r
Nosalty Logó

Tavaszi tejleves

NS
Tavaszi tejleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A nokedlihez

410
Kalória
18.3g
Fehérje
50.6g
Szénhidrát
12.6g
Zsír
225.2g
Víz
90g
Koleszterin
8.4g
Élelmi rost
19.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A nokedlihez

Összesen 410 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A nokedlihez

Összesen 1641 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A nokedlihez

Összesen 72 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1254.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    597 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    225.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    365 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1254 micro
  • β-karotin
    3290 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2076 micro
Összesen 410 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.4 g

Zsír

  • Összesen
    50.5 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5016.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    1454 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    874 mg
  • Nátrium
    2387 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    202.4 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    901 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1459 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    202 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    389 micro
  • Kolin:
    412 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    5014 micro
  • β-karotin
    13161 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    8303 micro
Összesen 1641 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    40.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    224 micro
  • β-karotin
    587 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    370 micro
Összesen 72 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. Minden zöldséget megpucolunk, megtisztítunk. A karalábét, a répát, a fehérrépát, a zellert kis - kb. egyforma - kockákra vágjuk.
  2. A vöröshagymát apróra szeljük, és olajon megdinszteljük, majd beleszórjuk a zöldségeket (a borsót is).
  3. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Majd beledobjuk a leveskockát, és puhára pároljuk fedő alatt. Néha megkeverjük, és pótoljuk a vizet, ha szükséges. A fűszerezést nyugodtan el lehet túlozni, egy elég erős, domináns ízű, koncentrátuszerű levesalapot kell kapjunk.
  4. Amikor már majdnem kész, beleszórjuk a finomra vágott fokhagymát is. Amikorra megpuhul, már csak kevés lé kell, hogy alatta maradjon, és intenzív sárga színe kell, hogy legyen az ételnek.Tartsuk melegen!
  5. Közben sós vizet teszünk fel főni a nokedlinek, és előkészítjük a tésztát is. A villával felvert tojásokhoz egy pohár vizet öntünk, és annyi lisztet adunk, hogy ne tapadjon a tészta az edény falához. Nokedliszaggatóval a már forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, átmossuk vízzel, hogy ne tapadjon össze. (Én még kevés olajat is szoktam közé keverni, hogy biztos szétváljanak a nokedlidarabok.)
  6. A tálalásnál a tányérokba 4-5 evőkanálnyi zöldséget és 2-3 kanálnyi nokedlit teszünk forrón, és felöntjük házi tejjel vagy amilyen van. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p

Egészséges, kiadós étel. A receptet anyósomtól láttam. Ők alföldiek, és mindent tejjel vagy tejföllel készítenek. De tényleg mindent. A családom nagyon szereti, hisz igazán egészséges, és a saját kertemből kitermelt zöldségekkel, saját fejésű kecsketejjel még finomabbá lehet tenni. Igazi idénye a tavasz és a nyár. Mirelitből is elkészíthető télen, de más lesz az íze.

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...