. Ez valami fennséges, igaz én cseresznyével készítettem de nagyon nagy sikere lett. Köszönet a receptért.
Üdv: Erika
:

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-28 16:23

Jaj! Majdnem elfelejtettem megkérdezni,hogy fagyasztott meggy jó-e hozzá?Nekem rengeteg van itthon és ha nem muszáj,nem vennék befőttet.Köszi!

iceflower
iceflower / iceflower Thu, 2010-10-28 17:11

Szia Jolci!
Persze, nagyon jó hozzá a fagyasztott meggy is.
Remélem, a vendégeidnek is ízleni fog! Sok sikert!
Üdv: Timi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-28 16:19

Szuper!!! Most hétvégén ez lesz a vendégváró.

919
tejföl 150 g
napraforgó olaj 0.5 dl
cukor 1 bögre
búzadara 1.5 bögre
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 csomag
meggybefőtt 35 dkg
réteslap 1 csomag
vaj 2 ek
porcukor 1 ek