Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tabasco szószos kínai csípős - savanyú leves

Tabasco szószos kínai csípős - savanyú leves
Tabasco szószos kínai csípős - savanyú leves
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb finomság Yan-Kit: Klasszikus kínai szakácskönyvéből. A lényege, hogy erősen fűszeres, csípős, illatos legyen, és olyan sűrű, hogy megálljon benne a kanál. A keményítőtől a leve fényes és sűrű lesz. Nem szabad túl puhára főzni a zöldségeket, mert olyan lesz  – nem is mondom, milyen. A zöldségek felszabdalása munkás, de ha van hasábszeletelőnk, pillanatok alatt megvan.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mellfilét egészen vékony hasábokra felvágjuk, és fél órára bepácoljuk 2 ek szójamártás, és 2 ek Hoi-sin mártás keverékébe.
  2. Közben a répát, a retket, a zellert hajszálvékony hasábokra felvágjuk.
  3. A kelkáposzta vastag erét kivágjuk, és a leveleket vékonyra felszeleteljük.
  4. A szárított gombát apróra összetörjük.
  5. A felvágott zöldségeket és a gombát annyi húslevesben tesszük fel főni, hogy jó sűrű legyen.
  6. A levesbe belekeverjük a húst is, a páclével együtt.
  7. A sűrű levest alaposan befűszerezzük szójamártással, borecettel, csípősre ízesítjük a tabascóval, vagy bármilyen csípős paprikával és a borssal. (Ne sózzuk, mert a húsleves és a mártások is sósak!)
  8. Nagy lángon addig főzzük, míg a zöldségek még roppanósak maradnak, ne főzzük túl.
  9. Ha jónak találjuk, a keményítőt elkeverjük 1 dl vízzel, és ezzel besűrítjük a levest. A kész levest a szezámolajjal illatosítjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 320
elküldve: 5
receptkönyvben: 301
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: kínai
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: levesek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kínai leves, csípős-savanyú leves

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2013-05-30 12:22

Kedves Koszider, már napok óta nézegetem a levesedet, próbáltam összszedni minden hozzávalót! Ma végre megcsináltam, háááát valami fenségesre sikeredett!!! :D. (Pedig se hoi-sin, se tabasco!!)
Én egyszerűen imádom! Köszi a receptet!
(Azért valamikor hoi-sin és tabasco- val is elkészítem, úgy legalább lesz összehasonlítási alapom :D)
Üdv. Szivi

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2013-05-30 15:08

Kedves Szivi!
Örülök, hogy ízlett! Tabasco és Hoi-sin nélkül sem lesz rosszabb, mert: a Tabasco sima (veszett) csípős-ecetes mártás, csípős paprikával pótolható. A Hoi-sin meg egyszerűen egy lekvár állagú, picit édeskés, intenzív ízű szójamártás-szerű valami, ez is helyettesíthető. A Tabasco még csak nem is kínai cucc, pusztán a csípőssége miatt került bele, a Hoi-sin meg azért, mert nekem a szójamártások nagyon sósak. Máskülönben a kínaiak is össze-vissza csinálják, a lényeg, hogy finom legyen.
Üdvözöl: Koszider

hsgyorgyi
hsgyorgyi Sat, 2011-10-01 17:24

Kedves Koszider!

Köszönöm a gyors választ ! Ha nekem szól a köszönöm, amit magadnak küldtél, akkor rosszul esik, mert csak most néztem meg az üzeneteket és azért nem köszöntem meg hamarabb!
De azért köszi még egyszer!!!!!!!!! Györgyi

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-10-01 22:08

Nem, kedves Györgyi, a köszönömöt a facebook-os kiemlés miatt írtam, de a válaszadás sorrendje miatt a neked írt levél alá került, nehogy magadra vedd! Eszembe sem volt, hogy hiányoljam a visszajelzést, természetesen akkor se sértődnék meg, ha nem válaszolnál: kérdeztél, én válaszoltam, szerintem ezzel simán le van tudva a dolog.
Más: ha az üzenet alsó sarkában lévő "válasz" mezőre kattintasz, akkor nemcsak egyszerűen megjelenik a szöveg legalul, hanem annak, akinek válaszolok, az e-mail címére is elmegy egy gépi levél, hogy üzenetet kapott - emiatt sokszor még a kérdező nevét is lefelejtem a válaszról, mivel tudom, hogy ő tudni fogja, rá vonatkozik az üzenet. Itt is ez történt.
Remélem, eloszlattam a rossz érzéseidet! Üdvözöl: Koszider

hsgyorgyi
hsgyorgyi Fri, 2011-09-30 14:26

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt a hoi-sin mártást lehet valamivel helyettesíteni?Köszi!

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-09-30 19:52

Kedves Györgyi!
Nehéz helyettesíteni, mert spéci íze van: egészen sűrű, mint a méz és egyszerre édeskés és szójás-fűszeres az íze. A sima szójamártás nem ennyire intenzív ízű. De ne csüggedj, nem tévedhetsz nagyot akkor se, ha egy kicsivel több szójamártást teszel bele, de ebben az esetben én feltétlenül sötét (dark jelzésű) szójamártást használnék. A sötét szója azonban erősen sós, vagyis mellette semmiféleképp ne tegyél plusz sót a levesbe! (Nem akarok nekik reklámot csinálni, de nézz körül az Ázsia Bt. honlapján - gugli - tőlük rendelni is lehet mindenfélét.)
Koszider

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-09-18 21:26

Bocsánat, belebuheráltam a hozzávalók első sorába, ami ettől összegabalyodott és nem tudom kijavítani! (Mire ezt leírtam, történt vele valami, de még most se az igazi.)
Koszider

211
csirkemell filé 0.5 db
sárgarépa 1 nagy db
retek 1 db
kelkáposzta levél 8 db
zeller 1 kis db
fafülgomba 2 dkg
szárnyas alaplé 1.5 l
szójaszósz 2 ek
hoisin-szósz 2 ek
tabasco szósz 1 ek
bors 0 ízlés szerint
fehérborecet 2 ek
étkezési keményítő 2 evőkanál
szezámolaj 2 ek
víz 1 dl